23948sdkhjf

Eson Trading i skånsk ägo

För ungefär ett år sedan tog Grävmaskinsspecialisten, GMS, i Höganäs över agenturen för maskiner från franska Mecalac. Nu förvärvar företaget Eson Trading i Kåge för att även få en stark bas i Norrland för sin verksamhet.

För P-O Nilsson, som äger och driver GMS tillsammans med Anders Thoresson, har Mecalac funnits med som en röd tråd under större delen av 2000-talet. Först genom EMS som hade agenturen i början på 2000-talet, därefter i Minimaskiner, eller Maskino som företaget heter i dag. Efter ett gästspel på Delvator blev det GMS med start förra året och därmed också en möjlighet att ta hand om den svenska agenturen för Mecalac som i det skedet saknade representant i Sverige.

Det har gått över förväntan. Sedan vi tog över har vi sålt ett 30-tal. Att vi nu tar över Eson Trading är för att vi på så sätt får rikstäckning för Mecalacs entreprenadmaskiner, säger P-O Nilsson.

P-O Nilsson räknar med att företaget kommer att omsätta runt 40 miljoner kronor i år och förstärks nu dessutom med Eson Trading som 2018 omsatte runt 34 miljoner kronor med sju anställda.

Eson Trading har drivits av Tomas och Eva Ericson i närmare 20 år. Bärande del i verksamheten är uppdraget som återförsäljare för Kubotas grävmaskiner i större delen av Norrland – något som sker på uppdrag av den svenska generalagenten som är just Maskino.

Enligt Tomas Ericson har företaget en marknadsandel på grävmaskiner upp till nio ton på drygt 40 procent inom sitt regionala ansvarsområde. Med den nya ägaren tillkommer nu Mecalacs hjulgrävare på 7-16 ton, bandgrävare på 6-16 ton och hjullastare i storlekarna 4-15 ton.

Det sker dock utan de tidigare ägarna även om verksamheten ska fortsätta som tidigare om än med ett kraftigt utökat sortiment som för övrigt också innehåller en hel del redskap, även egenkonstruerade.

Ny platschef blir Pontus Petterström, välkänd hockeyprofil, som bland annat spelat hem två SM-guld med Skellefteå och som övergick till en försäljningsfunktion på Eson Trading efter avslutad elitsatsning förra året.

P-O Nilsson aviserar redan nu att ambitionen är att växa, vilket troligen kommer att innebära förstärkning av personalen, inledningsvis med en person till verkstaden.

De tidigare ägarna kommer inte att lämna branschen. Bland annat kommer det att handla om grävmaskinsuthyrning i det egna bolaget Söderboden.

GMS kommer för övrigt att visa delar av Mecalacs utbud på Entreprenad Live på Ring Knutstorp 12-14 september.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078