23948sdkhjf

Volvo rockar loss

”Slutresultatet är helt grymt. Jag hade fjärilar i magen under hela projektet”

Volvo Lastvagnar testar ett nytt grepp i sommar. Företaget är med som huvudsponsor under Sweden Rock Festival i Sölvesborg den 5-8 juni och passar på att ställa upp en lastbil som ska vara en hyllning till ”svensk Heavy Metal-kultur, Sweden Rock och Volvos eget arv”.

Hyllningen ska både synas och höras lovar Volvo Lastvagnar, den grafiska designen på den Volvo FH16 750 krok- och kranbil som premiärvisas på festivalen ska till exempel vara baserad på rytmen och ljudet som kommer ur en D16-motor.

Vi spelade in motorn när den går på tomgång och när den går på högvarv. Vi tog också fram ljuden från turbochargern och luftinsuget, för att ta några exempel. I datorn förvandlade vi sedan ljudvågorna till visuell grafik, som ligger till grund för strajpen, säger Nigel Atterbury, grafisk designer vid Volvo Lastvagnar, i ett pressmeddelande.

Enligt Volvo Lastvagnar har de inspelade motorljuden också använts för att skapa ett musikstycke, som kommer att spelas upp i lastbilshytten under festivalen.

Det var vår ljuddesigner Fredrik Folkestad kom på idén, och resultatet blev en riktigt tung ”anthem”, en hyllninglåt till FH16 och svensk hårdrockskultur, säger Nigel Atterbury.

2018 presenterade företaget en lastbil som designats tillsammans med Björn Gelotte från bandet In Flames, fordonet fick namnet ”Swedish Metal”.

Årets rocklastbil heter ”The Sound of Swedish Metal”, ett namn som enligt Volvo Lastvagnar ska vara en blinkning både till föregångaren, Volvos tunga industriarv och Svensk hårdrock.


Det var en helt ny upplevelse att arbeta med att ta fram något som är direkt kopplat till ljud. Slutresultatet är helt grymt. Jag hade fjärilar i magen under hela projektet. Responsen har varit väldigt positiv. Folk höjer på ögonbrynen och gillar det de ser – och hör.

Fakta: The Sound of Swedish Metal

  • Volvo FH16 750 8x4 krok- ock kranbil
  • Växellåda I-Shift med krypväxlar
  • Volvo Dynamic Steering med Personliga Inställningar och Fjärrstyrning
  • Luftfjädrad fram och bak
  • Globetrotterhytt
  • Tjänstevikt 19,280 kg, totalvikt 70,000 kg
  • Påbyggd av AM Hydralteknik AB med Palfinger krok T20 & Palfinger kran PK27002A SH

Källa: Volvo Lastvagnar

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094