23948sdkhjf

Stölder för 4,7 miljarder 2018 – tullen får inte stoppa

| Av Joakim Johansson | Tipsa redaktionen
– Varför är det så svårt att stoppa stöldgods från att skeppas ut ur Sverige? Varje år försvinner entreprenadmaskiner, diesel, GPS-utrustningar, båtmotorer och annat stöldgods, till ett värde av många miljarder kronor ut ur landet. Tullverket har inte befogenhet att stoppa utflödet, och om polisen faktiskt tar någon läggs undersökningen nästan alltid ner i brist på bevis. Det är direkt kränkande för dem som drabbas och förödande för tilltron till det svenska rättssystemet.

Det sade Hampe Mobärg, vd för branschorganisationen ME (Maskinentreprenörerna) när han medverkade vid ett rundabordssamtal i Almedalen tillsammans med representanter från riksdagens justitieutskott, Svensk Handel, Bil Sweden och andra branschorganisationer.

Vid samtalet presenterades en ny studie av stöldsituationen i Skåne, utförd av Charlein Simonsson och Stina Bengtsson från Lunds Tekniska högskola, LTH.

Läs också: Regeringen måste agera för att lösa maskinförarbristen

– Dieselstölder ur fordonstankar är det absolut vanligaste brottet, och det drabbar i första hand dem som har entreprenadfordon. Två av tre entreprenörer drabbades av diesel-, inbrottsstölder eller fordonsstölder under 2018. Bara i Skåne stals diesel till ett sammanlagt värde av 176 miljoner kronor. Vår uppskattning är att det i hela Sverige försvann diesel för över 1,15 miljarder kronor i fjol – och då är alltså inte stölder av fordon eller verktyg inräknade. Om man gör det blir siffran betydligt högre, 740 miljoner för Skåne och över 4,7 miljarder för hela landet, sade Stina Bengtsson.

– Ett grundproblem är att de som drabbas ofta undviker att anmäla, eftersom värdet på det som stjäls ofta är mindre än självrisken. Det innebär i sin tur att polismyndigheten inte får in det i sin statistik och eftersom man då inte ser mörkertalet, så prioriteras inte bekämpningen av den här typen av brottslighet. De drabbade branscherna måste verka för att höja anmälningsgraden, som idag ligger på cirka 60 procent, sade Charlein Simonsson.

Läs också: Maskinentreprenörerna jobbar vidare med Pon

– Min bild är att de drabbade branscherna i allt större utsträckning på egen hand snabbt måste samla och sammanställa information om stölderna och sedan överlämna den till polisen. Först då kan man systematiskt följa och förebygga brotten. Svensk Handel har utvecklat en särskild app som gör det enklare för den som drabbats att anmäla, eftersom det sker på ett ställe via nätet, samtidigt får vi detaljinformation om vad som hänt vid varje enskilt tillfälle. Vi arbetar nu för att modifiera appen, så att den kan anpassas till andra branschorganisationer och verksamheter med samma behov, sade Per Geijer, säkerhetschef vid Svensk Handel.

Andreas Carlson, KD, vice ordförande i riksdagens justitieutskott, lovade att fortsätta arbeta för en skärpt lagstiftning och större befogenheter för Tullverket.

– Internationella stöldligor är ett stort och växande samhällsproblem som vi måste bemöta. Det handlar om att systematiskt bekämpa brottsligheten. Idag ligger det en utredning om tullens verksamhet färdig på bordet, men kvarnarna mal alldeles för långsamt. För mig är det helt självklart att vi snabbt måste ge tullen större befogenheter och tillföra de resurser som krävs, även om det gäller exempelvis rätt att bära vapen, sade Andreas Carlson.

Maskinentreprenörerna (ME) är ett bransch- och arbetsgivarförbund som organiserar 4 000 privata maskinentreprenörer. Förbundet ingår i Svenskt Näringsliv och verkar för att skapa bättre förutsättningar för branschen genom bland annat utveckling av kompetens, kvalitet och miljö, samt samhällspåverkan.
Håll dig uppdaterad med Entreprenad
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (1)
Startsidan just nu

Skolor byggs i Uppsala

Skellefteås hamn byggs ut

En rejäl utbyggnad ska göra Port of Skellefteå bättre lämpad att klara industrinäringens ökade behov. Enligt planerna ska de cirka en miljon ton som hanteras i dag dubbleras till år 2024 när den nya kajen står klar.

Veckans godingar

Det lästes så in i Norden i veckan – nyheter från både Norge och Finland drog klick! Cramos holländska friare finns också med i topp och så den där fantastiska vita grävmaskinen så klart. Men, vad klickades mest? Svaret finns här!

Fjärrstyrda lastare kan revolutionera virkeshantering

Fjärrstyrda lastmaskiner kan effektivisera arbetet på virkesterminaler. Den övertygelsen står bakom ett utvecklingsprojekt där bland annat Mittuniversitetet, Volvo och SCA samarbetar med målet att samma operatör ska kunna ta hand om lastning och lossning på flera virkesterminaler.

Steelwrist vässar i Sverige och Danmark

Nyhetsbrev

Topplistan: Största byggarna i Sverige

Toppen på listan över byggföretag med störst omsättning i Sverige ser ut som den brukar. 2018 toppade Peab före Skanska och NCC. JM behåller sin fjärdeplats. Det mesta talar dock för att Veidekke, som nästan tredubblat sin omsättning de senaste fem åren, rusar förbi redan i år.

