23948sdkhjf

Sala hotas av böter

En kommun som fortsätter att tillämpa ett ramavtal när avtalstiden passerat gör sig skyldig till otillåten direktupphandling. Det betonar Konkurrensverket som av den anledningen kräver 1,1 miljoner kronor i böter av Sala kommun.

Sala kommun tecknade i maj 2014 ramavtal för ombyggnad och reparationer av bland annat skolor, äldreboenden, förvaltningsfastigheter och idrottslokaler med tre företag. Även sedan avtalet löpt ut 25 maj 2018 fortsatte kommunen att ge uppdrag till sina tidigare avtalspartners utan ny upphandling.

Enligt Konkurrensverket har kommunen därmed gjort sig skyldig till otillåtna direktupphandlingar av entreprenadtjänster värda drygt 15 miljoner kronor. Konkurrensverket tar därför ärendet till Förvaltningsrätten i Uppsala med kravet att Sala döms att betala 1,1 miljoner kronor i böter/upphandlingsskadeavgift.

Direktupphandling som inte föregås av annonsering är en allvarlig överträdelse av upphandlingsreglerna. När inköp annonseras, så att fler leverantörer har möjlighet att lägga anbud, ökar förutsättningarna att göra den bästa affären, säger Rikard Jermsten, generaldirektör vid Konkurrensverket.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094