23948sdkhjf

Stark start på året för Volvo CE

| Av Morgan Andersson | Tipsa redaktionen

2018 blev ett rekordår för Volvo Construction Equipment i många avseenden. 2019 har börjat ännu bättre, enligt kvartalsrapporten. Bland annat redovisas en försäljningsuppgång med 15 procent och en resultatförbättring med 26 procent jämfört med första kvartalet 2018.

Den globala marknaden för entreprenadmaskiner var fortsatt bra under årets första kvartal. Vi har på ett bra sätt lyckats hantera de ökade volymerna, vilket tillsammans med bra kostnadskontroll hjälpt oss att uppnå tillfredsställande nivåer med avseende på både försäljning och rörelseresultat, säger Melker Jernberg, VCE:s vd och koncernchef.

Med undantag för Afrika och Oceanien redovisar företaget ökad nettoomsättning i övriga delar av världen. Exempelvis noteras starka uppgångar på viktiga marknader som Europa och Nordamerika, men Volvos vd och koncernchef Martin Lundstedt lyfter dessutom fram Kina där året börjat bättre än förväntat. Efterfrågan i Kina ökade med hela 23 procent, vilket mer än väl vägde upp en nedgång på fyra procent i övriga Asien.

Vi ökade våra leveranser i alla större regioner. Jämfört med ett år tidigare ökade våra maskinleveranser globalt med fem procent och nettoomsättningen till 24,2 miljarder kronor från 20, 9 miljarder kronor, säger Martin Lundstedt.

Han kan dessutom glädja sig åt ett rörelseresultat som förbättrades från 2,9 miljarder till 3,6 miljarder kronor och en rörelsemarginal som förbättrades från 13,8 till 15,1 procent.

Generellt fortsatte marknaderna att växa i början av året i både Europa och Nordamerika. Volvos bedömning är att uppgången under de två första månaderna var tre procent i Europa och fyra procent i Nordamerika. Samtidigt redovisar företaget en försäljningsuppgång på dessa marknader med 23 respektive 43 procent under årets första kvartal.

I Europa är det främst Tyskland, Storbritannien och Italien som drivit utvecklingen, medan den nordamerikanska marknaden visat ökad efterfrågan på stora hjullastare, vägmaskiner och midjestyrda dumprar.

Företagsledningen är hyfsat optimistisk även inför fortsättningen även om marknaden är något svårbedömd. Ljusast är dock synen på Nord- och Sydamerika samt Kina medan den europeiska marknaden kan gå både uppåt och nedåt.

Om leveranserna pekat uppåt har det varit kärvare vad gäller orderingången. Sett till antal maskiner redovisas en nedgång under första kvartalet på sju procent jämfört med samma period ett år tidigare. Noterbart är att varumärket Volvo minskat med 18 procent medan SDLG stigit med tio procent. Totala orderingången under första kvartalet anges till 22 246 maskiner, varav Volvo stod för 11 686 och SDLG för 10 513, varav 9 597 i Kina.

Mer om: Volvo
Håll dig uppdaterad med Entreprenad
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Bring ersätter vägtransporter med tåg

Autonomi – eget affärsområde för Volvo

Volvo vill öka takten i utvecklingen, kommersialiseringen och försäljningen av autonoma transportlösningar. Och för att nå dit tilldelas nu verksamheten ett helt eget affärsområde.

Ledare: Våga lätta på gasen

"Marknadens behov av den här typen av maskiner har ökat"

En nyutvecklad borrigg med dubbla stänger visades i Askersund i går – pinfärska D23x30DR ska stå pall när det ska borras i riktigt hårt svenskt berg, lovar Vermeer Viking.

De förstärker Bellmans styrelse

Nyhetsbrev

Iveco och Daf i samma Malmöstall

Nordic Truckcenter köper Ivecos verksamhet i Malmö och blir 1 november såväl auktoriserad återförsäljare som serviceverkstad för Ivecos hela modellprogram – från 3,5-tons transportbilar upp till tunga lastbilar.

Arkiv

Avant har vuxit till sig

Avant Tecno räknar med att senare års ökande försäljning kommer att fortsätta ytterligare några år. Ett viktigt led i tillväxtprocessen är företagets nya 800-serie, den största och mest kraftfulla kompaktlastare som hittills rullat ut från fabriken i Ylöjärvi.

