23948sdkhjf

Transport som tänjer gränserna

Vissa transporter är besvärligare än andra - och tyngre. Svensknorska intressen lyckades dock med hjälp av nederländska specialkunskaper flytta en 388-tons bandgrävare från Tyskland till Nordamerika.

Minns ni PC4000, den närmare 400 ton tunga grävare som fungerade som en gigantisk publikmagnet i Komatsus monter på vårens Bauma? Kolossen kommer i vart fall förmodligen inte att glömmas av den stab från nederländska Abnormal Load Services, ALS, ingående i Wallenius Wilhelmsen-koncernen, som med stöd från 40 års erfarenhet av otympligt gods skulle säkerställa att maskinen flyttades från Tyskland till USA.

Transporten gick först med vägburna fordon till Belgien där systerbolaget Wallenius Wilhemsen Ocean stod startklart för att fixa transporten över Atlanten.

PC4000 är med sina 388-409 ton en av de större modellerna i Komatsus utbud av grävmaskiner. Med en drivkälla på 1 400 kilowatt, 1 875 hästkrafter, vid 1 800 rpm ska den klara att hantera skopor med volym på ungefär 22 kubikmeter.

Frågan om vilket transportmedel som kunde klara förflyttningen av en maskin på närmare 400 ton och stor som ett ordinärt småhus var enkel – inget.

Då återstod inget annat än att bryta ner maskinen i mindre beståndsdelar – 17 närmare bestämt – som var lättare att hantera både på väg och till havs.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078