23948sdkhjf

Mer hållbart bränsle i skogen

80 procent mindre utsläpp av växthusgaser från drivmedel ska vara en värdefull effekt när nu Sveaskog tecknar avtal med Preem och Skoogs Bränsle om förnybart drivmedel.

Drivmedelsmarknaden har förändrats radikalt på kort tid. Dels utvecklas förnybara drivmedel tillverkade med hållbara råvaror, dels har den så kallade reduktionsplikten skärpt kraven att drivmedelsleverantörerna ska minska utsläppen av växthusgaser från bensin och diesel. För 2019 är kravet en minskning på 2,6 procent för bensin och 20 procent för dieselbränsle.

För att möta de nya förutsättningarna och på sikt säkra tillgången till mer förnybara alternativ har Sveriges största skogsägare Sveaskog tecknat avtal med Skoogs Bränsle och Preem om leverans av drivmedel. Skoogs Bränsle ska med start 1 september leverera drivmedel inom Norrbotten, Västerbotten samt Västernorrland medan Preem svarar för leveranserna till resterande delar av Sverige från och med 15 september.

Avtalen innebär att Sveaskog reducerar sitt växthusgasutsläpp gällande drivmedel med cirka 80 procent, enligt den mix av produkter och certifikat som leverantörerna garanterar. Vi betraktar detta mer som ett samarbete med hållbarhetsfokus, än ett renodlat leveransavtal, säger Mats Oja, inköpschef på Sveaskog.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.079