23948sdkhjf

”Så här ser vi framtiden”

En gasdriven och uppkopplad hjullastare som även en mindre skicklig förare kan använda – Case konceptmaskin Tetra presenterades på Bauma.

München. CNH tog med sig sin vision för framtiden till Bauma – täckelset steg till himlen med en ballong när företaget presenterade sin konceptmaskin Tetra.

– Så här ser vi framtiden, sade Carl Gustaf Göransson, chef över Case Construction.

Tanken är att maskinen ska komma väl till pass i en värld där det är ont om kompetenta förare och där tillgången på fossila bränslen strypts – föraren ska få mycket stöd och bränslet ska vara icke-fossilt.

Case konceptmaskin Tetra är en gasdriven hjullastare som ska vara bekvämare, effektivare och mer uppkopplad än tidigare varianter.

Det ska vara en glimt av hur framtidens hjullastare kommer att te sig, där gasen ska kunna tankas på samma sätt som vanlig diesel och där en full tank ska räcka för en hel dags arbete.

Den sexcylindriga gasmotorn ska dessutom prestera lika bra som en konventionell dieselmotor lovar CNH.

Företaget hävdar också att utsläppen är betydligt lägre än de en dieselmotor ger – utsläppen av kvävedioxid ska minska med 90 procent, partiklarna med 98 procent och koldioxidutsläppen med upp till 95 procent.

Case utlovar också 50 procent mindre buller och ägarkostnaderna ska minska med 10-30 procent eftersom biogas kostar mindre än diesel.

Olika biometriska inslag finns i maskinen, till exempel ansiktsigenkänning – genom att visa sitt ansikte får föraren tillträde till maskinen och kan fjärrstarta den, fejset får också dörren att öppnas och stängas automatiskt, med mera.

Föraren ska också kunna styra till exempel mediaspelaren , AC:n och arbetsplatsens meddelandesystem med sin röst, stora skärmar har ersatt de vanliga knapparna och vreden och kameror, touchdisplayer, kartor med mera ska stötta föraren i dennes arbete,

Michelin har tagit fram särskilda däck till Tetran,avancerade standarddäck eller luftfria hjul, som dessutom är uppkopplade och kan övervakas i realtid – skulle till exempel däcktrycket sjunka kan föraren meddelas.

En live-länk till kontoret ska också göra det möjligt att effektivisera arbetet, så att det till exempel går att spåra var det finns lastbilar att fylla.

Kameror har ersatt speglar och lastavkänning ska underlätta arbetet, CNH har också hämtat inslag från sitt program för automatisering till maskinen, till exempel ett system som upptäcker hinder – när maskinen uppfattat ett hinder stannar den automatiskt, och underrättar sedan föraren.

Runt-om-sikt utlovas och kraftfulla LED-lampor ska lysa upp arbetsområdet, dessa kan också ställas in för att slås på automatiskt när det börjar bli mörkt.

Kapaciteten i övrigt ska uppfylla kraven på en hjullastare, både när det gäller lyft, cykeltider, stabilitet, manövrerbarhet menar CNH.

Tetran drivs av flytande gas och CNH är inne på att låta Case större entreprenadmaskiner gå över till gasdrift rätt snart – läs mer om det här

Artikeln är en del av vårt tema om Bauma 2019.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.14