23948sdkhjf

Stark start på året för Volvo CE

| Av Morgan Andersson | Tipsa redaktionen

2018 blev ett rekordår för Volvo Construction Equipment i många avseenden. 2019 har börjat ännu bättre, enligt kvartalsrapporten. Bland annat redovisas en försäljningsuppgång med 15 procent och en resultatförbättring med 26 procent jämfört med första kvartalet 2018.

Den globala marknaden för entreprenadmaskiner var fortsatt bra under årets första kvartal. Vi har på ett bra sätt lyckats hantera de ökade volymerna, vilket tillsammans med bra kostnadskontroll hjälpt oss att uppnå tillfredsställande nivåer med avseende på både försäljning och rörelseresultat, säger Melker Jernberg, VCE:s vd och koncernchef.

Med undantag för Afrika och Oceanien redovisar företaget ökad nettoomsättning i övriga delar av världen. Exempelvis noteras starka uppgångar på viktiga marknader som Europa och Nordamerika, men Volvos vd och koncernchef Martin Lundstedt lyfter dessutom fram Kina där året börjat bättre än förväntat. Efterfrågan i Kina ökade med hela 23 procent, vilket mer än väl vägde upp en nedgång på fyra procent i övriga Asien.

Vi ökade våra leveranser i alla större regioner. Jämfört med ett år tidigare ökade våra maskinleveranser globalt med fem procent och nettoomsättningen till 24,2 miljarder kronor från 20, 9 miljarder kronor, säger Martin Lundstedt.

Han kan dessutom glädja sig åt ett rörelseresultat som förbättrades från 2,9 miljarder till 3,6 miljarder kronor och en rörelsemarginal som förbättrades från 13,8 till 15,1 procent.

Generellt fortsatte marknaderna att växa i början av året i både Europa och Nordamerika. Volvos bedömning är att uppgången under de två första månaderna var tre procent i Europa och fyra procent i Nordamerika. Samtidigt redovisar företaget en försäljningsuppgång på dessa marknader med 23 respektive 43 procent under årets första kvartal.

I Europa är det främst Tyskland, Storbritannien och Italien som drivit utvecklingen, medan den nordamerikanska marknaden visat ökad efterfrågan på stora hjullastare, vägmaskiner och midjestyrda dumprar.

Företagsledningen är hyfsat optimistisk även inför fortsättningen även om marknaden är något svårbedömd. Ljusast är dock synen på Nord- och Sydamerika samt Kina medan den europeiska marknaden kan gå både uppåt och nedåt.

Om leveranserna pekat uppåt har det varit kärvare vad gäller orderingången. Sett till antal maskiner redovisas en nedgång under första kvartalet på sju procent jämfört med samma period ett år tidigare. Noterbart är att varumärket Volvo minskat med 18 procent medan SDLG stigit med tio procent. Totala orderingången under första kvartalet anges till 22 246 maskiner, varav Volvo stod för 11 686 och SDLG för 10 513, varav 9 597 i Kina.

Mer om: Volvo
Håll dig uppdaterad med Entreprenad
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Reportage
Från noll till 120 på 30 år

I dag är Torbjörn Sundh Entreprenad ett av Umeås större entreprenadföretag, men resan började i motvind. –  Nog fick man bita på blånaglarna ibland.

Så påverkas gruv- och mineralbranschen av coronasmittan

Gruvbolagen ska bli pionjärer

Ökad säkerhet med skånskt dubbelspår

Corona får pumptillverkaren att sadla om

Nyhetsbrev

Umeå vill få fart på Norrbotniabanan

Arkiv

Byggherrarnas vision om Brommastaden

Industrimark blir stad

Peab bygger i Skåne

Aarsleff rekryterar för tillväxt

Bara elva ”Bra val” när Folksam granskade hantverkarbilar

Bara elva av 41 modeller lever upp till de krav som gäller för benämningen ”Bra val”, när Folksam nu för första gången gjort en genomgång av säkerheten i transportbilar under 3,5 ton – även kallade hantverkarbilar.

