23948sdkhjf

Svindlande snöröjning

Att Svevia ska röja snö 180 meter upp i luften är bara en detalj i mängden när företaget tar sig an ett par tekniskt avancerade landmärken.

Svevia har fått Trafikverkets uppdrag att sköta det löpande underhållet på ett par tekniskt komplicerade byggnadsverk – både Högakustenbron och Sundsvallsbron faller på företagets lott under de kommande sex åren

– Inspektion och underhåll utförs enligt ett fastlagt schema. Hur ofta det görs varierar för olika delar av konstruktionen. Vi kontrollerar till exempel hängare varannan dag medan andra delar som att smörja grindar, dörrar och portar sker en gång per år, säger Magnus Skoglund, Svevia, i ett pressmeddelande.

Medelst förebyggande och avhjälpande underhåll ska brodelarna hållas i  trim och det gäller både de inre och de yttre konstruktionerna.

På utsidan innebär det till exempel broräcken, hängare och övergångskonstruktioner, på insidan handlar det bland annat om att se till att systemen för el, avfuktning, hydraulik, hissar och larmsystem fungerar.

Att hålla både pyloner och kablar snöfria är en hisnande del av uppdraget.

– Snöskottningen som sker för hand upp på pylonerna får uppmärksamhet som en av de mer spektakulära delarna i uppdraget. Men det är minst lika spännande att få se så här stora broar från insidan. Den här typen av moderna brokonstruktioner är förutom vackra landmärken också tekniskt avancerade byggnadsverk som borde kunna fascinera vem som helst inte bara en bro-nörd som jag.

Arbetet på själva vägbanan – som snöröjning, halkbekämpning och löpande underhåll – ska skötas av Trafikverkets ordinarie vägentreprenör.

– Vi har ett tätt samarbete med väghållarna som är experter på väghållning och löpande underhållsåtgärder för trafikens framkomlighet. Vårt uppdrag handlar om att sköta om själva brokonstruktionen så att den kan fortsätta fungera på ett trafiksäkert sätt även för kommande generationer.

Kontraktet började gälla den första januari och gäller fram till den sista december 2024. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078