23948sdkhjf

Smått är stort i dumperland

| Av Morgan Andersson | Tipsa redaktionen

Premiäråret 1983 var Cordestam Maskin med på Maskinexpo. Det har företaget varit varje år sedan dess. I år blir det mycket fokus på midjestyrda dumprar – lätta och smala.

Bell har precis som Volvo en midjestyrd dumper i 60-tonsklassen. Till skillnad från den svenska lösningen är dock den sydafrikanska tvåaxlad. En annan skillnad märks i den nedre delen av sortimentet där det sydafrikanska företaget har jobbat sig längre ner i storlekarna. På årets Bauma spelade B20E LGP en framträdande roll, något som också blir fallet på Maskinexpo där modellen får sällskap av B25EN.

LGP står för low ground pressure där ett huvudmål har varit att skapa en produkt med lågt marktryck, men som ändå ska klara körning på hårt underlag. Enligt Robert Cordestam på Cordestam Maskin är kombinationen av den treaxlade dumperns konstruktion och den valda hjulutrustningen med 800/45 R 30.5 däck synnerligen lyckad.

Faktiskt mindre än en tredjedel av marktrycket jämfört med en 25 tons dumper med 23.5R25 däck. Det går givetvis att beställa den med 20.5R25 däck också. Eller båda hjuluppsättningarna och skifta efter behov, säger Robert Cordestam.

B20E LGP är baserad på företagets lilla B20-modell som lastar kring 18 ton och varit en storsäljare på hemmaplan i Afrika i mer än tre årtionden. LGP-versionen lanserades i Storbritannien 2017 och har enligt produktmarknadschefen Tristan du Pisanie sålts i drygt 80 exemplar bara i Storbritannien sedan dess.

Brittiska rentalföretag var på jakt efter en maskin, användbar vid de olika tillämpningar som behövs av bygg- och anläggningsföretag vid mindre och medelstora bygg- och infrastrukturprojekt. Därefter har vi också haft en lyckad marknadsintroduktion i USA. Nu kommer även nya europeiska marknader, inte minst de nordiska länderna, säger Tristan du Pisanie.

Trots det låga marktrycket ska dumpern med sin Mercedes-Benz/MTU-motor på 170 kilowatt, sin sexstegade automatlåda från Allison och välutrustade drivaxlar klara såväl vattenbemängda som mjuka och sandiga underlag.

Tack vare det begränsade trycket mot underlaget blir det också ett minimum av markskador, vilket gör dumpern lämplig vid exempelvis arbete med vindkraftsparker i annars orörd natur, säger Tristan du Pisanie.

Han betonar också vändradien på endast 7 585 millimeter och bredden på strax under tre meter (med standarddäck), vilket underlättar såväl manövreringen på trånga ytor som transporterna mellan olika arbetsplatser.

På Maskinexpo får dumpern sällskap av B25EN, där N står för narrow, med bredden 2 600 millimeter tillräckligt smal för att få framföras på allmän väg. Enligt Robert Cordestam är modellen specialtillverkad för den svenska marknaden, där den smala lösningen varit efterfrågad länge.

Trots det bibehåller maskinen samma motoreffekt och lastkapacitet som tidigare. Även förarmiljön är oförändrad, lovar Robert Cordestam.

Håll dig uppdaterad med Entreprenad
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Trångbodda poliser ska få mer utrymme

NCC bygger i Hässleholm

Skellefteå får pengar

Peab stärker i syd

Peab bygger i Värmland

Nyhetsbrev

De ska producera apatit från gruvavfall

Arkiv

Svenska Maskinmässan flyttar till 2022

Beslutet har dröjt, men nu står det klart att även Svenska Maskinmässan på Solvalla skjuts på framtiden. Eftersom arrangerande Maskinleverantörerna har premiär för sin skogsmaskinsmässa nästa år får dock entreprenadmaskinerna vänta till juni 2022.

Masugnsslagg i tysk cement

Eget varumärke ska stärka Olssons export

Ny Kubota har landat

Kubota KX060-5 lanseras nu i Sverige.

