23948sdkhjf

Bra fart i Multidocker

Det är riktigt bra fart i Multidocker som redovisar en nära på tredubblad orderingång för 2018. För att effektivisera verksamheten flyttas nu viss produktion från Nederländerna till Sverige. Dessutom ger sig företaget in i renodlad entreprenadverksamhet.

2018 var ett rekordår för oss när vi ser till orderingången och den ökade efterfrågan. Samtidigt som vi fortsätter att växa i betydelse för våra kunder arbetar vi med stora transaktioner och våra offensiva satsningar har inneburit stora kostnader. I slutet av 2018 ökade vi dessutom insatserna för att under 2019 kunna minska kostnaderna med hjälp av skalfördelar inom tillverkning, montage, och logistik och för att bättre möta vår starka tillväxt. Tack vare våra satsningar under 2018 är vi nu väl positionerade att bygga lönsam tillväxt för framtiden, säger företagets vd Percy Österström.

Det ska förklara varför rörelseresultatet fortfarande stannar på fel sida av nollstrecket. Förlusten för förra året ökade till och med från 11,6 miljoner kronor under 2017 till 17,6 miljoner kronor.

Omsättningsmässigt ser det dock ut som om företaget lyckats med sin strategi. Enligt årsredovisningen stannade orderingången under förra året på ungefär 271 miljoner kronor, snudd på en tredubbling jämfört med 2017. Även orderboken för maskiner och driftavtal tog ett stort skutt uppåt och ökade med hela 197 miljoner kronor till 249 miljoner kronor.

En viktig del i försäljningsökningen är företagets minsta modell CH600 som lanserades för drygt ett år sedan. Resultatet lät inte vänta på sig. Företaget fick snabbt order på drygt 20 maskiner, varav den första levererades i slutet på förra året. Modellen hör till de maskiner som tillverkas i Franeker i Nederländerna, men tanken är att flytta hem produktionen till Sverige redan nu i maj.

Vi ser flera fördelar med att ha produktionen av CH600 i Norrköping. Dels är det en maskin som vi kan producera mer standardiserat, vilket gör att vi kan förbättra vidareutvecklingen av vår produktionsmodell. Genom att ha innovation och produktion på samma plats kan vi även arbeta effektivare med utvecklingen av vårt produktkoncept, till exempel fortsatt digitalisering av våra maskiner. Att vi med detta även främjar vårt lokala näringsliv ser vi som ett stort plus, säger Percy Österström.

Percy Österström har också stora förhoppningar om den nordamerikanska marknaden, bland annat såldes nyligen en av företagets näst största lasthanterare, CH1100, med beräknad leverans i slutet av året till ett värde av ungefär åtta miljoner kronor.

Den här maskinen ska lasta och lossa pråmsystem och kommer att korta ledtiderna i processerna. Nordamerika är en marknad med stor potential för Multidocker. De Cat-återförsäljare som vi samarbetar med har en ledande position i sina marknadsområden. Tack vare det ser vi en mycket starkare efterfrågan på våra lasthanterare och snabbare försäljningar inom våra marknadsområden, säger företagets regionchef i Nordamerika, Simon Österström.

Ett för företaget helt nytt spår inleddes häromveckan i Brasilien i samarbete med en av Sydamerikas största producenter av massa och papper – ett företag som redan tidigare har ungefär 15 av Multidockers lasthanterare i sin maskinpark.

Det är Multidockers brasilianska dotterbolag som åtagit sig att under de kommande fyra åren hantera all lastning och lossning av virke på ett av det brasilianska företagets bruk. I åtagandet, som beräknas sysselsätta 15 personer, ingår även att medverka till kontinuerlig utveckling av den nuvarande logistikprocessen med målet att uppnå såväl ökad kostnadseffektivitet som bättre miljö på bruket.

– Vi har hjälpt många av våra kunder med logistikoptimering, inte minst på vedgårdar. Att börja med egna entreprenader är därför ett naturligt steg i vår verksamhetsutveckling, särskilt då det är stor efterfrågan på just denna typ av tjänst, säger Percy Österström.

Enligt Philip Appelsved, Multidockers regionchef i Sydamerika, omfattar avtalet en volym på cirka 200 000 kubikmeter per månad som i varje fall inledningsvis kommer att hanteras av tre av företagets lasthanterare.

Maskinerna kommer att vara utrustade med GPS-baserad telematik för att samla in data om hur de används. Tanken är att den insamlade informationen ska ge det som behövs för att bland annat optimera hur lasthanterarna körs och därmed sänka deras bränsleförbrukning, vilket i sin tur minimerar miljöpåverkan.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094