23948sdkhjf

Regeringen måste agera för att lösa maskinförarbristen

Utbildningsminister Anna Ekström borde samla representanter för kommuner, skola och arbetsmarknad för att hitta en väg att lösa bristen på maskinförare. Det anser Maskinentreprenörernas ordförande Magnus Persson.

Bransch- och arbetsgivareorganisationen Maskinentreprenörerna har en tid varnat för en hotande brist på maskinförare i framtiden. Det vikande intresset för gymnasieskolans yrkesprogram pekas ut som den största boven i dramat. I samband med Maskinentreprenörernas årsstämma i fredags uppmanade organisationens ordförande Magnus Persson utbildningsminister Anna Ekström att agera snabbt.

– Jag hoppas att du gör allt för att vi tillsammans ska kunna kraftsamla för att utveckla den yrkesförberedande utbildningen på gymnasiet, så att den svarar mot arbetsmarknadens efterfrågan, både när det gäller kvalitet och volym, sade Magnus Persson bland annat.

– Vår bransch gör kraftfulla satsningar på utbildning, men vi måste också ha ditt stöd för att vända utvecklingen. Vi har nämligen jobben – men för få utbildade förare, säger Magnus Persson.

Det är ingen lätt uppgift som väntar. Bristen på maskinförare är redan så stor att många företag tvingas avstå från en nödvändig expansion. Dessutom räknar branschen med att behovet av nyrekrytering snarare kommer att öka än minska den närmaste framtiden. Enbart de medel regeringen avsatt för satsningar i infrastruktur de närmaste tio åren landar på i storleksordningen 700 miljarder kronor.

En titt på utvecklingen under senare tid ger inget hopp om att situationen kommer att förbättras – snarare tvärtom. Bland annat har under de senaste tio åren antalet elever i det närmaste halverats på de gymnasiala yrkesprogrammen – från 177 000 till 99 000.

Bilden blir inte ljusare av att inte mer än knappt 36 procent av alla som går på gymnasiet har valt yrkesprogrammet.

Dessutom genomförs ett stort generationsskifte bland de svenska maskinförarna. Utöver den brist på duktiga maskinförare som redan präglar branschen är Maskinentreprenörernas uppfattning att drygt 2 000 kommer att gå i pension under året.

Det är ingen lätt uppgift utbildningsministern och Maskinentreprenörerna har framför sig.

Kommentera en artikel (6)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078