23948sdkhjf

NCC stor förlorare i entreprenadtvist

NCC hade äskat drygt 100 miljoner kronor för extraarbeten i samband med byggandet av den rättspsykiatriska vårdanläggningen Rågården i Göteborg. I en färsk tingsrättsdom åläggs företaget att i stället erlägga nästan 44 miljoner kronor till motparten.

Redan då Rågården invigdes i februari 2013 var det heta diskussioner mellan entreprenören NCC och beställaren, det som i dag är Västra Götalandsregionen. Kontraktsumman på en halv miljard kronor var inte tillräcklig för att också täcka mängder med extrakostnader som, enligt byggföretaget, inte kunde förutses i avtalshandlingarna och som därför borde bekostas av beställaren.

Beställaren ansåg dock inte att kraven på ytterligare ersättning kunde styrkas och valde att inte betala ut de begärda pengarna. I maj 2014 stämde därför NCC beställaren på ungefär 100 miljoner kronor i ersättning för det som tingsrätten beskriver som bland annat hinder, ÄTA-arbeten (ändringar, tillägg, avgående), väsentlig rubbning, forcering och skadestånd.

Beställarens motdrag blev en genstämning med kravet att entreprenören skulle åläggas ett vite på ungefär 16 miljoner kronor.

Efter en fem år lång rättsprocess där bland annat 67 vittnen och sakkunniga hörts har Göteborgs tingsrätt kommit fram till att NCC:s bevisning inte räcker och att företaget inte har rätt till begärd ersättning.

I stället åläggs byggföretaget att betala vite med cirka 11,5 miljoner kronor samt Västra Götalandsregionens rättegångskostnader med ungefär 32,4 miljoner kronor.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.173