23948sdkhjf

Molnbaserad norsk fjärrstyrning

| Av Morgan Andersson | Tipsa redaktionen

Tre förare i var sin tidszon skulle kunna dela på en entreprenadmaskin och med var sitt skift se till att maskinen används hela dygnet. Det hävdar det norska teknikföretaget Steer som just lanserat ett molnbaserat system för fjärrkontroll.

Det finns många skäl till att vissa arbeten inte ska göras med människor i närheten. Det kan vara i gruvor, i osäker terräng, vid extrema temperaturer eller där det finns risk för strålning, sprängmedel eller föroreningar.

Ett sätt att öka säkerheten och förmodligen också produktiviteten är att använda fjärrkontroll. Det har norska Steer tagit fasta på och presenterar nu ett molnbaserat system för fjärrmanövrering av entreprenadmaskiner. Systemet utlovas vara utan begränsningar. Maskinerna ska kunna manövreras på distans med hjälp av en videolänk som visar högupplöst film i realtid – utan tidsförskjutningar. De kan också programmeras för att följa vissa på förhand givna rutter.

Hittills har pilotprojekt drivits tillsammans med bland annat Statnett, Orica Explosives och den norska försvarsmakten. Enligt uppgift handlar det om tusentals timmar så här långt.

Företagets vd Ole Gjermundshaug menar att den här typen av praktiska erfarenheter är absolut nödvändiga för utvecklingen.

Vi verkar i en praktisk bransch med högt tempo och många okända faktorer. Här fungerar det inte med ett enbart akademiskt tillvägagångssätt. Hela teamet tillbringar mycket tid ute i fält tillsammans med maskinförarna för att få snabb återkoppling och därmed säkerställa att lösningen hela tiden utvecklas. En tät dialog är en av de framgångsfaktorer som gör att utvecklingen sker i takt med marknaden, säger Ole Gjermundshaug.

Enligt företagsledningen är tekniken redan så pass utprövad att man vågar dra flera slutsatser av betydelse för framtiden. En är att avståndet mellan förare och maskin inte spelar någon roll så länge det finns internetuppkoppling. En annan är att en förare kan hantera flera maskiner, det räcker i princip med en tangenttryckning för att byta maskin.

Ytterligare en slutsats är att tekniken är lätt att installera i maskinerna utan stora investeringar eller ombyggnader.

Hittills har vi kopplat upp och fjärrstyrt, grävmaskiner, bandschaktare, dumprar och traktorer från tillverkare som Caterpillar, Volvo och John Deere. Egenutvecklad hård- och mjukvara gör lösningen extremt flexibel och snabb att sätta upp, säger Lars Tronsmoen som leder utvecklingsteamet.

I princip flyttas monitorer och stödsystem från den aktuella maskinen till en förarplats som kan vara flera tusen kilometer bort.

Därmed blir det möjligt att manövrera maskinen exakt likadant från förarstolen på distans som från den ordinarie stolen i maskinhytten, säger Lars Tronsmoen.

Enligt företaget är ett par större samarbetsprojekt på gång för att testa tekniken i större skala. Bland annat förs för närvarande samtal med en större aktör i Mellanöstern som vill testa lösningen i förhoppning om att öka kapaciteten, öka säkerheten och minska kostnaderna. Samtidigt är ett pilotprojekt på gång även i USA.

Inte minst visar företaget stor glädje över det intresse som visats av Caterpillar. Den amerikanska maskingiganten hade snubblat över lösningen på nätet varefter företagsledningen inviterade Steer som fick beskriva tekniken mer ingående.

Vi känner oss trygga med att lösningen nu är färdig att släppas på marknaden. Vi är i full färd med att skala upp inför marknadsföring, försäljning och support. Vi jobbar parallellt med att hitta internationella partners. Det är bara att kavla upp ärmarna och jobba vidare, säger Pål Ligård, marknadsansvarig på Steer.

Mer om: fjärrstyrning | Steer
Håll dig uppdaterad med Entreprenad
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Uthyrare lägger stororder

Wiklund Trading har länge levererat maskiner till företag som numer ingår i Rentagruppen. Erfarenheterna från dessa samarbeten har nu medverkat till en större order på 50 maskiner från den växande finska rentalkoncernen

Nästa Load up går i Boden

Load up North skjuts inte bara upp ett år – den flyttas dessutom till Boden.

Höga krav på hyrmaskinernas däck

Bra däck är viktigt, men rätt däck till rätt maskin är nästan ännu viktigare, konstaterar S-rentals vd Tony Ferm.

