23948sdkhjf

Tankbeläggning nästa för Svevia

I dag invigde Svevias sin fabrik för bitumenemulsion i Örebro. Materialet används som bindemedel i så kallad tankbeläggning och kan, enligt företaget, nu även användas på mer högtrafikerade vägar.

Kall beläggning eller tankbeläggning, som den också kallas, kan, enligt Svevia, användas på 85 procent av Sveriges vägar. I dag används beläggningen främst på vägar med en trafikbelastning på 3 000 fordon per dygn.

Svevias nya fabrik för bindemedlet bitumenemulsion ändrar dock förutsättningarna.

I vår fabrik kan vi tillverka bitumenemulsion med kapacitet för vägar med 10 000 fordon per dygn, säger Christian Högström, entreprenadingenjör inom beläggning på Svevia.

Det finns en mängd olika sorters bitumenemulsion. Produkterna anpassas och optimeras utifrån olika förutsättningar som till exempel vilken typ av sten som ska användas och vilken trafikbelastning vägen har. Den används även för lagning av vägar med beläggningsskador som sprickor och potthål.

Tillverkningen av bitumenemulsion kräver mindre mängd energi jämfört med varm asfalt. Samtidigt minskar transportbehovet i samband med utläggningen, vilket gör tankbeläggning mindre belastande för miljön än traditionell beläggning med varm asfalt.

– I en tid när energisnåla metoder och produkter efterfrågas kommer marknaden för tankbeläggning att växa. Nya och bättre produkter utvecklas hela tiden. En dag kommer kanske även motorvägarna att beläggas med tankbeläggning, säger Christian Högström.

Christian Högström betonar också att fabriken är byggd på ett sätt som minimerar koldioxidutsläppen samtidigt som den utformats för att optimera logistiken för utlämning och försäljning av den tillverkade massan.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094