23948sdkhjf

Dags att utreda placering av höghastighetsspår i Skåne

För cirka 200 miljoner kronor ska Sweco utreda var en ungefär 70 kilometer lång järnväg för höghastighetståg ska placeras mellan Hässleholm och Lund.

Det finns fortfarande många frågetecken inför den höghastighetsjärnväg som ska knyta samman Göteborg och Malmö med Stockholm – inte minst vad gäller finansieringen. Här och där görs emellertid punktinsatser som förberedelser inför en eventuell kommande, mer officiell, byggstart.

Det senaste är att Sweco fått uppdraget att utreda var den cirka 70 kilometer långa dubbelspåriga stambanan mellan Hässleholm och Lund ska förläggas. I ett uppdrag värt cirka 200 miljoner kronor har nu Sweco tiden fram till år 2022 på sig att utreda alternativa sträckningar för en järnväg som ska klara att trafikeras av höghastighetståg som framförs med en hastighet av 320 kilometer i timmen.

Eftersom sådana hastigheter ställer hårda krav på banvallarna och dessutom kräver synnerligen raka dragningar handlar det inte bara om att identifiera, utreda och jämföra olika tänkbara sträckningar för järnvägen utan också om att analysera var höghastighetsjärnvägens stationer ska placeras.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.11