23948sdkhjf

Stark gruvnäring gynnar Epiroc

18 juni kunde Epiroc fira sin första födelsedag som börsnoterat företag. Och starten har varit lyckad. Bra fart globalt inom gruvnäringen är en väsentlig anledning till att såväl intäkter som rörelseresultat ökat under årets andra kvartal jämfört med samma period förra året.

Både intäkter och vinst fortsatte att utvecklas positivt under andra kvartalet. Intäkterna ökade med åtta procent till rekordhöga 10 626 miljoner kronor, varav tre procent organiskt. Rörelseresultatet uppgick till rekordhöga 2 263 miljoner kronor, en ökning om 25 procent jämfört med föregående år, säger företagets vd och koncernchef Per Lindberg.

Även orderingången hamnade med drygt 10,5 miljarder kronor på sin hittills högsta nivå. Det var något mer än under motsvarande period 2018, men förklaras med både gynnsam valutautveckling och förvärv gjorda under året.

Organiskt minskade orderingången med fyra procent jämfört med det starka andra kvartalet 2018, säger Per Lindberg.

Aktiviteten och produktionen inom gruvindustrin var fortsatt robust på en hög nivå och våra kunder investerar i ny utrustning, även om de är fortsatt försiktiga att göra stora investeringar. Efterfrågan från kunder inom infrastruktur var även den på en gynnsam nivå.

Den höga aktiviteten inom gruvor och infrastruktur medför också hög volym på eftermarknaden, något som bland annat innebär att företagets organiska tillväxt inom serviceverksamheten anges till sju procent.

Per Lindberg lyfter också fram lyckosamma effektivitetshöjande åtgärder inom produktlinjer som verktyg och redskap. Bland annat pågår arbetet med att effektivisera logistikkedjan för reservdelar och förbrukningsvaror med målet att förbättra tillgänglighet, transportkostnader och lagernivåer.

I kvartalet beslutades också om att satsa på en ny värmebehandlingsanläggning för bergborrmaskiner i Örebro. Bedömningen är att investeringen dels kommer att förbättra kvalitet och prestanda för bergborrmaskinerna och dels öka kapaciteten samtidigt som kostnaderna sänks.

Väl så viktigt är avveckling av det som inte betraktas som kärnverksamhet. Under kvartalet har exempelvis företaget tecknat avtal om att avyttra produktlinjen för geotekniska förbrukningsvaror.

Per Lindberg konstaterar också att intresset för företagets produkter och tjänster inom automation, uppkoppling och batteridrivna fordon ökar snabbt. Ett viktigt steg i den utvecklingen är 6th Sense som lanserades under rapportperioden.

Det är vårt nya erbjudande som möjliggör optimerade processer för våra kunder genom att ansluta maskiner, system och människor. Med hjälp av automation, informationshantering och systemintegration uppnås högre produktion till lägre driftskostnad.
– För närvarande har vi mer än 2 500 uppkopplade maskiner, ett antal som ökar snabbt. Till exempel har antalet uppkopplade produktionsborriggar dubblerats under det senaste året. Vi ser också att uppkoppling möjliggör ökad utnyttjandegrad. Inom underjordsborrning är fler än 550 av våra borriggar utrustade för fullständig automation av borrningsprocessen.

Inom ovanjordsborrning har vi den största installerade basen av autonoma rotationsborriggar och världens första helt autonoma sänkborrhammarrigg Smartroc D65 är nu i drift i Kanada. Vidare fortsätter intresset för vår nästa generations batteridrivna underjordsmaskiner att vara stort och vi vann flera order för dessa maskiner i kvartalet, säger Per Lindberg.

Per Lindberg ser inga tydliga tecken på att den nuvarande marknadssituationen kommer att förändras.

Därmed kvarstår vår uppfattning att efterfrågan kommer att ligga kvar på nuvarande nivå på kort sikt, med tillägget att det tredje kvartalet vanligen är något svagare än det andra.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095