23948sdkhjf

Komplicerad upprustning av Svinesundsbron

Med god hjälp av en samlad lösning som bland annat omfattar blästring, målning och en specialutformad ställningskonstruktion blev det Midroc som i dagarna inleder ett fyra år långt uppdrag att restaurera Svinesundsbron.

Den 704 meter långa Svinesundsbron binder samman Sverige och Norge och har sedan invigningen i juni 2005 utsatts för påfrestningar från såväl en intensiv trafik som Västkustens många gånger lynniga väder och vind. Därför inleds i dagarna en välbehövlig upprustning som kommer att genomföras under de kommande fyra sommarhalvåren.

Uppdraget togs hem av Midroc, där de två systerbolagen Midroc Ställningar och Midroc Alucrom tillsammans utarbetat ett koncept som bland annat innehåller blästring, målning och en specialutformad ställningskonstruktion för att möta de krav som den komplicerade broreparationen kräver.

För uppgiften är inte enkel. Det handlar om en bågbro med ett längsta spann på närmare 250 meter och en segelfri höjd på 55 meter. Till det kommer vissa administrativa krav på när själva arbetet får utföras.

Tanken är, enligt Trafikverket, att arbeta långa pass sju dagar i veckan. De arbetsuppgifter som resulterar i mest buller, exempelvis blästring och högtryckstvätt, kommer enbart att ske dagtid och utförs i etapper om två dagar vid sju tillfällen varje år.

Ett krav är också att allt material samlas upp för att inte påverka den känsliga omgivningen. Ett annat att trafiken måste flyta någorlunda störningsfritt, vilket innebär att två körfält ska hållas öppna i båda riktningarna under arbetets gång.
– Midroc Ställningar har tagit fram en speciallösning som är anpassad till bron och till projektets behov. Med nya innovativa lösningar kan vi erbjuda kunden en unik lösning på hur ställningarna monteras på bron utan att begränsa framkomligheten, säger företagets vd Lembit Laks.

Själva underhållsarbetet genomförs av systerbolaget Alucrom Entreprenad.

Alucrom kommer att reparera betongskador samt förbättra målningsarbetet på bron, dessutom är kantbalkarna i behov av blästring, säger affärsområdeschefen Thomas Johansson.

Att kunna erbjuda en komplett lösning där blästring, målning och ställningar tillhandahålls är en av Midrocs största fördelar. Vi har flera bolag och tjänster under samma tak. I detta projekt matchar vi kundens önskemål utan olika mellanhänder, säger Thomas Johansson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11