23948sdkhjf

Skånsk maskinfest blir allt större

| Av Morgan Andersson | Tipsa redaktionen

Den som vill få sitt lystmäte av utrustning för skoputs och dammsugning har inget att hämta på Entreprenad Live på Ring Knutstorp 12-14 september. Däremot utlovas mängder med maskiner och tillbehör för anläggningsarbeten, inte minst kross- och sorteringsverk.

För två år sedan hade vi 150 utställare på Ring Knutstorp. Hittills har vi bokat 190 utställare till årets upplaga av Entreprenad Live. Många har dessutom valt att boka större montrar än förra gången, vilket innebär att vi nu tar 22 000 kvadratmeter i anspråk för monterytan, 30 procent mer än senast, säger mässgeneralen Hans-Erik Kristensson.

Flertalet av de större maskinleverantörerna har tagit tillvara möjligheten att komma till kunderna, i stället för att låta kunderna besöka en utställning på annan ort.

Maskinentreprenörerna har fortfarande mycket att göra och det är både dyrt och tidsödande för sydsvenskarna att ställa maskinerna för att resa till exempelvis Stockholm för att möta leverantörerna.

Det mesta är sig likt sedan 2017, men vissa insatser har gjorts för att bland annat minska de problem som kan följa med stora nederbördsmängder.

För två år sedan hade vi lite otur med vädret. Det var en del gräsytor som inte tålde så stora regnmängder. Därför har vi tagit bort jord på en del av området, dränerat ytorna och täckt marken med grus och betongkross som klarar vattnet betydligt bättre. För att behålla det kompakta formatet och överskådligheten har vi anlagt två nya mässvägar inne på området, vilket gör att vi kunnat öka monterytan betydligt utan att det totala mässområdet behöver utvidgas speciellt mycket. På så sätt kan vi ta emot betydligt fler utställare utan att det går ut över överskådligheten, säger Hans-Erik Kristensson.

Det har också varit väldigt viktigt för oss att kunna erbjuda gott om utrymme för demonstrationer och provkörning av maskinerna. Det är en möjlighet som både besökare och utställare värderar väldigt högt. Och det gäller inte bara för entreprenadmaskinerna. Mercedes, Isuzu och Toyota är några av de biltillverkare som bokat plats och har möjlighet att låta besökarna ta ut bilarna på en terrängslinga.

Som före detta anställd på Svedala-Arbrå gläds jag speciellt åt att vi fått så stort gensvar från leverantörerna av kross- och sorteringsutrustning. Jag minns inte om jag någonsin sätt så många samlade på samma plats i Sverige. Bland annat finns norska FH Carlsen med, ett företag som arbetar med nya och begagnade maskiner – exempelvis sorteringsverk från McCloskey och krossverk från Sandvik.

Även om jordförflyttning väger tungt på mässområdet finns en del undantag, ett är Stiga vars grönyteverksamhet under många år främst riktat in sig på konsumentmarknaden. Förra året fattades dock beslutet att satsa mer på yrkesmässiga kunder och i den ambitionen testas nu Entreprenad Live som tänkbart skyltfönster.

Vi har mycket kommunalfolk bland besökarna så en breddning med ett ”grönt” program ligger helt rätt i tiden för oss. Det gäller att vara vaken och följa med i utvecklingen, säger Hans-Erik Kristensson.

Under mässdagarna blir det också den sista möjligheten att på svensk mark kvalificera sig för Europafinalen i Caterpillar Operator Challenge, en anrik maskinförartävling som kommit tillbaka efter några års frånvaro. Klar för Europafinalen i Malaga senare i höst är redan Jan Hirsikangas, ytterligare en tävlande utses i anslutning till Load up North i Umeå och den sista svenska tävlanden ska alltså utses på Ring Knutstorp.

Något som inte har förändrats senast sist är matleverantören som även i år blir Lucy´s Diner som redan är väl etablerat med sina influenser av Nordamerika och 1950-tal på Ring Knutstorp.

Trots att det myckna regnandet senast det begav sig inte föll alla i smaken har Hans-Erik Kristensson valt att ge 2017 års väderleverantör en ny chans. Visserligen höll inte kvaliteten på vädret den förväntade nivån – den gången. Förhoppningen är dock att årets leverans ska bli något mer anpassad till en utomhusutställning än den var för två år sedan.

Håll dig uppdaterad med Entreprenad
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Skanska – med bland jättarna

Skanska håller ställningarna som ett av världens största byggföretag. På den lista som sammanställts av brittiska International Construction ligger den svenska byggjätten kvar på fjortonde plats. Liksom tidigare domineras toppen av kinesiska byggare.

Första mobila tankstationen

Alla entreprenörer ska kunna dela på tanken, som dessutom är fylld med HVO – ett upplägg för framtiden hoppas parterna bakom projektet.