Fyraxlad trailer sparade 50 procent transporter

DSV Panalpina tänkte nytt inför transporterna till Köpenhamns gigantiska tunnelbanebygge.

Hon tar över den fordonsstrategiska ratten

Årslång nolla i Nokians olycksstatistik

I september i år konstaterade företagsledningen på Nokian Heavy Tyres att företaget klarat sig ett helt år utan att det skett en enda arbetsplatsolycka som lett till frånvaro.

Plats för lek ska lyfta bostadsområde

Hinderbanor, studsmattor, kickbike- och parkourbanor är bara några av de attraktioner som ska locka barn och ungdomar till den jättelika lekplats som ska stå klar till sommaren i Landskrona.

Avancerat logistikcentrum i Bålsta

Novemberkåsan rullar in hos Volvo

Häftiga högar, tunnlar och hopp. Det är en del av de svårigheter som kommer att möta deltagarna i Novemberkåsan, precis framför läktaren på Volvo CE:s demofält i Eskilstuna. Ambitionen är att kunna leverera en av de mest underhållande sträckorna i årets tävling.

WSP shoppar vidare – nu i Holland

Bättre trafiksäkerhet efter certifiering

2014 togs beslutet att inrätta en certifiering av vägmarkeringsmaterial för de nordiska länderna. En testomgång som inleddes i Danmark hösten 2015 visade att en stor del av materialen inte klarade ställda krav, något som förändrats radikalt sedan certifieringen infördes.

De blir Maskinias nya återförsäljare i Värmland

Mindre salt, mera gas – därför vann Svevia och Trafikverket

Rototilt värvar från Pon och Komatsu

Östersund nästa för Entrack

Entrack slår nu upp portarna till sitt nyaste hämtlager som ligger nära E14 i Torvalla industriområde i Östersund.

Fossilfri tank för alla

En mobil tankstation fylld med HVO ska minska utsläppen och öka effektiviteten på en av Linköpings största byggarbetsplatser. – Byggbranschen måste levla upp.

2

Maskinstölderna fortsätter öka

Stölderna av entreprenadmaskiner och traktorer blir allt fler, enligt färsk statistik från Larmtjänst, som också konstaterar att nästan hälften av de efterlysta maskinerna hör hemma i Stockholms län.

Alla veckans vinnare

Det hände en hel del i veckan, och det klickades mycket på hemsidan. Mest av allt klickades detta – se topplistan för vecka 41!

Rototilts vd med i toppen

Årets företagare är utsedd.

Retsam miss fick svensken på fall

Det räckte inte hela vägen för de svenska förarna i Caterpillars EM-final för förare.

Tunnelbanan tidigareläggs

”Lysande” sa Svevia

Ledare: Riv murarna till jobben

Bredd och spets lockade nya bossen

Växtlighet får plats i nytt bostadsområde

Sista etappen i Umeå

NCC bygger i Sundsvall

Välförsedd vindkraftpark

Intensivt driftuppdrag i södra Stockholm

Varbergstunneln närmare byggstart

Hultafors Group satsar amerikanskt

NCC bygger för 300 miljoner

Se alla Företagens egna nyheter

Motordrivna membranpumpar för industrin

Inverter 607-serien

Innerbelysning med rörelsedetektor

Marknadens kanske minsta arbetsljus

Vad är skillnaden mellan ren och modifierad sinusvåg?

Telfa AB - industripumpar ställer ut på Euro Expo industrimässa i Borlänge 16-17 oktober 2019

Ett sortiment för allas behov

Ficklampa för explosiva miljöer

Skydda dig mot bränder!

Håll koll på maskinen med MetaTrak Fleet Management.

Telfa AB - industripumpar ställer ut på Euro Expo industrimässa i Borlänge 16-17 oktober 2019

Det bästa blev ännu bättre - Nu lanseras nästa generation: Sandvik RDX5.

Nummerplåtsbelysing

Är du den vi söker?

Robust membranpump för höga tryck och slitande medier

En kompakt arbetsbelysning

Extraljusramp som smälter in i fordonets front

Metsos förvärv av McCloskey är klart

En säkrare arbetsdag för dig, medtrafikanter och medpassagerare.

Behöver du uppdatera dina bakljus?

En lysande liten nyhet

Anmäl dig till CERTEX nyhetsbrev

Blåspot till din truck ökar säkerheten

Produktnyhet Arbetsstyckestabilisator från KIPP

Liten rund innerbelysning

Sänd till en kollega

0.205