23948sdkhjf

Barnvänliga minigrävare

| Av Morgan Andersson | Tipsa redaktionen

Några specialutrustade minigrävare på en konstruerad byggarbetsplats har blivit något av huvudattraktion på en temapark i södra Tyskland. Här får åttaåringar själva köra maskinerna, men även en treåring kan få känna på spakarna, dock enbart med en vuxen ”medhjälpare” i hytten.

Strax norr om Bodensjön, gränssjön mellan Tyskland, Österrike och Schweiz, ligger Ravensburger Spieleland, en temapark där en något udda aktivitet gjort stor succé sedan starten 2018 – i själva verket hör nykomlingen till de mer populära bland dryga 70-talet attraktioner.

De flesta barn dras gärna till sandlådor, även en bit upp i åldrarna. I Spieleland har sandlådorna bytts ut mot rejäla högar av betydligt tyngre material som inte skiljer sig från vuxenlivets byggarbetsplatser i tidiga skeden. Bland massorna har så tio minigrävare placerats, sponsrade av Hitachi och kompletterade med nödvändiga säkerhetsdetaljer av den japanska tillverkarens tyska representant Kiesel.

De tio Hitachi ZX17U-5 färdigställdes i mars förra året, enligt de hårda krav på säkerhet och stabilitet som ställs av TÜV Süd. Bland annat har svängen begränsats till 30 grader, en barriär har byggts för att förhindra att den eller de som befinner sig i hytten ramlar ur framlänges, ett extra trappsteg har monterats och givetvis kan maskinerna inte ens startas om inte säkerhetsbältet är på plats.

Originalmaskinens dieselmotor är ersatt av en elektrisk motsvarighet medan elektronisk övervakning bland annat ska bidra till än bättre säkerhet.

Efter det första året står det klart att inte bara barn utan även vuxna mer än gärna ägnar några minuter till att testa hur det känns att använda bland annat maskinens joysticks för att gräva, lyfta och tömma skopan.

För barnen är det verkligen fascinerande, var får de annars en chans att sitta i en riktig grävmaskin på en byggarbetsplats. Det är också roligt att se föräldrar som sitter med sina barn i knät och att de tillsammans får nya erfarenheter. Ibland märks hur föräldrarna verkligen kämpar för att själva få en chans att använda spakarna, säger Spielelands vd Carlo Horn.

Maskinerna passar verkligen perfekt i parkens koncept där besökarna ska vara aktiva och själva göra saker.

Ghislaine Jonker, marknadschef på Hitachi, ser satsningen som ett värdefullt sätt att attrahera nästa generation.

Här på Spieleland får barnen verkligen en möjlighet att lära sig mer om grävmaskiner i en miljö som är både säker och lekfull.

Håll dig uppdaterad med Entreprenad
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Volvo släpper sin hittills största grävare

Volvo fortsätter jobba sig uppåt i storlekarna. Senaste tillskottet i maskinutbudet är EC950F, en bandgrävare på drygt 90 ton som nu introduceras med steg V-motor och skopvolym på upp till sju kubikmeter.

Dags att utse Sveriges snyggaste entreprenadmaskin

Var finns Sveriges snyggaste entreprenadmaskin? Svaret ska ges på Svenska Maskinmässan på Solvalla 4 juni efter en riksomfattande tävling som nu utlyses av Leveranstidningen Entreprenad som låter sina läsare rösta fram den vinnande maskinen under våren.

Första penseldraget taget i 13-årigt ommålningsprojekt

Tidigare i dag drog Øresundsbrons anläggningsdirektör Bengt Hergart ett första penseldrag från den specialbyggda målningsplattform som är en förutsättning för att Öresundsbrons cirka 300 000 kvadratmeter stålfackverk ska vara täckt med ny målarfärg år 2032.

Swecon stöttar rally med nollvision

Swecon fortsätter sitt samarbete med Rally Sweden även i år. Bland annat har sex specialutrustade hjullastare med fokus på fossilfri drift tagits fram för att användas vid årets upplaga av det svenska rallyt i värmländska och norska skogar 13-16 februari.

