23948sdkhjf

Volvohybrid ute på fälttester

Volvos mindre kompaktmaskiner ska med start 2020 enbart vara eldrivna, men även bland de större grävmaskinsmodellerna är ambitionen att minska behovet av fossila drivmedel. På Bauma visades en hybridgrävare som avses att släppas till marknaden efter slutförda fälttester.

München. Ett av Volvos huvudnummer på årets Bauma var bandgrävaren EC300E i hybridversion. Lösningen tillvaratar maskinens bomsänkningsrörelse för att ladda energilagrande ackumulatorer som i sin tur används för att driva hydraulpumpen. Företaget hakar därmed i princip på den teknik som Caterpillar visade för en bredare publik med en 37-tonsgrävare på Bauma för sex år sedan.

Än så länge handlar det om en maskin som inte är helt färdig att släppas på marknaden. Först ska de fälttester som påbörjats slutföras och tekniken utvärderas och eventuellt justeras efter att ha utsatts för rejäla påfrestningar under realistiska förhållanden.

Den teknik som används är långt ifrån komplicerad, tvärtom beskrivs den som enkel. ”Fri” energi genereras när grävmaskinens bom rör sig nedåt, vilket den under en vanlig arbetsdag gör både regelbundet och kraftfullt. Bomsänkningsrörelserna laddar 20-liters hydraulackumulatorer, som sedan levererar energi för att driva hydraulhjälpmotorer som hjälper till att driva hydraulpumpen.

Enligt företaget är det egentligen inte så mycket som skiljer hybrid-maskinen från basmodellen. Det handlar enbart om några tilläggskomponenter som ska vara både robusta och lätta att underhålla.

Samtidigt betonas att det är fullt möjligt att arbeta i maskinens ECO-l och hybridläge samtidigt. Sammantaget innebär det att hybridlösningen minskar motorbelastningen, något som utlovas resultera i minskad bränsleförbrukning med 10–12 procent och minskade utsläpp av koldioxid med upp till tolv procent.

Och detta utan några prestandaförluster. Styrförmåga och prestanda är samma som för vanliga EC300E. Lite beroende av det arbete som utförs kan det röra sig om upp till 17 procents förbättrad bränsleeffektivitet. Vid vanligt grävarbete kan merkostnaden för hybriden vara återbetald inom drygt ett år, sade Volvo CE:s vd och koncernchef Melker Jernberg på Bauma.

Artikeln är en del av vårt tema om Bauma 2019.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109