23948sdkhjf

Stölder för 4,7 miljarder 2018 – tullen får inte stoppa

| Av Joakim Johansson | Tipsa redaktionen
– Varför är det så svårt att stoppa stöldgods från att skeppas ut ur Sverige? Varje år försvinner entreprenadmaskiner, diesel, GPS-utrustningar, båtmotorer och annat stöldgods, till ett värde av många miljarder kronor ut ur landet. Tullverket har inte befogenhet att stoppa utflödet, och om polisen faktiskt tar någon läggs undersökningen nästan alltid ner i brist på bevis. Det är direkt kränkande för dem som drabbas och förödande för tilltron till det svenska rättssystemet.

Det sade Hampe Mobärg, vd för branschorganisationen ME (Maskinentreprenörerna) när han medverkade vid ett rundabordssamtal i Almedalen tillsammans med representanter från riksdagens justitieutskott, Svensk Handel, Bil Sweden och andra branschorganisationer.

Vid samtalet presenterades en ny studie av stöldsituationen i Skåne, utförd av Charlein Simonsson och Stina Bengtsson från Lunds Tekniska högskola, LTH.

Läs också: Trafikverket risas av maskinentreprenörerna

– Dieselstölder ur fordonstankar är det absolut vanligaste brottet, och det drabbar i första hand dem som har entreprenadfordon. Två av tre entreprenörer drabbades av diesel-, inbrottsstölder eller fordonsstölder under 2018. Bara i Skåne stals diesel till ett sammanlagt värde av 176 miljoner kronor. Vår uppskattning är att det i hela Sverige försvann diesel för över 1,15 miljarder kronor i fjol – och då är alltså inte stölder av fordon eller verktyg inräknade. Om man gör det blir siffran betydligt högre, 740 miljoner för Skåne och över 4,7 miljarder för hela landet, sade Stina Bengtsson.

– Ett grundproblem är att de som drabbas ofta undviker att anmäla, eftersom värdet på det som stjäls ofta är mindre än självrisken. Det innebär i sin tur att polismyndigheten inte får in det i sin statistik och eftersom man då inte ser mörkertalet, så prioriteras inte bekämpningen av den här typen av brottslighet. De drabbade branscherna måste verka för att höja anmälningsgraden, som idag ligger på cirka 60 procent, sade Charlein Simonsson.

Läs också: Maskinentreprenörerna jobbar vidare med Pon

– Min bild är att de drabbade branscherna i allt större utsträckning på egen hand snabbt måste samla och sammanställa information om stölderna och sedan överlämna den till polisen. Först då kan man systematiskt följa och förebygga brotten. Svensk Handel har utvecklat en särskild app som gör det enklare för den som drabbats att anmäla, eftersom det sker på ett ställe via nätet, samtidigt får vi detaljinformation om vad som hänt vid varje enskilt tillfälle. Vi arbetar nu för att modifiera appen, så att den kan anpassas till andra branschorganisationer och verksamheter med samma behov, sade Per Geijer, säkerhetschef vid Svensk Handel.

Andreas Carlson, KD, vice ordförande i riksdagens justitieutskott, lovade att fortsätta arbeta för en skärpt lagstiftning och större befogenheter för Tullverket.

– Internationella stöldligor är ett stort och växande samhällsproblem som vi måste bemöta. Det handlar om att systematiskt bekämpa brottsligheten. Idag ligger det en utredning om tullens verksamhet färdig på bordet, men kvarnarna mal alldeles för långsamt. För mig är det helt självklart att vi snabbt måste ge tullen större befogenheter och tillföra de resurser som krävs, även om det gäller exempelvis rätt att bära vapen, sade Andreas Carlson.

Maskinentreprenörerna (ME) är ett bransch- och arbetsgivarförbund som organiserar 4 000 privata maskinentreprenörer. Förbundet ingår i Svenskt Näringsliv och verkar för att skapa bättre förutsättningar för branschen genom bland annat utveckling av kompetens, kvalitet och miljö, samt samhällspåverkan.
Håll dig uppdaterad med Entreprenad
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (1)
Startsidan just nu

Reportage
Andreas grymma grävare

Andreas Karlssons svarta hjulgrävare lyser upp i vintermörkret – han har låtit kreativiteten flöda och blandar friskt sånt som är smart med sånt som är roligt. – Alltid retar det nån!

Hjullastare bekämpar nordnorsk snö

Välkända varumärken toppar stöldlistan

Volvo dominerar stort bland de entreprenadmaskiner som efterlysts under 2019 i Sverige, enligt den statistik som just presenterats av Larmtjänst. Närmast därefter följer Avant och Caterpillar.

Reportage
Härligt, härligt – men farligt, farligt

Månader av planering innebar att varje kvart var noggrant inrutad – och så strular ett redskap. En defekt hammare fick pulsen att rusa innan förarna lyssnade sig fram till lösningen.

Mer snurr i nya Dynapacvälten

Nyhetsbrev

Närproducerade lastare klara för värmländskt rally

Ett halvt dussin skräddarsydda och närproducerade hjullastare har just överlämnats till Rally Sweden inför den svenska deltävlingen i rally-VM som körs 13-16 februari i värmländska och norska skogar.