Hon tar ledningen i Svenska Kraftnät

Nyhetsbrev

Peab bygger hotell i Örebro

Arkiv

Här är vagnen som ska rädda den instängda gruvarbetaren

Störst ska bli större

AI ska förebygga olyckor på byggen

Jätteanläggning för solceller till Uppsala

Han tar över som koncernchef i Miljörivarna

Wester till Svevia

Regummerat för mindre lastmaskiner

Buller ger Grundtuben stororder

I dagarna börjar Grundtuben bygga tre kilometer bullerplank längs Kontinentalbanan, något som innebär ett av företagets hittills största projekt.

Mer effekt trots kompakt format

Lång sjöresa för hamnens jättekranar

I slutet av mars inleds installationen av ett par gigantiska containerkranar i Stockholm Norvik Hamn. 10 januari började kranarna sin resa från Shanghai och ska när hamnen öppnar sina portar i maj stå klara att matcha även de största fartyg som kan trafikera Östersjön.

Här är teknikprylarna gruvorna önskar sig

Debatt: ”Ta ansvar och ställ krav”

Säkerhet borde vara den enskilt viktigaste frågan för alla i entreprenad- och byggbranschen. Det hävdar Engcons grundare Stig Engström som anser att modet att satsa på ny teknik och ställa högre krav på varandra är nyckeln till säkrare och tryggare arbetsplatser.

Marion går i graven

Nu är Lady Marions saga all – i oktober fälldes bommen och nu väntar rivning.

Benny högg snabbt på ny grävargeneration

Eggvena Schakt blev med sin R924 WLC första svenska mottagare av en bandgrävare ur Liebherrs åttonde generation som premiärvisades på Bauma våren 2019.

Effektivare lyft i Södertälje Hamn

Södertälje Hamn har bytt ut de två äldsta av sina fem reachstackers. Operationell leasing och möjligheten att köra maskinerna på HVO var väsentliga inslag när ordern tecknades.

Peab bygger i Borås

Case första steg V-grävare i Norden

Borlängebaserade JN:s Entreprenadmaskiner har goda erfarenheter av Casegrävare. Det är en anledning till att företagets vd och ägare Jonny Nilsson valde samma fabrikat vid sitt senaste maskinförvärv som dessutom är Case första steg V-anpassade grävare som sålts i Norden.

Hälsingeuppdrag för Peabs bolag

Han blir produktchef för Bomag i Sverige

Han ska lyfta försäljningen

Trejon bygger för framtiden

Rototilt växer i USA och Kanada

Bygger ut djursjukhus 

NCC bygger i Västerås

ME vill ha konkreta ministerklappar

Sex skolor i väst

LE34 byter Sverige-chef

Han är Lännens nya Sverigechef

Hon tar över i Mistra

Säkerheten i sista rummet

Se alla Företagens egna nyheter

Uppdrag Förbifart Stockholm för Linotol Armerad betong

Bakljus LED

Tävlingsprogram: Steel Race Reuse 2020

Telfa AB - ställer ut på Euro Expo i Karlstad 22-23/1

Välkommen Daniel

BKT Tires är med och räddar regnskogen i Amazonas.

Blinto fortsätter expandera

Varningsljus med 150 grader ljusspridning

Vi söker Ekonomiansvarig

Högkvalitativ Fatpump från FLUX

För en säkrare arbetsplats

Så får du optimal uppsikt runt fordonet

Ett sortiment för allas behov

Håll våra vägar säkra

En banbrytande adaptiv extraljusramp från Lazer Lamps!

Snowstar, lovande regummering för mindre hjullastare.

Robust membranpump för höga tryck och slitande medier

Vi på KIPP Scandinavia önskar alla

God Jul önskar Gripen Wheels!

Byggföretag skapar ordning och reda med Tyringes BPA-tjänst

Dagens lucka - Maxtel extraljusramp

Gripen Wheels har däcken!

Dagens lucka - Behändig ficklampa

Sidostabila 24 lagers hjulgrävardäck nu hos Gripen Wheels

Opartiskt ljustest - Vi Bilägare

Sänd till en kollega

0.172