23948sdkhjf

Maskinleverantörer och försvar i allians

Försvarsmakten, Lantmännen Maskin och Swecon förenar sina krafter i ett samarbete som ska öka möjligheterna till framgång i den framtida jakten på kompetens och personalförsörjning.

Transportnäringen är i stort behov av personal samtidigt som Försvarsmakten generellt svarar för en bra skolning i exempelvis säkerhetstänk och betydelsen av strukturer. För att lösa kompetens- och personalförsörjningen har därför Lantmännen Maskin, Swecon och Försvarsmakten skrivit på en avsiktsförklaring om ett övergripande samarbete.

Den svenska transportbranschen saknar tekniker och för Lantmännen är detta en ny och spännande väg att hitta och behålla medarbetare. Våra bolags geografiska spridning matchar väl Försvarsmaktens, vilket vi ser som en stor styrka i detta samarbete, säger Anita Asklund, HR- & kommunikationsdirektör vid Lantmännens lantbruksdivision.

Joakim Arndorw, affärschef för service och reservdelar på Swecon är lika optimistisk.

Många av de vi anställer direkt från skolan behöver vägledning för att utvecklas som individer, ta ansvar och bli trygga i sig själva. De generella kompetenser som man erhåller i Försvarsmakten av struktur, teamkänsla och säkerhetstänk tycker vi är väldigt relevanta varför vi ser att vi vill utveckla ett samarbete kring personal, säger Joakim Arndorw.

Även Försvarsmakten ser stora fördelar med samarbetet som också ska göra det lättare för anställda inom transportbranschen att kombinera sin karriär med deltidsengagemang inom Försvarsmakten, exempelvis inom hemvärnet, som reservofficer eller som tidvis tjänstgörande soldat, sjöman eller gruppchef.

Avsikten är också att undersöka möjligheterna att gemensamt marknadsföra sina respektive erbjudanden i syfte att bland annat tydliggöra det gemensamma ansvaret för ungdomars insteg på arbetsmarknaden.

Vi ser detta som ett långsiktigt samarbete där vi ser fyra vinnare, nämligen att det är bra för näringslivet, bra för Försvarsmakten, bra för Sverige och framför allt för individen. De meritvärden och yrkeskompetenser som vår personal får under sin tjänstgöring i Försvarsmakten är mycket gångbara på arbetsmarknaden, säger Försvarsmaktens personaldirektör Klas Eksell.

I överenskommelsen ingår också att erfarenhet från den ena partens organisation ska vara en tydlig merit för individen i en karriär hos den andra parten. Avsiktsförklaringen möjliggör också en planerad karriärväxling för heltidstjänstgörande gruppbefäl, soldater och sjömän.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078