Arkiv

Regeringen efterlyser plan för järnvägsunderhåll

Trafikverket har fått regeringens uppdrag att upprätta en långsiktig plan för underhåll av järnvägen och att utreda möjligheterna att avvisa järnvägsfordon som skadar järnvägsanläggningen

Prestigefullt pumpuppdrag

Hög tid för optimerad sprängning under jord

Sprängningsprocessen i underjordsgruvor ska bli både säkrare och mer produktiv. Det lovar Epiroc och Orica som nu inlett ett samarbete i syfte att utveckla ett semiautonomt sprängladdningssystem.

Ännu ett klartecken för utbyggt slutförvar

Nu har även Mark- och miljödomstolen tillstyrkt SKB:s ansökan om att bygga ut det existerande slutförvaret för låg- och medelaktivt drift- och rivningsavfall från de svenska kärnkraftverken, SFR, i Forsmark.

Peab helägare i stombyggare

Smidmek, som redan är en väsentlig del i Peabs utbud av bland annat förtillverkade stommar i stål och betong ägs nu i sin helhet av Peab.

1

Forskningsmiljoner till byggsäkerhet

Jan Johansson, vid Luleå tekniska universitet, tilldelas 3 277 000 kronor av Afa Försäkring för att kartlägga internationell forskning inom säkerhet kopplad till byggverksamhet, erfarenheter från säkerhetsparker och säkerhetsarbete i svensk byggindustri.

Säkrare kranlyft med AI

NCC har identifierat tunga lyft med kranar som ett högriskområde. Därför samarbetar företaget nu med bland annat Edins Byggkranar och Microsoft för att testa möjligheterna att öka säkerheten med hjälp av AI-teknik.

Reportage
Rör med restriktioner

Slarv dödar på bygget

Slarv är den enskilt viktigaste orsaken till olyckor på byggarbetsplatserna. Det anser sju av tio chefer inom stadsbyggnad, enligt en färsk Novus-undersökning som utförts på uppdrag av Byggcheferna.

Finsk importör tar över Beck Maskin i Sverige

Beck Maskins svenska verksamhet får finsk ägare. Det är maskinimportören KH-Koneet Group som tecknat avtal om förvärv av samtliga aktier i Beck Maskin Sverige AB.

Magni saluförs av Kranlyft i England

I april blev Kranlyft exklusiv distributör för Magnis produkter på den svenska marknaden. Sedan 1 november har uppdraget utvidgats till att även omfatta södra England.

Reportage
"Det är en helt fantastisk spont"

Den färgsprakande skyskrapan drar blickarna till sig. Frågan är dock om inte grunden är minst lika intressant.

Koldioxidfri cement

Säkrare i gruvan med sydafrikansk hjälp

Gruvbrytning och tunneldrivning under jord ska bli ännu säkrare i Sverige, lovar Epiroc, som nu lanserar sydafrikanska New Concept Mining på den svenska marknaden – ett nyligen förvärvat företag som specialiserat på främst bergförstärkning i tuffa miljöer.

Budet på Cramo är holländskt

Reportage
Motsatsernas maskin

Pontus Eriksson trivs i sin lilla men urstarka och skräddarsydda storstadsmaskin – den kritvita Hydreman har bland annat fått lastbilstuta, specialstol, klädd hytt och inbyggd ”dammsugare”.

Professor prisas för autonoma drönare

Det fastnade ni för i veckan

Branschen fick sina fiskar varma. det tisslades om uppköp och det byggs och renoveras samtidigt som konkurserna ökar-- mycket att läsa på entreprenad.com alltså, men vad lästes allra mest? Svaret finns här!

Olofsfors prisade på hemmaplan

Transportföretagen tar över Vintervägforum

Hon blir ny kommunikationschef på WSP

Hon är Hydroscands nya vd och koncernchef

Fler slangbussar i Stockholm

Svevia bygger i Norrköping

Han tar över vd-stolen i Xylem Sverige

SSM internrekryterar vd

Ledare: Prislapp med frågetecken

Utbyggt slutförvar i Forsmark godkänt

Han tar över som Sandvik-chef

Våtmarker återställs

Se alla Företagens egna nyheter

Extraljus för att se och synas

Personligt bemötande är bara förnamnet

Blåspot till din truck ökar säkerheten

Högkvalitativ Fatpump från FLUX

Behöver du uppdatera dina bakljus?

Lys upp din vardag

Högkvalitativ Fatpump från FLUX

Personlarm GSM/GPS

Vinga - robust varningsljusramp

Håll dina extraljus fräscha

Idrott ska inte vara en klassfråga!

Akustisk backvarnare

KIPP ställer ut på Elmia Subcontractor 12-15/11

Skydda ditt startbatteri

Pontus Överhem – chef för nytt affärsområde på Linotol

Ljustest - Vi har två vinnande ljusramper

Enkelt att uppgradera extraljus till LED-ljus

Utmärkt elektriskt skydd - Vulktejp

Starthjälp Startbooster

Kipp pratar om LONG-LOK

Vill du vinna en Linear 18 Elite?

Självsugande centrifugalpump för industrier

Känn dig tryggare på arbetsplatsen - Brandfilt från Nexa

Bli guidad i belysningsdjungeln

Buntband med ståltunga

Sänd till en kollega

0.191