23948sdkhjf

Stark start på året för Volvo CE

| Av Morgan Andersson | Tipsa redaktionen

2018 blev ett rekordår för Volvo Construction Equipment i många avseenden. 2019 har börjat ännu bättre, enligt kvartalsrapporten. Bland annat redovisas en försäljningsuppgång med 15 procent och en resultatförbättring med 26 procent jämfört med första kvartalet 2018.

Den globala marknaden för entreprenadmaskiner var fortsatt bra under årets första kvartal. Vi har på ett bra sätt lyckats hantera de ökade volymerna, vilket tillsammans med bra kostnadskontroll hjälpt oss att uppnå tillfredsställande nivåer med avseende på både försäljning och rörelseresultat, säger Melker Jernberg, VCE:s vd och koncernchef.

Med undantag för Afrika och Oceanien redovisar företaget ökad nettoomsättning i övriga delar av världen. Exempelvis noteras starka uppgångar på viktiga marknader som Europa och Nordamerika, men Volvos vd och koncernchef Martin Lundstedt lyfter dessutom fram Kina där året börjat bättre än förväntat. Efterfrågan i Kina ökade med hela 23 procent, vilket mer än väl vägde upp en nedgång på fyra procent i övriga Asien.

Vi ökade våra leveranser i alla större regioner. Jämfört med ett år tidigare ökade våra maskinleveranser globalt med fem procent och nettoomsättningen till 24,2 miljarder kronor från 20, 9 miljarder kronor, säger Martin Lundstedt.

Han kan dessutom glädja sig åt ett rörelseresultat som förbättrades från 2,9 miljarder till 3,6 miljarder kronor och en rörelsemarginal som förbättrades från 13,8 till 15,1 procent.

Generellt fortsatte marknaderna att växa i början av året i både Europa och Nordamerika. Volvos bedömning är att uppgången under de två första månaderna var tre procent i Europa och fyra procent i Nordamerika. Samtidigt redovisar företaget en försäljningsuppgång på dessa marknader med 23 respektive 43 procent under årets första kvartal.

I Europa är det främst Tyskland, Storbritannien och Italien som drivit utvecklingen, medan den nordamerikanska marknaden visat ökad efterfrågan på stora hjullastare, vägmaskiner och midjestyrda dumprar.

Företagsledningen är hyfsat optimistisk även inför fortsättningen även om marknaden är något svårbedömd. Ljusast är dock synen på Nord- och Sydamerika samt Kina medan den europeiska marknaden kan gå både uppåt och nedåt.

Om leveranserna pekat uppåt har det varit kärvare vad gäller orderingången. Sett till antal maskiner redovisas en nedgång under första kvartalet på sju procent jämfört med samma period ett år tidigare. Noterbart är att varumärket Volvo minskat med 18 procent medan SDLG stigit med tio procent. Totala orderingången under första kvartalet anges till 22 246 maskiner, varav Volvo stod för 11 686 och SDLG för 10 513, varav 9 597 i Kina.

Mer om: Volvo
Håll dig uppdaterad med Entreprenad
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Peab bygger naturnära

Ett helt nytt bostadsområde ska byggas i Sollentuna.

Liten rigg med stor räckvidd

Sandviks nya topphammarrigg får plats på en släpvagn, enligt företaget tar aggregatet sig fram nästan överallt och den ska passa för både anläggningsjobb, tunneldrivning och stenindustrin.

Reportage
Avancerad pålning för Sveriges första AC Marriott-hotel

Ibland är det trångt på riktigt – järnvägen dundrar förbi bara några meter från bygget och hela tomten går åt när Constrera bygger hotell tillsammans med Vi Invest i Solna.

Klockan tickar för Bergnäsbron

Klarsignal för nya E10

Nyhetsbrev

Peab asfalterar i Olofström

Arkiv

Hon blir Wästbyggs nya Stockholmschef

1

Komatsu nästan ikapp Caterpillar

Världsmarknaden för entreprenadmaskiner fortsatte växa även under 2018. I varje fall för de 50 största tillverkarna. Det visar statistik som sammanställts av den brittiska informationskoncernen KHL Group. Mer anmärkningsvärt är att Komatsu snabbt närmar sig Caterpillar i storlek.

