23948sdkhjf

Sweco förvärvar järnvägskonsulter

Sweco förstärker sin verksamhet inom rådgivning och tekniska konsulttjänster för järnvägsinfrastruktur samtidigt som NRC Group fokuserar mer på entreprenaddelen. Det blir följden när Sweco nu förvärvar NRC Groups designdivision.

Sweco förvärvar NRC Group Finlands designdivision, inklusive dotterbolagen Nordic Infrapro i Sverige och NRC Arcus i Finland. Processen för godkännande från den finska konkurrensmyndigheten har initierats och beräknas vara avslutad i tid för att affären, värderad till 42,5 miljoner euro, ska kunna avslutas 1 november i år.

– Vi fortsätter att följa vår tillväxtstrategi med ambitionen att bli marknadsledande på alla våra nyckelmarknader. Genom förvärvet stärker vi vårt erbjudande inom ett segment med stora investeringsbehov och stark marknadstillväxt. I tillägg kompletterar våra respektive tjänsteutbud varandra starkt, säger Åsa Bergman, vd och koncernchef på Sweco.

Förvärvet ger Sweco ett tillskott på 320 experter, 260 i Finland och 60 i Sverige, inom järnvägsdesign, vilket innebär att företaget nu förfogar över totalt 1 200 experter på området i Sverige och Finland.

NRC Group kommer i fortsättningen att fokusera sin ledning och finansiella kapacitet på att öka underhåll, mark och anläggning, järnvägs- och miljöaffärsverksamhet.

Ökade transporter på järnväg är en av de viktigaste åtgärderna för att förebygga klimatförändringar. Genom tillskottet av högkvalificerad kompetens stärker Sweco sin marknadsledande position i Sverige, säger Ann-Louise Lökholm-Klasson, vd för Sweco Sverige.

För NRC Group innebär avyttringen ett strategiskt steg mot att fokusera på kärnverksamhet och frigöra resurser för att driva tillväxt inom andra affärsområden.

Bedömningen är att designverksamheten verkar i en annan del av värdekedjan än kärnverksamheten. Koncernledningens uppfattning är att synergierna mellan design och NRC Groups kvarvarande kärnverksamhet är begränsade och i vissa fall till och med negativa på grund av kundköpsbeteende.

Framöver kommer NRC Group att koncentrera sig på att utveckla sina kärnverksamheter - underhåll, mark och anläggning, järnväg och miljö. Vi ser betydande synergier mellan våra kärnverksamheter och det är viktigt att ha tillräckliga resurser inom ledning och finansiell kapacitet för att kunna fortsätta växa inom dessa verksamheter. Detta stöder vårt mål att bli en ledande entreprenör inom infrastruktursegmentet i Norden, säger företagets vd Henning Olsen som ser en framtid där designmarknaden konsolideras av stora fokuserade företag.

– Infrastrukturmarknaden växer snabbt i alla nordiska länder och kommer att bli mer komplex i framtiden. Vi tror att som en del av ett större konsultföretag kan vår designavdelning nå sin fulla potential och öka sin konkurrensfördel. Design och konsulttjänster har varit en viktig del av vår verksamhet och med detta förvärv har vi hittat en industriell ägare med den bästa förmågan att utveckla den, säger Henning Olsen.

Den uppfattningen delas av Harri Lukkarinen, vd för NRC Group Finland, som berättar att företaget ansträngt sig för att hitta en ägare som har de bästa möjligheterna att utveckla designverksamheten vidare.

Vi tror att våra designers kommer att nå sin fulla potential som en del av Sweco och att de kommer att utöka sin kompetens ytterligare. NRC Group och Sweco samarbetar för närvarande i många olika projekt, och i och med förvärvet kommer vi att få en möjlighet att utöka vårt samarbete i Norden. Hädanefter kan våra experter utveckla järnvägstransporterna i hela norra Europa tillsammans med Sweco. Det är en fantastisk möjlighet, säger Harri Lukkarinen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.158