23948sdkhjf

Kommunalt bostadsbolag riskerar böter för brott mot LOU

Konkurrensverket kräver att Huddinge kommuns bostadsföretag Huge Bostäder ska böta 220 000 kronor på grund av brott mot upphandlingsreglerna i samband med upphandling av VVS-arbeten.

Huddinge kommuns bostadsföretag Huge Bostäder bröt mot lagen om offentlig upphandling, LOU, genom att på ett felaktigt sätt använda ett befintligt ramavtal när VVS-arbeten skulle genomföras i en av företagets fastigheter. Det anser Konkurrensverket som nu vänt sig till Förvaltningsrätten i Stockholm med kravet att det kommunala bolaget ska dömas att betala 220 000 kronor i böter/upphandlingsskadeavgift.

Enligt Konkurrensverket medger det gällande ramavtalet upphandlingar till ett kontraktsvärde som inte överstiger en miljon kronor. Vid den aktuella upphandlingen stannade kontraktsvärdet strax under tre miljoner kronor, vilket innebar att agerandet kan beskrivas som en otillåten direktupphandling och därmed innebär ett brott mot LOU.

– Att inte följa förutsättningarna i sina annonserade ramavtal kan leda till sämre konkurrens. Leverantörer kan komma att avstå från att lämna anbud på ramavtal om de tror att potentiella avrop är av mindre värde, säger Konkurrensverkets ställföreträdande generaldirektör Karin Lunning.

Karin Strömberg Ekström, vd för Huge Bostäder, vill inte kommentera upphandlingen innan förvaltningsrätten sagt sitt, men understryker att hon ser allvarligt på att Konkurrensverket anser att företaget brutit mot upphandlingsreglerna.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063