23948sdkhjf

Smått är stort i dumperland

| Av Morgan Andersson | Tipsa redaktionen

Premiäråret 1983 var Cordestam Maskin med på Maskinexpo. Det har företaget varit varje år sedan dess. I år blir det mycket fokus på midjestyrda dumprar – lätta och smala.

Bell har precis som Volvo en midjestyrd dumper i 60-tonsklassen. Till skillnad från den svenska lösningen är dock den sydafrikanska tvåaxlad. En annan skillnad märks i den nedre delen av sortimentet där det sydafrikanska företaget har jobbat sig längre ner i storlekarna. På årets Bauma spelade B20E LGP en framträdande roll, något som också blir fallet på Maskinexpo där modellen får sällskap av B25EN.

LGP står för low ground pressure där ett huvudmål har varit att skapa en produkt med lågt marktryck, men som ändå ska klara körning på hårt underlag. Enligt Robert Cordestam på Cordestam Maskin är kombinationen av den treaxlade dumperns konstruktion och den valda hjulutrustningen med 800/45 R 30.5 däck synnerligen lyckad.

Faktiskt mindre än en tredjedel av marktrycket jämfört med en 25 tons dumper med 23.5R25 däck. Det går givetvis att beställa den med 20.5R25 däck också. Eller båda hjuluppsättningarna och skifta efter behov, säger Robert Cordestam.

B20E LGP är baserad på företagets lilla B20-modell som lastar kring 18 ton och varit en storsäljare på hemmaplan i Afrika i mer än tre årtionden. LGP-versionen lanserades i Storbritannien 2017 och har enligt produktmarknadschefen Tristan du Pisanie sålts i drygt 80 exemplar bara i Storbritannien sedan dess.

Brittiska rentalföretag var på jakt efter en maskin, användbar vid de olika tillämpningar som behövs av bygg- och anläggningsföretag vid mindre och medelstora bygg- och infrastrukturprojekt. Därefter har vi också haft en lyckad marknadsintroduktion i USA. Nu kommer även nya europeiska marknader, inte minst de nordiska länderna, säger Tristan du Pisanie.

Trots det låga marktrycket ska dumpern med sin Mercedes-Benz/MTU-motor på 170 kilowatt, sin sexstegade automatlåda från Allison och välutrustade drivaxlar klara såväl vattenbemängda som mjuka och sandiga underlag.

Tack vare det begränsade trycket mot underlaget blir det också ett minimum av markskador, vilket gör dumpern lämplig vid exempelvis arbete med vindkraftsparker i annars orörd natur, säger Tristan du Pisanie.

Han betonar också vändradien på endast 7 585 millimeter och bredden på strax under tre meter (med standarddäck), vilket underlättar såväl manövreringen på trånga ytor som transporterna mellan olika arbetsplatser.

På Maskinexpo får dumpern sällskap av B25EN, där N står för narrow, med bredden 2 600 millimeter tillräckligt smal för att få framföras på allmän väg. Enligt Robert Cordestam är modellen specialtillverkad för den svenska marknaden, där den smala lösningen varit efterfrågad länge.

Trots det bibehåller maskinen samma motoreffekt och lastkapacitet som tidigare. Även förarmiljön är oförändrad, lovar Robert Cordestam.

Håll dig uppdaterad med Entreprenad
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Peab bygger naturnära

Ett helt nytt bostadsområde ska byggas i Sollentuna.

Liten rigg med stor räckvidd

Sandviks nya topphammarrigg får plats på en släpvagn, enligt företaget tar aggregatet sig fram nästan överallt och den ska passa för både anläggningsjobb, tunneldrivning och stenindustrin.

Stockholm testar femaxlat för schaktmassor

Lånar in en Volvolastbil från Finland för att minska transporterna.

Reportage
Avancerad pålning för Sveriges första AC Marriott-hotel

Ibland är det trångt på riktigt – järnvägen dundrar förbi bara några meter från bygget och hela tomten går åt när Constrera bygger hotell tillsammans med Vi Invest i Solna.

