23948sdkhjf

Stark start på året för Volvo CE

| Av Morgan Andersson | Tipsa redaktionen

2018 blev ett rekordår för Volvo Construction Equipment i många avseenden. 2019 har börjat ännu bättre, enligt kvartalsrapporten. Bland annat redovisas en försäljningsuppgång med 15 procent och en resultatförbättring med 26 procent jämfört med första kvartalet 2018.

Den globala marknaden för entreprenadmaskiner var fortsatt bra under årets första kvartal. Vi har på ett bra sätt lyckats hantera de ökade volymerna, vilket tillsammans med bra kostnadskontroll hjälpt oss att uppnå tillfredsställande nivåer med avseende på både försäljning och rörelseresultat, säger Melker Jernberg, VCE:s vd och koncernchef.

Med undantag för Afrika och Oceanien redovisar företaget ökad nettoomsättning i övriga delar av världen. Exempelvis noteras starka uppgångar på viktiga marknader som Europa och Nordamerika, men Volvos vd och koncernchef Martin Lundstedt lyfter dessutom fram Kina där året börjat bättre än förväntat. Efterfrågan i Kina ökade med hela 23 procent, vilket mer än väl vägde upp en nedgång på fyra procent i övriga Asien.

Vi ökade våra leveranser i alla större regioner. Jämfört med ett år tidigare ökade våra maskinleveranser globalt med fem procent och nettoomsättningen till 24,2 miljarder kronor från 20, 9 miljarder kronor, säger Martin Lundstedt.

Han kan dessutom glädja sig åt ett rörelseresultat som förbättrades från 2,9 miljarder till 3,6 miljarder kronor och en rörelsemarginal som förbättrades från 13,8 till 15,1 procent.

Generellt fortsatte marknaderna att växa i början av året i både Europa och Nordamerika. Volvos bedömning är att uppgången under de två första månaderna var tre procent i Europa och fyra procent i Nordamerika. Samtidigt redovisar företaget en försäljningsuppgång på dessa marknader med 23 respektive 43 procent under årets första kvartal.

I Europa är det främst Tyskland, Storbritannien och Italien som drivit utvecklingen, medan den nordamerikanska marknaden visat ökad efterfrågan på stora hjullastare, vägmaskiner och midjestyrda dumprar.

Företagsledningen är hyfsat optimistisk även inför fortsättningen även om marknaden är något svårbedömd. Ljusast är dock synen på Nord- och Sydamerika samt Kina medan den europeiska marknaden kan gå både uppåt och nedåt.

Om leveranserna pekat uppåt har det varit kärvare vad gäller orderingången. Sett till antal maskiner redovisas en nedgång under första kvartalet på sju procent jämfört med samma period ett år tidigare. Noterbart är att varumärket Volvo minskat med 18 procent medan SDLG stigit med tio procent. Totala orderingången under första kvartalet anges till 22 246 maskiner, varav Volvo stod för 11 686 och SDLG för 10 513, varav 9 597 i Kina.

Mer om: Volvo
Håll dig uppdaterad med Entreprenad
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

De är störst inom offentlig upphandling

Sammantaget utannonserades 18 522 offentliga upphandlingar under 2018 med bygg och anläggning som de klart dominerande segmenten. Det totala värdet på upphandlingar gjorda år 2017 uppgick 706 miljarder kronor – allt enligt färska uppgifter från Upphandlingsmyndigheten.

Hård kamp i toppen

Ännu en vecka har gått, och det har varit en hård fajt om de högsta placeringarna. I topp hittar vi till exempel Veidekke, Kaj Johanssons Åkeri‚ Jämtkraft , Strukton, Chalmers, Maskinentreprenörerna … Men vad klickades mest? Svaret finns här!

Trafikverket risas av maskinentreprenörerna

De svenska maskinentreprenörerna ger inte mycket för Trafikverkets kompetens som upphandlare. Bland annat är uppfattningen att förfrågningsunderlagen är för otydliga och komplexa och entreprenaderna för stora.

NCC tar hem stort asfaltjobb i Norge

Beläggning av 90 000 ton asfalt och material till dammbyggnader ingår i ett treårigt uppdrag som NCC tagit hem i samband med byggandet av Nordøyvegen i Møre og Romsdal.

Renta knyter till sig YRC-depåer

Renta fortsätter expandera i Stockholmsområdet, senast genom att knyta till sig YRC Rentals två depåer i Täby och Uppsala.

