23948sdkhjf

Hundraåringen som vill ligga i framkant

Världens näst största maskintillverkare satsar på smartare maskiner. –  Framtiden är digital, fastslog Komatsus vd på Bauma.

München. Komatsu börjar vara lite till åren, faktum är att 100-årsdagen närmar sig med stormsteg och det har hänt mycket sedan företaget grundades 1921.

Även om huvudkontoret alltjämt ligger i Tokyo är verksamheten i allt väsentligt global numera, med fabriker över hela världen, förklarade företagets vd Mas Morishita på en presskonferens under Bauma.

Han lyfte särskilt fram den europeiska verksamheten – Komatsu har sin europeiska bas i Belgien och på fabrikssidan finns anläggningar i både Storbritannien, Italien och Tyskland.

– 90 procent av de maskiner vi säljer i Europa är tillverkade här – vi är ett europeiskt företag även om specialmodeller tas hit från Japan, sade Mas Morishita.

Komatsu är världens näst största maskintillverkare, enligt fjolårets siffror landade försäljningen på 19,3 miljarder euro (drygt 202 miljarder kronor) och personalstyrkan uppgick till cirka 60 000.

– Årets siffror blir ännu bättre, kommenterade Mas Morishita.

Under de senaste åren har företaget också vuxit en del via förvärv, 2016 aviserade företaget att man köpt P&H, Joy och Montabert, företag som blev en del av Komatsu året därpå.

– Det blev en styrka för oss under jord, något vi inte hade tidigare, noterade Mas Morishita.

Enligt Komatsuhöjdaren är en av företagets nycklar till framgång en fortsatt stor satsning på forskning och utveckling.

– Innovation är avgörande för oss, 2013 lanserade vi i Europa intelligent maskinkontroll, med 3D inbyggt i maskinen direkt från fabrik.

–  Sedan dess har vi fått ut 870 maskiner i drift i Europa och vi har mer än 6 200 enheter sålda över hela världen.

Han lyfter också fram företagets mångåriga satsning på hybridmaskiner.

– Vi var först att göra en riktig hybridfunktion i vår grävmaskin, den första kommersiella maskinen kom redan 2008 och den fjärde generationen kom 2017.

Han uppger att Komatsu har 613 hybridgrävare ute i Europa och över 4 500 i hela världen.

– Det är en stabil produkt för oss efter tio år.

Han noterade också att Komatsu nosar allt mer på helelektriska lösningar.

–   Vi är stolta att kunna ta en helelektrisk minigrävare till Bauma, det är första gången den lämnat Japan, sade han.

Mas Morishita betonade att maskinen fortfarande är en prototyp, men att den kommer att testas ute på byggarbetsplatser i Japan.

–      Vi vet inte när den kommer till Europa, men det kommer inte att dröja så länge.

Komatsu jobbar just nu för att ta fram steg V-motorer,

– Motorn är varje maskins hjärta och steg V kommer nu, från och med nästa år är det ett måste och vi har börjat sätta motorerna i några produkter redan, vi är redo, sade Mas Morishita.

Nästa steg är att satsa på smartare lösningar, framtidsvisionen är ännu mer automation och fjärrstyrning, säkra, produktiva och effektiva lösningar som i stort vilar på digital teknik.

– Vi gör en officiell lansering på Bauma 2019, sedan får vi se hur långt vi har kommit till nästa Bauma – det handlar inte om en produkt – det är inte en tung bit stål som vi är vana vid, framtiden är digital.

Artikeln är en del av vårt tema om Bauma 2019.

Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08