23948sdkhjf

Volvo CE investerar 16 miljoner kronor i Eskilstuna

Innovation och hållbarhet är grundpelare när Volvo CE investerar för framtiden i Eskilstuna.

Volvo Construction Equipment (Volvo CE) har tillkännagett en investering på 16 miljoner kronor i sin verksamhet i Eskilstuna, inklusive ett område för kunddemonstrationer av elektriska och autonoma maskiner, en ny bana för forskning och utveckling samt ett energiåtervinningssystem för fabriken.

Som en del i den långsiktiga strategin för att bibehålla konkurrenskraften, uppfylla kundernas behov och adressera hållbarhetskraven gör Volvo CE nu ett antal stora investeringar i Eskilstuna.

Den första är ytterligare en anläggning för prototypfordon.

Volvo CE kommer att utöka det befintliga demonstrationsområdet på 45 hektar vid kundcentret med ytterligare 12 hektar.

Dessa kommer att vara särskilt avsedda för att testa elektriska och autonoma maskiner, men även för att demonstrera det aktuella maskinutbudet. Investeringen på 8 miljoner kronor i innovationsarenan kommer att göra det möjligt för Volvo CE att visa prototypmaskiner för kunder i en realistisk och krävande miljö som är helt säker, med stöd av 5G-teknik och laddningsutrustning på platsen.

Den första fasen som består av bygget av en nästan två kilometer lång grusväg genom både öppen terräng och skogsterräng inleds inom en nära framtid.
Allteftersom Volvo CE övergår till mer fossilfria alternativ kommer de befintliga förbränningsmotorerna i maskinerna i kundcentret i Eskilstuna att drivas med HVO (hydrerad vegetabilisk olja).

HVO är ett alternativ till diesel som tillverkas av vegetabiliska och animaliska fetter (normalt rapsolja eller slakteriavfall) och minskar utsläppen av CO2 med upp till 90 procent beroende på råvaran. Inga modifieringar av motorerna krävs.

– Vår nya innovationsarena är ett kraftfullt budskap till kunder och branschen om vårt engagemang när det gäller att bygga framtiden. Med vår övergång till HVO visar vi samtidigt att vi inte bara ser framåt utan redan nu tar små steg att driva mer hållbara lösningar, säger Carl Slotte, vd för Volvo CE säljregion EMEA, som har sitt huvudkontor i Eskilstuna.

På Technology Center investerar Volvo CE också i en testbana för elektromobilitet och automation för forskning och utveckling. Banan som innebär en investering på tre miljoner kronor används för närvarande för HX2 elektriska och autonoma minidumprar som hösten 2018 testades i det prisbelönta projektet Electric Site i en bergtäkt utanför Göteborg.

HX2-modellerna optimeras nu för det första kommersiella pilotprogrammet som planeras starta innan slutet på 2019.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.097