Nyhetsbrev

LE34 byter Sverige-chef

Arkiv

Han är Lännens nya Sverigechef

Hon tar över i Mistra

Lagrad sommarsol ger isfria vintervägar

En metod som tar till vara och lagrar energin från sommarens sol och använder den till att värma upp vägbanan på vintern har utvecklats av forskare på Chalmers. Rätt utnyttjad innebär det ökad framkomlighet, färre olyckor och minskad snöbekämpning.

Säkerheten i sista rummet

Naturstensentreprenör skiftar vd

Svevias snöröjningsprojekt förfinas

Turkiskt på Tvärbanan

Förödande kreditrestriktioner

De senaste årens kreditrestriktioner har lett till ett historiskt ras för bostadsbyggandet och minskat BNP-tillväxten med cirka en procentenhet för hela riket. Den slutsatsen dras i en marknadsrapport som just presenterats av Veidekke.

Volvo fortsätter investera i autonom mobilitet

För att stå väl förberett inför en framtid med kraftigt ökade inslag av självkörande fordon och maskiner vill Volvo säkra tillgången till säkerhetscertifierad programvara för autonoma system. Därför investerar koncernen nu i det amerikanska programvaruföretaget Apex A1.

Eldrift nära i tunga anläggningsfordon

Det finns en stor långsiktig potential för eldrivna tunga lastbilar inom regionala transporter och anläggningstransporter. Det menar Volvo Lastvagnar som därför utvecklat ett par konceptlastbilar som ska testköras av utvalda kunder i Europa.

De ropade hem mustaschmaskinen

Byggstart för efterlängtad bro

Efter en försening på mer än fem år har byggandet av Skurubron äntligen kommit igång. Dagens bågbro från 1915 och tvillingbron från 1950-talet är inte dimensionerade för dagens trafikmängder och den nya bron är efterlängtad i snabbt växande Värmdö och Nacka.

De ska bygga ställning åt gruvjätten

MVB bygger butik

Chefsrockad när Sweco satsar internationellt

Säkrare fräsning med jonisering

Genom jonisering av det finkorniga och farliga kvartsdamm som uppstår vid asfaltfräsning, bildas klumpar som är lättare att fånga upp. Tekniken, som nu används av Bomag, utlovas fånga in mer än 80 procent av de finpartiklar som tidigare spreds ut i luften och bidra till en kraftigt förbättrad arbetsmiljö.

Ströman växer inom ytrengöring

Spårbyte för tunnelbane-vd

MVB bygger för 123 miljoner kronor

NCC byter ordförande

Järnvägsuppdrag för 443 miljoner kronor

Samarbete för ökad digitalisering

Han ska sälja Hitachi i norr

Veidekke bygger i Helsingborgs hamn

Storbygge i Bollstabruk

Bättre koll med ny markradar

Järfälla bereder plats för småföretagen

Ny vice vd på MVB

Utsatt korsning på Bohusbanan åtgärdas

Olofsfors på offensiven i norr

Se alla Företagens egna nyheter

Har du sett Dagens lucka?

Högkvalitativ Fatpump från FLUX

Dagens lucka - för bättre uppsikt runt fordonet

Dagens lucka - ger en säkrare arbetsplats,

Har du behov av kabel på rulle?

Telfa AB - ställer ut på Euro Expo i Karlstad 22-23/1

Dagens lucka - en av våra nyheter

Vi lockar fram barnet hos dig - se dagens lucka

Dagens lucka - Laddbar arbetslampa

Uppkopplade, högpresterande konkrossar ger maximal drifttid

Utbyggnad av Rustas centrallager

Ny produkt på marknaden - LEGION DIM

Har du öppnat dagens lucka?

Kan man ha för många buntband?

Vill du bli vår distributör på den svenska marknaden?

Idrotts och eventarena i Mölnlycke

Självsugande centrifugalpump för industrier

Ultra-tunt Blixtljus

Extraljusramp för höstmörkret

Black Friday = fri frakt på webben!

Skydda ditt startbatteri

Tack, till alla er som kom och besökte KIPP på Elmia!

Telfa AB - industripumpar ställer ut på Euro Expo industrimässa i Luleå 27-...

Låt oss locka fram barnet i dig..

Underlätta din kontaktering

Sänd till en kollega

0.187