23948sdkhjf

Amas siktar framåt med brittisk hjälp

Efter långa tester kommer Amas att som nybliven agent för brittiska Lloyd Engineering presentera siktskopan Rotastar för den svenska marknaden på årets Maskinexpo.

Ända från starten 1987 har Amas arbetat med sållande och siktande verktyg.

När man har arbetat i samma bransch i över 30 år vet man genast om en produkt är bra eller, som i detta fall, riktigt bra, säger Ulf Dolfei, vd på Amas Svenska, som är nybliven agent för siktskopan Rotastar i Sverige.

Bakom siktskopan står Matt Lloyd som 1998 startade ett företag som i första hand tillverkade utrustning för lantbrukssektorn. Produktutbudet breddades efter hand och 2002 var det dags att presentera den första siktskopan som egentligen plockades fram för att företaget behövde hantera återvunna massor vid ett eget byggprojekt.

Produkten kom onekligen för att stanna. I dag erbjuds åtta modeller för basmaskiner från 2,2 till 25 ton. Det som skiljer produkten från andra på marknaden är, enligt Ulf Dolfei, dels den extremt stora ovalformade siktytan som gör att användaren får med sig en stor volym i ett enda steg. Dels beror det på de siktstjärnor som roterar och siktar materialet. De är tillverkade i polyuretan, vilket gör dem slitstarka, effektiva och inte minst lägger grunden till en bra ekonomi för användaren eftersom de, enligt Ulf Dolfei är väldigt billiga att producera.

Vi har låtit testköra en skopa under en längre tid nu i Sverige och slitaget är knappt nämnvärt, så någon större eftermarknad för vår del lär det inte bli tal om, säger Ulf Dolfei.

Samtidigt har testerna gett svar även på andra väsentliga punkter.

– Siktning av massor har alltid varit komplicerat. Du ska ha ett verktyg som kan hantera en mängd olika material med alla dess olika egenskaper. Vi pratar om att få ut ett önskvärt resultat från massor som kan vara allt från blöta, mjuka och kletiga till torra och hårda. För det första vill du få ut ett bra material, för det andra måste det gå snabbt och för det tredje ska det vara enkelt för operatören – då får du en bra ekonomi i det. Rotastar siktskopa fixar allt detta tack vare sin unika konstruktion, säger Ulf Dolfei.

För den som vill tränga in ännu djupare i konstruktionens mysterier lovar Ulf Dolfei att skopan inte kommer ensam till Maskinexpo. Även uppfinnaren utlovas vara på plats.

Artikeln är en del av vårt tema om Maskinexpo 2019.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094