23948sdkhjf

Elgrävaren på plats

JCB:s första eldrivna grävmaskin presenterades för första gången för en svensk publik på Maskinexpo.

JCB hade ingen egen monter på Maskinexpo. Den brittiska maskintillverkaren fanns ändå med på ett hörn på mässan, faktum är att Traktor Nords monter var full av engelska maskiner.

En extra het nyhet var den lilla elgrävaren, den kom redan i fjol men visades nu upp för första gången i Sverige.

Maskinen är tänkt för inomhusuppdrag, jobb i trånga miljöer eller på andra ställen där det behövs små maskiner som inte bullrar eller släpper ut avgaser.

JCB ser maskinen som en fingervisning om vad som komma skall

– Det är dit vi ska hän – det är riktningen vi måste gå i, säger Elisabeth Levinsohn, JCB:s nordiska PR- och marknadschef.

Enligt JCB är 19C-1 E-TEC minigrävare, med ett motorljud på sju decibel, fem gånger tystare än den dieseldrivna motsvarigheten.

En fulladdad maskin ska kunna jobba en hel dag vid normaldrift, JCB noterar också att man inte behöver kolla vare sig kylvätskan eller motoroljan.

Som standard finns en inbyggd laddare som laddar maskinen full på sex timmar via ett vanligt 230 V uttag.

Som tillval finns ett 110 V laddningssystem, JCB utlovar också en kraftigare batteriladdare som ska göra det möjligt att ladda 100 procent på 2,5 timmar.

BC 19C-1 E-TEC ska i mångt och mycket vara samma maskin som den dieseldrivna grävaren, med ett maxgrävdjup på 2 576 millimeter med den längre 1 100 millimeters bomarmen.

Artikeln är en del av vårt tema om Maskinexpo 2019.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.172