23948sdkhjf

Trångt och tungt i Småland

En ny biogasanläggning ska byggas utanför Jönköping, ett kontrakt värt cirka 90 miljoner kronor.

Hitachi Zosen Inova (HZI) har gett NCC Infra uppdraget att bygga anläggningen, som blir 3 500 kvadratmeter stor, fördelat på sju byggnader.

Uppdraget ska utföras som en totalentreprenad där NCC Infra bland annat ansvarar för markarbeten, betongarbeten,byggnation av stomme och samtliga installationer i byggnaderna.

NCC uppger att bygget är tekniskt komplicerat, till exempel ska tung processutrustning installeras i byggnaden och det ställer höga krav både på dimensionering och grundläggning.

En annan utmaning är att samordna alla installationer, som ska ske på en begränsad yta med många aktörer.

− När projektet går för högtryck under hösten kommer cirka 100 medarbetare från HZI, NCC och underentreprenörer att arbeta i projektet samtidigt. Det ställer stora krav på samordning i både tid och rum för att säkerställa en säker arbetsmiljö och att arbetet flyter på för alla, säger Christian Axelsson, produktionschef, NCC Infra, i ett pressmeddelande.

När den står klar ska anläggningen producera biogas av mat- och trädgårdsavfall, gas som sedan kan användas som bränsle för personbilar, lastbilar och bussar.

HZI har sitt huvudkontor i Schweiz, företaget verkar på en global marknad och har redan låtit NCC bygga en kretsloppsanläggning i Högbytorp utanför Stockholm.

NCC:s småländska kontrakt är värt cirka 90 miljoner kronor. Arbetet har redan dragits igång och den nya anläggningen ska vara klar för drift i februari 2021.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093