Respiratorer nästa för JCB

JCB står klar att öppna tillverkningen på nytt i hyttfabriken i Uttoxeter, men inte för den normala produktionen, utan nu handlar det om skalen till respiratorer som behövs i campen mot Covid-19.

Peab bygger för äldre

NCC bygger i Västerås

Byggföretag hittar till campingstugor

Till skillnad från många andra inom rese- och hotellbranschen har campingkedjan First Camp inte påverkats negativt av covid-19. Företaget konstaterar i stället att bland annat byggföretag i olika delar av landet väljer företagets lösningar i stället för hotell.

Miljardsatsning på fossilfri gruvdrift

Cirka 1,1 miljarder kronor satsas i ett projekt som ska utveckla och demonstrera en koldioxidfri, digitaliserad och autonom koldioxidfri gruvbrytning. Energimyndigheten svarar för 207 miljoner kronor, medan deltagande företag står för resten.

Succé för kompaktmaskiner över disk

Kompaktmaskiner ”över disk” har utvecklats till en succé för Swecon. I dag är, enligt företaget, 80 procent av de sålda kompaktmaskinerna färdigutrustade lagermaskiner.

Peabs jätteaffär klar

Koncernen utökas med 200 täkter, 63 asfaltverk och 1 700 medarbetare .

Viktigast i veckan!

2019 – Fortsatt stort maskinbehov

Försäljningen av nya entreprenadmaskiner i Sverige må ha slagit alla tiders rekord 2018. Riktigt samma nivå blev det inte under 2019, men det var inte långt ifrån. Och att Sverige är ett hjullastarland blir allt tydligare. Totalt rullade 1 789 nya hjullastare ut från leverantörerna.

Entreprenad Live följer plan

Enligt planerna ska Entreprenad Live arrangeras på Säve depå i Göteborg 3-5 september, och förhoppningarna om att evenemanget ska kunna köras som det är tänkt är stora.

Snabb snackis från Rototilt

Dafs svenska representant skiftar vd

Hercules spänner musklerna

För att klara komplicerad markförstärkning under en ny ö i Köpenhamn har Hercules införskaffat en riktig monstermaskin – en 130 tons borrmaskin som ska klara borrning med diameter upp till tre meter.

De tar över Skrombergaverken – efter 116 år

Klart med ny vd för Alimak

Sommarnöje i de gamla maskinernas tecken

Ett beslut väntar i Kiruna

Svevia tar sig an Karlstadsbro

Trejon växlar upp

Nordbygg har fått nytt datum

Stor affär för Beijers

Svevia sanerar arsenik

De bygger station i Gävleborg

Ramboll i Barkarby

80 lägenheter i Trelleborg

Se alla Företagens egna nyheter

Entreprenaddäck från Gripen Wheels till Bimar i Norr AB

Superklipp på liten backbelysning

Snart är våren här... dags att rensa lagret!

Bästa tiden att köra igång med SmartDok är NU

Kalibrering och service, tänk smart och proaktivt

Traktor power gör reklamfilm i samarbete med Gripen Wheels

Drivaxel till senaste generationen VW Transporter T6

Små, smidiga runda extraljus

KIPP SCANDINAVIA AB säkerställer sin leveransförmåga

Erbjudande på uppkopplade skjutmått

Det absolut senaste inom arbetsbelysning

Höj säkerheten på era byggplatser med PaceTell

KIPP Scandinavia AB

Svårt att få bort gamla DT-kontakter?

Lazer’s banbrytande adaptiva extraljusramp

Digitalisering har aldrig varit viktigare än nu!

Dubbelmontage monterat med BKT AGRIMAX RT855 520/85R46

151 MP Area Scan camera

Underlätta din kontaktering

Motordag för verkstadskunder...

Parkeringsradar för större fordon.

Kan extraljus användas som backljus?

Starkt rustade för framtiden!

Här är vårens nya däcktrender!

Från inspektion till leverans

Sänd till en kollega

0.141