23948sdkhjf

Stark start på året för Volvo CE

2018 blev ett rekordår för Volvo Construction Equipment i många avseenden. 2019 har börjat ännu bättre, enligt kvartalsrapporten. Bland annat redovisas en försäljningsuppgång med 15 procent och en resultatförbättring med 26 procent jämfört med första kvartalet 2018.

Den globala marknaden för entreprenadmaskiner var fortsatt bra under årets första kvartal. Vi har på ett bra sätt lyckats hantera de ökade volymerna, vilket tillsammans med bra kostnadskontroll hjälpt oss att uppnå tillfredsställande nivåer med avseende på både försäljning och rörelseresultat, säger Melker Jernberg, VCE:s vd och koncernchef.

Med undantag för Afrika och Oceanien redovisar företaget ökad nettoomsättning i övriga delar av världen. Exempelvis noteras starka uppgångar på viktiga marknader som Europa och Nordamerika, men Volvos vd och koncernchef Martin Lundstedt lyfter dessutom fram Kina där året börjat bättre än förväntat. Efterfrågan i Kina ökade med hela 23 procent, vilket mer än väl vägde upp en nedgång på fyra procent i övriga Asien.

Vi ökade våra leveranser i alla större regioner. Jämfört med ett år tidigare ökade våra maskinleveranser globalt med fem procent och nettoomsättningen till 24,2 miljarder kronor från 20, 9 miljarder kronor, säger Martin Lundstedt.

Han kan dessutom glädja sig åt ett rörelseresultat som förbättrades från 2,9 miljarder till 3,6 miljarder kronor och en rörelsemarginal som förbättrades från 13,8 till 15,1 procent.

Generellt fortsatte marknaderna att växa i början av året i både Europa och Nordamerika. Volvos bedömning är att uppgången under de två första månaderna var tre procent i Europa och fyra procent i Nordamerika. Samtidigt redovisar företaget en försäljningsuppgång på dessa marknader med 23 respektive 43 procent under årets första kvartal.

I Europa är det främst Tyskland, Storbritannien och Italien som drivit utvecklingen, medan den nordamerikanska marknaden visat ökad efterfrågan på stora hjullastare, vägmaskiner och midjestyrda dumprar.

Företagsledningen är hyfsat optimistisk även inför fortsättningen även om marknaden är något svårbedömd. Ljusast är dock synen på Nord- och Sydamerika samt Kina medan den europeiska marknaden kan gå både uppåt och nedåt.

Om leveranserna pekat uppåt har det varit kärvare vad gäller orderingången. Sett till antal maskiner redovisas en nedgång under första kvartalet på sju procent jämfört med samma period ett år tidigare. Noterbart är att varumärket Volvo minskat med 18 procent medan SDLG stigit med tio procent. Totala orderingången under första kvartalet anges till 22 246 maskiner, varav Volvo stod för 11 686 och SDLG för 10 513, varav 9 597 i Kina.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.096