23948sdkhjf

Skånsk maskinfest blir allt större

| Av Morgan Andersson | Tipsa redaktionen

Den som vill få sitt lystmäte av utrustning för skoputs och dammsugning har inget att hämta på Entreprenad Live på Ring Knutstorp 12-14 september. Däremot utlovas mängder med maskiner och tillbehör för anläggningsarbeten, inte minst kross- och sorteringsverk.

För två år sedan hade vi 150 utställare på Ring Knutstorp. Hittills har vi bokat 190 utställare till årets upplaga av Entreprenad Live. Många har dessutom valt att boka större montrar än förra gången, vilket innebär att vi nu tar 22 000 kvadratmeter i anspråk för monterytan, 30 procent mer än senast, säger mässgeneralen Hans-Erik Kristensson.

Flertalet av de större maskinleverantörerna har tagit tillvara möjligheten att komma till kunderna, i stället för att låta kunderna besöka en utställning på annan ort.

Maskinentreprenörerna har fortfarande mycket att göra och det är både dyrt och tidsödande för sydsvenskarna att ställa maskinerna för att resa till exempelvis Stockholm för att möta leverantörerna.

Det mesta är sig likt sedan 2017, men vissa insatser har gjorts för att bland annat minska de problem som kan följa med stora nederbördsmängder.

För två år sedan hade vi lite otur med vädret. Det var en del gräsytor som inte tålde så stora regnmängder. Därför har vi tagit bort jord på en del av området, dränerat ytorna och täckt marken med grus och betongkross som klarar vattnet betydligt bättre. För att behålla det kompakta formatet och överskådligheten har vi anlagt två nya mässvägar inne på området, vilket gör att vi kunnat öka monterytan betydligt utan att det totala mässområdet behöver utvidgas speciellt mycket. På så sätt kan vi ta emot betydligt fler utställare utan att det går ut över överskådligheten, säger Hans-Erik Kristensson.

Det har också varit väldigt viktigt för oss att kunna erbjuda gott om utrymme för demonstrationer och provkörning av maskinerna. Det är en möjlighet som både besökare och utställare värderar väldigt högt. Och det gäller inte bara för entreprenadmaskinerna. Mercedes, Isuzu och Toyota är några av de biltillverkare som bokat plats och har möjlighet att låta besökarna ta ut bilarna på en terrängslinga.

Som före detta anställd på Svedala-Arbrå gläds jag speciellt åt att vi fått så stort gensvar från leverantörerna av kross- och sorteringsutrustning. Jag minns inte om jag någonsin sätt så många samlade på samma plats i Sverige. Bland annat finns norska FH Carlsen med, ett företag som arbetar med nya och begagnade maskiner – exempelvis sorteringsverk från McCloskey och krossverk från Sandvik.

Även om jordförflyttning väger tungt på mässområdet finns en del undantag, ett är Stiga vars grönyteverksamhet under många år främst riktat in sig på konsumentmarknaden. Förra året fattades dock beslutet att satsa mer på yrkesmässiga kunder och i den ambitionen testas nu Entreprenad Live som tänkbart skyltfönster.

Vi har mycket kommunalfolk bland besökarna så en breddning med ett ”grönt” program ligger helt rätt i tiden för oss. Det gäller att vara vaken och följa med i utvecklingen, säger Hans-Erik Kristensson.

Under mässdagarna blir det också den sista möjligheten att på svensk mark kvalificera sig för Europafinalen i Caterpillar Operator Challenge, en anrik maskinförartävling som kommit tillbaka efter några års frånvaro. Klar för Europafinalen i Malaga senare i höst är redan Jan Hirsikangas, ytterligare en tävlande utses i anslutning till Load up North i Umeå och den sista svenska tävlanden ska alltså utses på Ring Knutstorp.

Något som inte har förändrats senast sist är matleverantören som även i år blir Lucy´s Diner som redan är väl etablerat med sina influenser av Nordamerika och 1950-tal på Ring Knutstorp.

Trots att det myckna regnandet senast det begav sig inte föll alla i smaken har Hans-Erik Kristensson valt att ge 2017 års väderleverantör en ny chans. Visserligen höll inte kvaliteten på vädret den förväntade nivån – den gången. Förhoppningen är dock att årets leverans ska bli något mer anpassad till en utomhusutställning än den var för två år sedan.

Håll dig uppdaterad med Entreprenad
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Milstolpe passerad i Ljungby

Det finns dubbla skäl att fira för Ljungby Maskin. Dels har nu 4 000 hjullastare levererats från fabriken och dels lanseras nu en ny lastargeneration som inte bara är anpassad till de steg V-krav som börjar gälla vid årsskiftet utan också uppgraderats på ett flertal punkter.

VSM Entreprenad får ny vd

Samverkan för stenmaterialåtervinning

Sverige är kanske bra på att panta flaskor, men när det kommer till återvinning av stenmaterial och betong hör vi till de sämsta i Europa. Framtagandet av ett gemensamt beslutsstöd för miljöriskbedömning vid återvinning av bergmaterial i anläggningsprojekt ska lyfta Sverige ur bottenträsket.

Vattenfritt sopaggregat

Holms fördubblar plogtillverkning

Nyhetsbrev

Skolor byggs i Uppsala

Arkiv

Skellefteås hamn byggs ut

En rejäl utbyggnad ska göra Port of Skellefteå bättre lämpad att klara industrinäringens ökade behov. Enligt planerna ska de cirka en miljon ton som hanteras i dag dubbleras till år 2024 när den nya kajen står klar.

