23948sdkhjf

Hitachi storsatsar på uthyrning

Hitachis satsar nu rejält på rentalverksamhet i stora delar av Europa. Den stora lanseringen gjordes på vårens Bauma då hyresflottan omfattade cirka 350 maskiner. Ambitionen är att skjuta till ytterligare 500 maskiner i år och lika många 2020.

Flexibilitet, både för entreprenören och för återförsäljaren, är ledordet när Hitachi nu satsar hårt på rentalverksamhet i Europa. I första hand handlar det om maskiner i storlekar från åtta till 50 ton, men några stora gruvmaskiner ingår också i hyresflottan, som vid tiden för Bauma uppgick till ungefär 350 maskiner.

Företagsledningen är helt övertygad om att maskinuthyrning kommer att vara ett viktigt, kompletterande inslag till försäljning i framtiden. Maskinentreprenörens vardag kommer att vara mer eller mindre svårbedömd och det kommer uppdrag som kräver maskiner som kanske inte finns i entreprenörens vanliga flotta. Samtidigt kan det för entreprenören vara svårt att motivera kostnaden för att köpa in en maskin. Då kan hyresmaskinen vara den perfekta lösningen.

De maskiner som ingår i uthyrningsverksamheten ägs av Hitachi Construction Machinery Europe, men förmedlas via de lokala representanterna. Därmed behöver inte heller återförsäljarna binda kapital i de maskiner som tillhandahålls.

Det är ett utmärkt initiativ som också kan innebära att vi når nya kunder som fått chansen att använda någon av våra maskiner i den dagliga verksamheten. Det rör sig hela tiden om moderna maskiner som servas och repareras inom vårt servicenät, säger Tomas Pehrsson, vd hos den svenska generalagenten Delvator.

Från start erbjuder Delvator tre hjullastarmodeller i storlekar från 18 till 25 ton.

Ambitionen är dock att bredda programmet efter hand, säger Tomas Pehrsson.

Som en del i hyresverksamheten har Hitachi också inlett diskussioner med entreprenörer om att köpa deras maskinflottor, som kan bestå av olika fabrikat, och ersätta dem med lämpliga Hitachimodeller ur uthyrningsprogrammet.

Artikeln är en del av vårt tema om Bauma 2019.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.081