23948sdkhjf

Sandvik planerar för avknoppning

Sandvik Materials Technology skulle bli mer framgångsrikt på egen hand. Det menar Sandviks styrelse som därför beslutat om en intern separation av affärsområdet.

Beslutet att initiera en intern separation av Sandvik Materials Technology är baserat på styrelsens övertygelse om att delarna kommer att utvecklas mer fördelaktigt på egen hand, vilket stärker möjligheterna för lönsam tillväxt och ökar det långsiktiga aktieägarvärdet, säger Johan Molin, styrelseordförande för Sandvik.

Styrelsens bedömning är att ett strukturellt oberoende från Sandvik-koncernen kommer att sätta större fokus på verksamhetens framtida utveckling med en bonusverkan i form av mer flexibilitet.

Styrelsen har även beslutat att undersöka förutsättningarna för att notera den avknoppade verksamheten på Nasdaq Stockholm. Separationen och förberedelserna för en möjlig notering förväntas ta minst ett år, men samtidigt betonas att det inte finns några garantier för en faktisk notering. En förutsättning för en notering är att den bedöms stärka Sandvik Materials Technologys position och framtida utveckling. Mer detaljer utlovas längre fram.

Sandvik Materials Technology representerar Sandviks ursprung och har varit en grund för andra verksamheter som har lett fram till dagens struktur. Från mitt perspektiv kommer en separation att möjliggöra fullt fokus på Sandvik Materials Technologys styrkor och på ytterligare resultatförbättringar, säger Sandviks vd och koncernchef Björn Rosengren.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11