Klockan tickar för Bergnäsbron

Nyhetsbrev

Klarsignal för nya E10

Arkiv

Peab asfalterar i Olofström

Hon blir Wästbyggs nya Stockholmschef

Hon ska leda PE:s satsning på infrastruktur

Biodrivmedel backade 2018

1

Komatsu nästan ikapp Caterpillar

Världsmarknaden för entreprenadmaskiner fortsatte växa även under 2018. I varje fall för de 50 största tillverkarna. Det visar statistik som sammanställts av den brittiska informationskoncernen KHL Group. Mer anmärkningsvärt är att Komatsu snabbt närmar sig Caterpillar i storlek.

Bauma 2019
Stora planer för Keestrack

Keestrack prisar sin nordiska återförsäljare och sätter också sikte på en framtid där företaget växer och koldioxidavtrycket minskar.

Stockholm vill införa avgifter

Stockholms stad efterlyser bättre samordning när det ska grävas och vill därför införa avgifter för ”trafikstörande” arbeten. "Det måste till någon form av incitament."

Maskinexpo 2019
Begagnat dörr-till-dörr

Veckans mest lästa!

Komatsu i olika varationer, veteranen som trivs i sin maskin och så sommar på vintern i Finland. Med mera! Det här klickades mest vecka 20!

Maskinexpo 2019
Sverigepremiär för premiumsågverk

1

Maskinexpo 2019
Biorenare i betong

Maskinexpo 2019
Tung batterilastare

En helt ny typ av batteridriven glidstyrd kompaktlastare, med telefonen som skärm och instrumentpanel, lanseras på Maskinexpo.

Maskinexpo 2019
Vridning och drivning där bak

En radiell stackläggare med en ny motvikt ska sätta en ny standard lovar Fredheim Maskin som tar med sig Keestracks S1e till Maskinexpo.

Stavdal vill minska klimatpåverkan

Ökad användning av elektricitet är en av de viktigaste pusselbitarna när Stavdal nu höjer ambitionen att begränsa miljöutsläppen. I satsningen ingår bland annat fler eldrivna liftar samt ökad användning av miljöanpassad elektricitet i lokalerna.

De utökar med Slangexpress på två hjul

Bauma 2019
Smidigt och skakfritt

En delad oscillationsvals var stjärnan i Hamms hörn av Wirtgen Groups jättemonter – en innovation företaget arbetat både hårt och länge med.

Växjö nästa för Hydroscand

Beläggningsjobb i storstan

Ny programdirektör för SIP STRIM

Uppländskt uppdrag för Peab

Nytt bostadsområde byggs i Ale kommun

Maskinexpo 2019
Litet verk med stora funktioner

Ledare: Vårbudget utan svar

1

Stora bostadsbyggen på Slakthusområdet

Maskinexpo 2019
Enkel saltspridning utlovas

Ny hållbarhetschef på Svevia

Maskinexpo 2019
Värme som lossar skruven

Maskinexpo 2019
Extraljus i fokus

Maskinexpo 2019
Avdragare sparar en persons jobb

Förtätning i Umeå

Se alla Företagens egna nyheter

Trådlös kamera - WIFI HD

Metso och Lutze har tecknat distributöravtal

HBA Solutions - Kundunika lösningar

Telfa AB - industripumpar ställer ut på Euro Expo industrimässa i Uddevalla 22-23 maj 2019

Färdstrålkastare med värmelins

Metsos roadshow i norra Sverige

Självsugande centrifugalpump för industrier

Rött och vitt positionsljus

Laddbar LED arbetslampa

SENA Hörselskydd

Telfa AB - industripumpar ställer ut på Euro Expo industrimässa i Uddevalla 22-23 maj 2019

Lazer extraljus - Toyota monteringskit

Nya Commando™DC300Ri: En smidig och smart topphammarrigg från Sandvik

Buntband med ståltunga

LED arbetsljus - tål tuffa tag

Stöldskydd för traktor och maskin

Saltängen fortsätter hjälpa bygg-Sverige

Batteriladdare PRO 12V/30A

Hemsidor ökar försäljningen med klimatsymbol!

Laddbar arbetslampa LED MAXFLEX

Drivaxel till Porsche Boxster S

Logistikbyggnad i Brunna

Tärnö - Varningsljusramp 944 mm

Direct Vision Standard (DVS) – Säkerhet för ”osynliga” cyklister och trafik...

Friktionsnedsättande silikonspray

Sänd till en kollega

0.187