Veckans godingar

Det lästes så in i Norden i veckan – nyheter från både Norge och Finland drog klick! Cramos holländska friare finns också med i topp och så den där fantastiska vita grävmaskinen så klart. Men, vad klickades mest? Svaret finns här!

Fjärrstyrda lastare kan revolutionera virkeshantering

Fjärrstyrda lastmaskiner kan effektivisera arbetet på virkesterminaler. Den övertygelsen står bakom ett utvecklingsprojekt där bland annat Mittuniversitetet, Volvo och SCA samarbetar med målet att samma operatör ska kunna ta hand om lastning och lossning på flera virkesterminaler.

Topplistan: Största byggarna i Sverige

Toppen på listan över byggföretag med störst omsättning i Sverige ser ut som den brukar. 2018 toppade Peab före Skanska och NCC. JM behåller sin fjärdeplats. Det mesta talar dock för att Veidekke, som nästan tredubblat sin omsättning de senaste fem åren, rusar förbi redan i år.

Steelwrist vässar i Sverige och Danmark

Regeringen efterlyser plan för järnvägsunderhåll

Trafikverket har fått regeringens uppdrag att upprätta en långsiktig plan för underhåll av järnvägen och att utreda möjligheterna att avvisa järnvägsfordon som skadar järnvägsanläggningen

Prestigefullt pumpuppdrag

Hög tid för optimerad sprängning under jord

Sprängningsprocessen i underjordsgruvor ska bli både säkrare och mer produktiv. Det lovar Epiroc och Orica som nu inlett ett samarbete i syfte att utveckla ett semiautonomt sprängladdningssystem.

Ännu ett klartecken för utbyggt slutförvar

Nu har även Mark- och miljödomstolen tillstyrkt SKB:s ansökan om att bygga ut det existerande slutförvaret för låg- och medelaktivt drift- och rivningsavfall från de svenska kärnkraftverken, SFR, i Forsmark.

Peab helägare i stombyggare

Smidmek, som redan är en väsentlig del i Peabs utbud av bland annat förtillverkade stommar i stål och betong ägs nu i sin helhet av Peab.

Slarv dödar på bygget

Slarv är den enskilt viktigaste orsaken till olyckor på byggarbetsplatserna. Det anser sju av tio chefer inom stadsbyggnad, enligt en färsk Novus-undersökning som utförts på uppdrag av Byggcheferna.

Säkrare kranlyft med AI

NCC har identifierat tunga lyft med kranar som ett högriskområde. Därför samarbetar företaget nu med bland annat Edins Byggkranar och Microsoft för att testa möjligheterna att öka säkerheten med hjälp av AI-teknik.

1

Forskningsmiljoner till byggsäkerhet

Jan Johansson, vid Luleå tekniska universitet, tilldelas 3 277 000 kronor av Afa Försäkring för att kartlägga internationell forskning inom säkerhet kopplad till byggverksamhet, erfarenheter från säkerhetsparker och säkerhetsarbete i svensk byggindustri.

Reportage
Rör med restriktioner

Finsk importör tar över Beck Maskin i Sverige

Beck Maskins svenska verksamhet får finsk ägare. Det är maskinimportören KH-Koneet Group som tecknat avtal om förvärv av samtliga aktier i Beck Maskin Sverige AB.

Reportage
"Det är en helt fantastisk spont"

Den färgsprakande skyskrapan drar blickarna till sig. Frågan är dock om inte grunden är minst lika intressant.

Magni saluförs av Kranlyft i England

I april blev Kranlyft exklusiv distributör för Magnis produkter på den svenska marknaden. Sedan 1 november har uppdraget utvidgats till att även omfatta södra England.

Säkrare i gruvan med sydafrikansk hjälp

Gruvbrytning och tunneldrivning under jord ska bli ännu säkrare i Sverige, lovar Epiroc, som nu lanserar sydafrikanska New Concept Mining på den svenska marknaden – ett nyligen förvärvat företag som specialiserat på främst bergförstärkning i tuffa miljöer.

Professor prisas för autonoma drönare

Olofsfors prisade på hemmaplan

Transportföretagen tar över Vintervägforum

Hon blir ny kommunikationschef på WSP

Hon är Hydroscands nya vd och koncernchef

Svevia bygger i Norrköping

Fler slangbussar i Stockholm

Han tar över vd-stolen i Xylem Sverige

SSM internrekryterar vd

Ledare: Prislapp med frågetecken

Utbyggt slutförvar i Forsmark godkänt

Han tar över som Sandvik-chef

Se alla Företagens egna nyheter

Telfa AB - industripumpar ställer ut på Euro Expo industrimässa i Luleå 27-28 november 2019

Våra produkter är godkända för fordonsindustrin.

Extraljus för att se och synas

Personligt bemötande är bara förnamnet

Blåspot till din truck ökar säkerheten

Högkvalitativ Fatpump från FLUX

Behöver du uppdatera dina bakljus?

Lys upp din vardag

Högkvalitativ Fatpump från FLUX

Personlarm GSM/GPS

Vinga - robust varningsljusramp

Håll dina extraljus fräscha

Idrott ska inte vara en klassfråga!

Akustisk backvarnare

KIPP ställer ut på Elmia Subcontractor 12-15/11

Skydda ditt startbatteri

Pontus Överhem – chef för nytt affärsområde på Linotol

Ljustest - Vi har två vinnande ljusramper

Enkelt att uppgradera extraljus till LED-ljus

Utmärkt elektriskt skydd - Vulktejp

Starthjälp Startbooster

Kipp pratar om LONG-LOK

Vill du vinna en Linear 18 Elite?

Självsugande centrifugalpump för industrier

Känn dig tryggare på arbetsplatsen - Brandfilt från Nexa

Sänd till en kollega

0.175