23948sdkhjf

Sanering av BT Kemi görs på plats

När den avslutande saneringen av den södra delen av det före detta BT Kemiområdet inleds nästa år är tanken att göra det med termisk behandling, det vill säga på plats utan behov av att gräva upp befintliga jordmassor.

Styrelsen för BT Kemi Efterbehandling har nu gjort sitt val av entreprenör för saneringen av den del av området i Teckomatorp där själva fabriken för bland annat ogräsbekämpningsmedel var belägen. Valet föll på Geoserve som avser att göra jobbet med så kalla termisk behandling, vilket bland annat minskar belastningen på miljön i och med att föroreningarna inte behöver grävas upp och transporteras från området i lastbilar.

– Vi kan konstatera att det har varit en bra upphandlingsprocess med många anbud i tuff konkurrens. Det vi presenterar är en lösning som vi tror mycket på och som innebär flera miljömässiga fördelar för Teckomatorpsborna, säger Stefan Larsson, projektchef för BT Kemi Efterbehandling och tillika kommunchef i Svalövs kommun.

Upphandlingen har genomförts i två steg. Först en prekvalificering som avgjorde vilka som fick lägga anbud och därefter själva anbuden där även saneringsmetod presenterades. Den metod som slutligen valdes innebär att stora nerborrade doppvärmare används för att förånga föroreningarna ur marken. Dessa samlas sedan upp i filter ovan jord. Tekniken har tidigare använts för att rena förorenad mark i både Sverige och andra länder med resultat som beställaren beskriver som mycket goda.

Det kommer att både bullra och lukta ändå, men i väldigt begränsad omfattning. Vi hoppas att det sista kapitlet om BT Kemi ska gå så smidigt för Teckomatorpsborna som möjligt, säger Helena Svensson, projektledare för BT Kemi Efterbehandling.

Saneringen kommer att genomföras under åren 2020 och 2021 och har gjorts möjlig tack vare ett bidrag från Naturvårdsverket på strax över 150 miljoner kronor.

– Efter en långdragen process närmar vi oss slutfasen och detta gör att Teckomatorp och Svalövs kommun en gång för alla kan lägga BT Kemi och dess negativa inverkan, bakom sig, säger Fredrik Jönsson (C), kommunstyrelsens ordförande.

Om valet av entreprenör inte överklagas kan avtal tecknas tidigast 11 juni.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062