Hon ska leda PE:s satsning på infrastruktur

Bauma 2019
Stora planer för Keestrack

Keestrack prisar sin nordiska återförsäljare och sätter också sikte på en framtid där företaget växer och koldioxidavtrycket minskar.

Stockholm vill införa avgifter

Stockholms stad efterlyser bättre samordning när det ska grävas och vill därför införa avgifter för ”trafikstörande” arbeten. "Det måste till någon form av incitament."

Biodrivmedel backade 2018

Veckans mest lästa!

Komatsu i olika varationer, veteranen som trivs i sin maskin och så sommar på vintern i Finland. Med mera! Det här klickades mest vecka 20!

Maskinexpo 2019
Begagnat dörr-till-dörr

Maskinexpo 2019
Sverigepremiär för premiumsågverk

1

Maskinexpo 2019
Biorenare i betong

Maskinexpo 2019
Tung batterilastare

En helt ny typ av batteridriven glidstyrd kompaktlastare, med telefonen som skärm och instrumentpanel, lanseras på Maskinexpo.

Maskinexpo 2019
Vridning och drivning där bak

En radiell stackläggare med en ny motvikt ska sätta en ny standard lovar Fredheim Maskin som tar med sig Keestracks S1e till Maskinexpo.

Stavdal vill minska klimatpåverkan

Ökad användning av elektricitet är en av de viktigaste pusselbitarna när Stavdal nu höjer ambitionen att begränsa miljöutsläppen. I satsningen ingår bland annat fler eldrivna liftar samt ökad användning av miljöanpassad elektricitet i lokalerna.

De utökar med Slangexpress på två hjul

Bauma 2019
Smidigt och skakfritt

En delad oscillationsvals var stjärnan i Hamms hörn av Wirtgen Groups jättemonter – en innovation företaget arbetat både hårt och länge med.

Växjö nästa för Hydroscand

Beläggningsjobb i storstan

Volvo och Lego ställer ut framtidens maskiner

Självkörande och fossilfria fordon och maskiner finns redan. Men begränsningarna för hur entreprenadmaskiner konstrueras och utformas i framtiden tycks hela tiden flyttas framåt. Idéerna är många, vilket framgår av ett projekt Volvo CE driver med Lego Technic.

Ny programdirektör för SIP STRIM

Uppländskt uppdrag för Peab

Nytt bostadsområde byggs i Ale kommun

Maskinexpo 2019
Litet verk med stora funktioner

Ledare: Vårbudget utan svar

1

Stora bostadsbyggen på Slakthusområdet

Maskinexpo 2019
Enkel saltspridning utlovas

Ny hållbarhetschef på Svevia

Maskinexpo 2019
Värme som lossar skruven

Maskinexpo 2019
Extraljus i fokus

Maskinexpo 2019
Avdragare sparar en persons jobb

Förtätning i Umeå

Se alla Företagens egna nyheter

Trådlös kamera - WIFI HD

Metso och Lutze har tecknat distributöravtal

HBA Solutions - Kundunika lösningar

Telfa AB - industripumpar ställer ut på Euro Expo industrimässa i Uddevalla 22-23 maj 2019

Färdstrålkastare med värmelins

Metsos roadshow i norra Sverige

Självsugande centrifugalpump för industrier

Rött och vitt positionsljus

Laddbar LED arbetslampa

SENA Hörselskydd

Telfa AB - industripumpar ställer ut på Euro Expo industrimässa i Uddevalla 22-23 maj 2019

Lazer extraljus - Toyota monteringskit

Nya Commando™DC300Ri: En smidig och smart topphammarrigg från Sandvik

Buntband med ståltunga

LED arbetsljus - tål tuffa tag

Stöldskydd för traktor och maskin

Saltängen fortsätter hjälpa bygg-Sverige

Batteriladdare PRO 12V/30A

Hemsidor ökar försäljningen med klimatsymbol!

Laddbar arbetslampa LED MAXFLEX

Drivaxel till Porsche Boxster S

Logistikbyggnad i Brunna

Tärnö - Varningsljusramp 944 mm

Direct Vision Standard (DVS) – Säkerhet för ”osynliga” cyklister och trafik...

Friktionsnedsättande silikonspray

Sänd till en kollega

0.225