23948sdkhjf

SVAB går till spets med styrsystem

Återkommande larmrapporter om att det finns ont om kompetenta maskinförare är både många och högljudda. SVAB har försökt bidra till att lösa problemet med teknikens hjälp. På Maskinexpo visades Tooltip Control – ett intuitivt styrsystem baserat på modern teknik.

Det har gått ungefär fem år sedan John Deere presenterade skotare med så kallad kranspetsstyrning som utnyttjar datorteknik för att hjälpa föraren vid flera moment i manövreringen av sin maskin. Sedan dess har tekniken fått en stabil position i skogsnäringen.

När Skogforsk gjorde en undersökning bland skogsbrukselever konstaterades att de elever som använde kranspetsstyrning kör sin skotare effektivare, arbetar mindre med spakarna och upplever lägre mental belastning än de som använder konventionell styrning.

Visst finns styrsystem och andra tekniska hjälpmedel även i entreprenadmaskiner, men trots att grävmaskiner ständigt utvecklas har egentligen inte styrmönstret ändrats nämnvärt sedan hydrauldrivna grävmaskiner såg dagens ljus i slutet av 1960-talet. Än i dag kontrolleras maskinens rörelser ut och in med en joystick samtidigt som föraren koordinerar grävmaskinens alla rörelser.

Utvecklingen inom skogsindustrin visar att det är fullt möjligt med modern teknik att föraren i praktiken manövrerar redskapet till önskad plats medan tekniken automatiskt får lösa all manövrering på vägen dit.

På årets Maskinexpo visade SVAB ett koncept som utvecklats tillsammans med systerföretaget Steelwrist sedan 2016 och som baseras på helt egenutvecklade sensorer, styrelektronik och mjukvara. I princip innebär lösningen att operatören ”bara” ska behöva fokusera på den önskade slutpositionen för grävmaskinens arbetsredskap – resten fixar systemet som kallas Tooltip Control.

Enkelt uttryckt skapas det som leverantören kallar ett optimalt rörelsemönster genom att styrsystemet automatiskt, på effektivast tänkbara sätt, kombinerar de rörelser som krävs av de mekaniska leder som finns på grävmaskinens bom/arm och aktuellt redskap.

– Därmed uppnås en mer intuitiv redskapshantering som öppnar upp för ökad produktivitet, förenklad inlärningsprocess och förbättrad arbetsplatssäkerhet. Det är brist på duktiga maskinister i Sverige och jag tror att intuitiv styrning är ett bra sätt att underlätta för maskinförare och därmed också till att minska problemet med dagens förarbrist, säger Daniel Persson, nyckelkundsansvarig på SVAB.

Artikeln är en del av vårt tema om Maskinexpo 2019.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094