Arkiv

Husqvarna väljer Åkerströms radiostyrning

Det blir Åkerströms som får leverera radiostyrningen till Husqvarnas nya mellanstora tvåvalsvält LP9505 som nu lanseras globalt. I första skedet rör det sig om en order värd cirka 1,5 miljoner kronor.

Internationellt sprängkort kan snart vara verklighet

Bergbyggarna får mycket att göra

Eleda shoppar vidare

Eleda Group växer vidare genom att förvärva samtliga aktier i Annebergs Bygg & Anläggning, som utför anläggningsarbeten i Hallands- och Göteborgsregionen.

Veckans tungviktare

Jättar som Epiroc, Caterpillar och Volvo har gjort ett tungt avtryck på veckans lista. De är dock inte ensamma i toppen och frågan är ju vem som hamnade överst. Svaret finns här!

Upphandlingsmiss kan stå kommun dyrt

Upphandlingen av en tillbyggnad till ett reningsverk kan bli dyrbar för Kristianstads kommun som, enligt Konkurrensverket, tecknade avtal med entreprenören utan att konkurrensutsätta uppdraget.

”Vi tog upp det eftersom det finns en efterfrågan”

Siljums plogar röjer på Arlanda

Redan i fjol köpte Swedavia ett par av Siljums jätteplogar och nu ska fyra till levereras

Klimatneutral läggning av kantsten

Platsgjuten kantsten har visat sig vara både ekonomiskt och tidsmässigt gynnsam för NCC i Danmark. Nu kommer dessutom signaler från Danmarks Tekniske Universitet om att metoden har stora miljömässiga fördelar.

När papper blir till jord

I Nordmaling pågår just nu ett pilotprojekt där målet är att tidigare outnyttjade restprodukter från pappersindustrin ska kunna användas vid framställning av jord.

Uppgraderad frontsop från Drivex

Kanonaden grundar för vindkraft

Kanonaden Entreprenad har fått Stena Renewables uppdrag att projektera och med start i vår bygga vägar, fundament och elnät för Vindpark Åby-Alebo som beskrivs som störst i sitt slag i södra Sverige.

Två ställningsbyggare blir en

NCC slår ihop dotterbolagen Bergnäset Ställningsmontage och Ställningsmontage och Industritjänst för att stärka sin marknadsposition inom ställningsbyggande. Det nybildade bolaget Bergnäset är främst verksamt från Södermanland och uppåt.

Hyundai svidar om

Igenkännande är något av nyckelordet när Hyundai nu lanserar en ny ”look” för sina steg V-anpassade hjullastare och grävmaskiner.

Dynapac utökar i Blekinge

Ausa tillverkar för JLG

När JLG kompletterar sin serie med teleskoplastare neråt är lösningen att låta Ausa tillverka den nya modellen i sin fabrik i Manresa, nära Barcelona.

Kraftigt ökad auktionsförsäljning

Mer än 47 000 maskiner, verktyg och fordon bytte ägare på Klaraviks auktionsplattform på nätet under 2019. Sammantaget innebar det en försäljning kring 1,5 miljarder kronor, nästan 60 procent mer än 2018.

”Det är viktigt att fortsätta arbetet”

Trots att ”vissa delar sticker ut kostnadsmässigt” strävar Trafikverket vidare med Ostlänken. Förhoppningen är att kunna kapa kostnader genom att bygga från rätt håll.

Peab bygger hotell i Örebro

Hon tar ledningen i Svenska Kraftnät

AI ska förebygga olyckor på byggen

Jätteanläggning för solceller till Uppsala

Han tar över som koncernchef i Miljörivarna

Wester till Svevia

Regummerat för mindre lastmaskiner

Mer effekt trots kompakt format

Peab bygger i Borås

Hälsingeuppdrag för Peabs bolag

Han blir produktchef för Bomag i Sverige

Han ska lyfta försäljningen

Se alla Företagens egna nyheter

DVR inspelning för fordon. GPS/4G/WiFi

Metso vinner pris för sin Truck Body

Gripen Wheels i nytt sponsringsprojekt med Team Rudén.

Backa säkert med detta kamerasystem

Gripen Wheels på vårvisning hos maskinsäljarna

Vilka produkter passar din snöskoter eller ATV?

DISAB stärker säljorganisationen

Motordrivna membranpumpar för industrin

Varningsfyr med magnetfot.

Tunn arbetsbelysning med komposithus

Tack för ditt besök på Automässan!

Nu presenterar Gripen Wheels "Team BKT Sweden, ATV" 2020!

Blixtljus med ultratunn design

Varningsljusramp med automatisk dimfunktion

Telfa AB - ställer ut på Euro Expo i Karlstad 22-23/1

Uppdrag Förbifart Stockholm för Linotol Armerad betong

Bakljus LED

Tävlingsprogram: Steel Race Reuse 2020

Telfa AB - ställer ut på Euro Expo i Karlstad 22-23/1

Välkommen Daniel

BKT Tires är med och räddar regnskogen i Amazonas.

Blinto fortsätter expandera

Varningsljus med 150 grader ljusspridning

Vi söker Ekonomiansvarig

Högkvalitativ Fatpump från FLUX

Sänd till en kollega

0.156