Klimateffektiva datacenter utlovas

Förväntningar om ett kraftigt ökat behov av digitalt lagrade data gör att finska YIT nu utvecklar datacenter som ska ge noll koldioxidavtryck. Lämpliga platser för anläggningarna i bland annat Sverige har redan valts ut.

"Det är ett måste att dela upp det på flera år"

Komplext uppdrag i Skandiahamnen

NCC bygger för 750 miljoner

Engcon varslar

Engcon i Strömsund varslar om uppsägning. Hur många som berörs av åtgärden är i skrivande stund oklart. Enligt företaget är det vikande efterfrågan på grund av covid-19-pandemin i kombination med oklarheter kring politiska beslut som orsakat varslet.

NCC bygger i Rissne

Epiroc varslar i Sverige

Epiroc varslar 425 befattningar i Sverige om uppsägning. Orsaken är lägre global efterfrågan från gruv- och infrastrukturbolag till följd av covid-19-pandemin.

Halvvarmt uppdrag

337 hyreslägenheter till Eskilstuna

Nu utvärderas medel för bergtätning

Byggymnasierna rullar på i coronatider

Visst blir de praktiska övningarna lidande när byggymnasierna övergått till distansundervisning. Men genom att disponera om lektionerna och öka inslagen av rörliga filmer i undervisningen rullar det på bra för exempelvis Peabskolan i Malmö.

Det hänger på repet i Fittja

Vid fasadrenoveringar i ett miljonprogramsområde i Fittja valdes att utföra arbetet från rep, något som minskar behovet av bland annat avspärrningar och ställningsbyggande

Mångsidig grovsorterare utlovas

Fredheim Maskin lanserar en mångsidig grovsorterare som ska passa både för entreprenörer och i täkter.

Merlo i hetluften

För den entreprenadmaskin som jobbar vid en värmekälla som genererar bortåt 700 grader ställs krav utöver de vanliga. Nöten knäcktes dock av Hüllert Maskin som i princip bytte ut allt utom stommen på den Merlo teleskoplastare som nu jobbar på Vargön Alloys smältverk i Trollhättan.

Bredare bana i Linköping

Peab bygger utanför Göteborg

Peab bygger i Ängelholm

Trafikverkets plan för Gävle – Kramfors

Inget Load up North i år

Sommarjobb på sliten väg

Tungt för företagen

Nya bostäder i Gävle

1

Mötesfri väg i Dalarna

Järnvägsplanering i Gävle

Robotar gör armeringskorgar

Nio nya i Nacka

Se alla Företagens egna nyheter

Varningsljusfäste anpassat för Mercedes Benz Actros Arocs

Back-tv sats - perfekt till VW T6

Uttag av kärnor ur betong utan att skada armering & kanaler

Lås och larm för maskin och transportbil

Bli en lyckad entreprenör från start!

Upptäck cyklister och gångtrafikanter i tid!

En spännande ny produkt har kommit in i lager!

Vad bör du tänka när du köper arbetsbelysning?

Motordrivna membranpumpar för industrin

Westlake SR01H – Sverigepremiär hos Gripen Wheels.

Uppdaterade monteringsanvisningar av Trafikbuffert

Metso installerar en kompressionspress i megastorlek

Kurvad extraljusramp med reflektor... kommer snart!

Gripen Wheels kund Stefan Ranch på BKTs nya globala hemsida

Maskinentreprenaden med kontroll på dokumentationen

Populär extraljusramp med reflektor

Den är äntligen här!

En liten backlampa för tuffa miljöer

Vägservice – en helhetsleverantör till ditt vägarbetsprojekt

Energieffektiv bostad med Jackon Thermomur®

Ny unik funktion i Sylvacs IoT-instrument

Vår storsäljare - MS26 riktat blixtljus

Laddningsbart varningsljus med 8 valbara blinkmönster

Vredestein Traxion XXL traktordäck sparar dig 11 kr/tim

HBA firar ett år som totalleverantör för Federal Signal

Sänd till en kollega

0.219