23948sdkhjf

Första mobila tankstationen

Alla entreprenörer ska kunna dela på tanken, som dessutom är fylld med HVO – ett upplägg för framtiden hoppas parterna bakom projektet.

Linköping. Stångåstaden och Sankt Kors investerar totalt cirka fem miljarder kronor i att utveckla Ebbepark i Linköping – 750 nya bostäder ska byggas och verksamhetsytan ska utökas från 30 000 kvadratmeter till cirka 75 000 kvadratmeter.

Ett så stort projekt innebär många maskiner och ett myller av transporter, det passade därför utmärkt som testbädd för ett nytt logistiskt upplägg som, om allt går som det är tänkt, ska maxa produktiviteten och minska miljöbelastningen.

Det hoppas i alla fall parterna bakom projektet: de kommunala bolagen Sankt Kors och Stångåstaden samt bränsleleverantören Energifabriken och Logistikkluster Östergötland

– Ebbeparkprojektet är en enorm omvandling , vi satsar fem miljarder och då ska vi våga – vi vill testa något nytt och tänka framåt, sade Robert Bäckström, projektledare på Stångåstaden, när det som beskrivs som landets första mobila tankstation invigdes den 16 augusti.

Tanken är att spara både tid, pengar och miljö genom att alla entreprenörer på bygget ska kunna tanka fossilfritt HVO-bränsle på ett enkelt sätt – från tanken som ställs upp på arbetsplatsen och som övervakas av Energifabriken så att det alltid finns bränsle att tillgå.

Tankningen ska dessutom kunna ske smidigt tack vare en app, som gör det möjligt att låta flera aktörer använda samma tank.

Energifabriken levererar både HVO-bränslet och den tio kubikmeter stora tanken.

– Det här är en smidig lösning, ett sätt att underlätta för entreprenörerna, förklarade företagets grundare och delägare Karin Varverud.

Energifabriken har sålt biobränsle sedan 2006, främst till tunga transporter, buss och tjänstebilar. Enligt Karin Varverud kommer dock entreprenadkunderna på bred front.

– Intresset växer, vi har haft kunder inom entreprenad sedan start men nu ser vi en allt ökande efterfrågan.

Bränslet blir lite dyrare, men även entreprenörerna har en del att vinna på upplägget, förklarade Per Lindahl, projektledare på Logistikkluster Östergötland.

– De tjänar effektivitet, de slipper driftsstopp och i stället för att tanka kan de göra vad de ska.

Läs mer om den mobila tankstationen inom kort i Leveranstidningen Entreprenad och på entreprenad.com

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11