23948sdkhjf

Vibroplattor lyftes ut från Bauma på grund av Swepacs patent

Weber och Mikasa tog bort batteridrivna vibroplattor från sina montrar på Bauma sedan företagen uppmärksammats om att konstruktionerna kan innebära ett intrång i ett av Swepacs patent.

München. Tyskland är ett av de länder där Swepac har ett patent för batteridrivna vibroplattor. Patentet omfattar en konstruktion där batteri och elmotor fungerar som motvikt till bottenplattan. Patentet täcker en traditionell konstruktion av en vibroplatta även om den normalt har en bensin- eller dieselmotor.

Strax före Bauma meddelade Honda att företaget skulle introducera en batteridriven motor – Honda eGx – avsedd för bland annat vibroplattor och stampar.

Så långt finns inga problem, men när den aktuella motorn används i vibroplattor fungerar motor och batteri som ett paket, och den lösningen ses som ett intrång i Swepacs patent. Därmed kan den inte användas i vibroplattor som marknadsförs i Tyskland eller annat land där patentet gäller.

Honda själv gör däremot inte intrång i patentet eftersom de bara visar motorn.

Swepac noterade tidigt på Bauma att Weber och Mikasa visade och marknadsförde var sin batteridriven vibroplatta utrustad med Hondas eGX-motor och med den tveksamma konstruktionen. Swepac uppmärksammade båda bolagen om sitt patent och begärde att de skulle ta bort de batteridrivna vibroplattorna från mässan, vilket också skedde kort därefter.

Artikeln är en del av vårt tema om Bauma 2019.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079