23948sdkhjf

Självkörande traktorer röjer snö på finsk flygplats

Självkörande traktorer med avancerad teknik, väl anpassade däck och miljöanpassat bränsle har testats med gott resultat vid snöröjning på EU:s nordligaste flygplats i vinter.

Ungefär i höjd med Treriksröset ligger den finska staden Ivalo, vars flygplats är den nordligast belägna inom EU. Läget gör vintrarna långa – ofta väldigt långa. Ingen blir förvånad om snön täcker marken under mer än halva året.

Som flygplatsoperatörer måste vi skapa sommarförhållanden på finska landningsbanor även om det är vinter. För att möta denna utmaning söker vi alltid efter nya lösningar som stödjer vår kunskap om snö, säger Henri Hansson, teknisk chef på Finavia som ansvarar för underhållet av de flesta finska flygplatser.

Den senaste vintern har Ivalos flygplats varit hemmaplan för ett projekt, kallat Runway Snowbot där en grupp företag samarbetat för att testa en självkörande lösning för vinterunderhåll anpassad till dagens krav på säkerhet och miljö.

Två av de medverkande företagen är traktortillvekaren Valtra och däcktillverkaren Nokian Tyres som förra året satte hastighetsrekord för obemannad snöröjning med en självstyrd T254 Versu utrustad med Nokian Hakkapeliitta TRI-däck. Läs mer här. Den här gången lierade sig de båda företagen med Vammas (Fortbrand) – tillverkare av snöröjningssläp för flygplatser – energibolaget Neste och Finavia med förhoppning om att kunna utarbeta ett sätt att åstadkomma ett såväl säkert som mer hållbart vinterunderhåll av landningsbanor.

Ingen lyfter längre på ögonbrynen för robotstyrda dammsugare och gräsklippare, men nu var det dags att testa om ett liknande koncept skulle kunna överföras till en 7-tons maskin som röjer snö från en landningsbana.

Maskinparken var densamma som i Valtras och Nokian Tyres tidigare projekt. Två T254 Versu utrustades med Nokian Hakkapeliitta TRI-däck, försågs med ett 4,5 meter brett snöröjningssläp och sattes i arbete med att rensa landningsbanan från snö.

Värdefull hjälp gavs av automatstyrning på centimeternivå av snöröjning på fördefinierade rutter samt Isobus redskapsstyrning, funktioner som kontrolleras via traktortillverkarens Smart Touch-terminal.

För att minska avtrycken på miljön drevs både traktorerna och snöröjningssläpen av Nestes förnybara diesel som utlovas minska utsläppen av växthusgaser med cirka 90 procent jämfört med fossil diesel.

Även däcken var noggrant utvalda för att fungera för en traktor som framfördes utan förare.

Utan instinktiva korrigeringar av styrning och gasreglage från föraren måste däcken erbjuda en förutsägbar hantering. Dessutom ger den dubbfria driften, det låga rullmotståndet och våra hållbara tillverkningsprocesser ett ytterligare tillskott till den totala ekonomin och hållbarheten, säger Toni Silfverberg, försäljnings- och marknadsföringschef Nokian Heavy Tyres.

Valtras varumärkeschef Matti Tiitinen menar att Runway Snowbot är ett konceptbevis för att den samlade kunskapen från fem finska företag kan röja landningsbanor på ett nytt sätt – säkrare, mer hållbart, mer ekonomiskt och bekvämare.

Enligt de medverkande företagen har testerna varit framgångsrika även om metoden ännu inte är klar för kommersiell tillämpning. Den banar dock vägen för nya tankesätt som bland annat tilltalar Tero Santamanner, maskinutrustningsspecialist på Finavia.

– Traktorer är ett intressant alternativ för vagnparker på flygplatser där arbetsbredder på 4,5 meter är tillräckligt. Den totala ägandekostnaden för traktorer är betydligt billigare än lastbilar och de är mångsidigare eftersom de kan användas för andra uppgifter än snöröjning på vintern, till exempel gräsklippning under sommaren, säger Tero Santamanner.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079