JCB:s svensktestade elgrävare

JCB går vidare i sin elsatsning, den minigrävare som visades upp i fjol finns nu i produktion, maskinen kommer också att visas på Entreprenad Live.

Genombrott för NCC

Strax före semestrarna fick den färöiska transportministern Heðin Mortensen detonera den sprängladdning som innebar genomslaget av Eysturoy-tunnelns 11,2 kilometer långa huvudgren.

Bra bredd för Maskinia

Case, Doosan och Bergmann ska samsas i Maskinias mässmonter på Entreprenad Live.

Nyhetsbrev

Bränslesnål terminalkran

Arkiv

Renta etablerar i Uddevalla

Finska Renta fortsätter sin expansion i Sverige. Den nya depån i Uddevalla är den nionde etableringen för året och den 34:e totalt.

Peab asfalterar i väst

Det blir Peab Asfalt som tar hand om underhållsbeläggningar i Åmål och Säffle under 2020.

Nya förvärv för Norrvidinge

Norrvidinge har förvärvat entreprenadmaskindelen i Jämjö Gräv AB och åkeridelen i JMO Skog & Entreprenad.

NCC bygger bad i Burlöv

Burlöv ska få ett nytt badhus, ett projekt värt 290 miljoner kronor.

Dansk fyr på glid får hjul

Startskottet för ett udda projekt har gått. – Det är mycket som kan gå snett.

Transport som tänjer gränserna

Vissa transporter är besvärligare än andra - och tyngre. Svensknorska intressen lyckades dock med hjälp av nederländska specialkunskaper flytta en 388-tons bandgrävare från Tyskland till Nordamerika.

Stark gruvnäring gynnar Epiroc

18 juni kunde Epiroc fira sin första födelsedag som börsnoterat företag. Och starten har varit lyckad. Bra fart globalt inom gruvnäringen är en väsentlig anledning till att såväl intäkter som rörelseresultat ökat under årets andra kvartal jämfört med samma period förra året.

Ny vd i Lambertsson

Första gången med Bomag

Söderberg & Haak tar med sig sitt allra nyaste tillskott till Entreprenad Live – Bomags produkter kommer att finnas med på mässan.

Tung turné

Ett gäng riktiga tungviktare drar landet runt i höst.

Maskinleverantörer och försvar i allians

Försvarsmakten, Lantmännen Maskin och Swecon förenar sina krafter i ett samarbete som ska öka möjligheterna till framgång i den framtida jakten på kompetens och personalförsörjning.

Mobil kartverkstad för nödlägen

Fler kinesiska däck från Gripen Wheels

Flis i stället för plast

Närproducerad flis har visat sig vara ett fullgott alternativ till importerad plast när Veidekke isolerar nygjuten betong som används till fundament till vindkraftverk.

NCC bygger åt HSB

Industriman byter koncern

Björn Rosengren lämnar Sandvik för att tillträda som vd och koncernchef i ABB 1 mars 2020. Han efterträder Peter Voser som återgår till sin tidigare position som enbart styrelseordförande.

Större ruta på nya Hydradig

Armenien blir Hydroscands tjugonde

Här är gruvbolagets nye vd

Förbättrat resultat för Byggpartner

1

Rekordet för att få ett bygglov – en timme

SLP rekryterar förvaltare

Svevias nya sydsvenska ballastchef

NCC bygger i Linköping

E12 byggs ut för 268 miljoner kronor

260 nya lägenheter ska byggas i Barkarbystaden

Ny chef för Svevias asfalt

Äldreboende för 265 miljoner kronor

Han ska lyfta Hüllerts eftermarknad

Se alla Företagens egna nyheter

Ny drivaxel till Mazda 3

Bakljus - 40% rabatt

Kamerasystem för traktor och maskin.

Liten arbetsbelysning - även backlampa

Vi ses väl på Trailer Trucking Festival?

Maxtel Slim, extraljusramp

Nyhet - Carbon serien från Lazer Lamps

Självsugande centrifugalpump för industrier

Arbetsbelysning LED - reducerat pris

Behöver du en produktlösning med DT-kontakt?

Huvudstrålkastare ABL 3830

Uppdaterad produktkatalog

Ny drivaxel till Hyundai och Kia

70 inspektionspunkter och 61 sidor rapport

Unikt kombinationsljus

Motordrivna membranpumpar för industrin

Strömbrytare till ditt fordon

Komplett olje- och filterpaket till DSG

Panorama blixtljus - Testpiloterna planerar

Blixtljus - en av marknadens minsta

Vilket fordon kör du?

Spridarbelysning blå

Godkänt stöldskydd för traktor och maskin, uppkopplad till larmcentral.

Mini arbetsbelysning

Rött positionsljus med kromad sarg

Sänd till en kollega

0.157