Byggmarknad med virusfrossa

Det är en dyster konjunkturrapport som just presenterats av bransch- och arbetsgivareorganisationen Byggföretagen. Bedömningen är en nedgång inom samtliga marknadssegment, med ett undantag – anläggningsmarknaden.

Peab bygger i Sundsvall

Nyhetsbrev

Epiroc tar stororder i Chile

Arkiv

Kontrollera mera – Svevia välkomnar viten

Svevia för en ojämn kamp mot fartdårarna på vägen, företaget  välkomnar också en ökad kontroll av hur TA-arbetet utförs. –  Det är bra – då kan vi få bort oseriösa aktörer.

Peab bygger utanför Göteborg

Ledare: Annorlunda sommar

Ny järnvägsplan i spåren av ökad massaproduktion

Ny upphandlingsmodell testas vid vägprojekt

Ökade hållbarhetsambitioner i Peab

Med ambitionen att göra byggbranschen mer cirkulär förnyar nu Peab och Ragn-Sells samarbetsavtalet om byggavfall till och med år 2022.

JM avtalar med byggvaruhandel

Svevia säkrar stort och smått

För Svevia spelar det ingen roll om det är en bro som ska byggas eller en död grävling som ska plockas upp – säkerheten måste finnas där, även om det kostar.

Rätt utbildning Jessicas biljett till yrkeslivet

Svårt att få jobb efter gymnasiet? Inte med rätt utbildning. Det är 20-åriga Jessica Neiglick ett levande bevis på. Efter avslutad gymnasieutbildning till maskinmekaniker i Enköping våren 2018 blev det först sommarjobb och sedan en fast tjänst hos Swecon i Västerås.

Reportage
Magnifik fabrik blev en utmaning för rivarna

Metallingjutna balkar, granitsten och riktigt seg betong. Färgfabriken är inte bara stor och full av lackrester, den är extremt stabil också – en utmaning för rivarna.

Stark orderingång i NRC-gruppen

2020 har, trots Covid-19-pandemin, börjat bra för NRC Group. Tillväxt i försäljningen och stark orderingång har resulterat i en orderstock som aldrig varit större än de dryga åtta miljarder norska kronor som redovisades i slutet av mars.

Sandviks nya paket

Inget Load up North i år

Sänkt klimatavtryck i betongelement

Receptoptimering vid betongtillverkningen samt avtal med leverantörer som har ett tydligt hållbarhetsfokus har fört med sig en avsevärd sänkning av det CO2-avtryck som Finja Prefab lämnar för sina betongstommar, enligt företagets nya miljövarudeklarationer, EPD:er.

Kapten! 28 Volvolastare anmäler sig

Nyligen var det uppställning för ett gäng nyinryckta i Eskilstuna. Uppställningsplatsen var dock inte en kaserngård utan hos Swecon där 28 specialutrustade Volvolastare anmäldes sig till tjänstgöring i det svenska försvaret.

Kranpunkten stärker i Stockholm

Kranpunkten förstärker närvaron i Stockholm genom att öppna en depå i Västberga industriområde, i nära anslutning till E4/E20, med Robin Eriksson som depåchef.

De får asfaltera i Järfälla

Trafikverkets plan för Gävle – Kramfors

Peab bygger i Ängelholm

Sommarjobb på sliten väg

Tungt för företagen

Nya bostäder i Gävle

1

Mötesfri väg i Dalarna

Järnvägsplanering i Gävle

Robotar gör armeringskorgar

Nio nya i Nacka

”Vi måste bygga billigare vägar snabbare”

Stockholms största hittills

1

Digitala tvillingar ska lösa mysteriet

Ystamaskiner lanserar ny hemsida

Se alla Företagens egna nyheter

Motordrivna membranpumpar för industrin

Westlake SR01H – Sverigepremiär hos Gripen Wheels.

Uppdaterade monteringsanvisningar av Trafikbuffert

Metso installerar en kompressionspress i megastorlek

Kurvad extraljusramp med reflektor... kommer snart!

Gripen Wheels kund Stefan Ranch på BKTs nya globala hemsida

Maskinentreprenaden med kontroll på dokumentationen

Populär extraljusramp med reflektor

Den är äntligen här!

En liten backlampa för tuffa miljöer

Vägservice – en helhetsleverantör till ditt vägarbetsprojekt

Energieffektiv bostad med Jackon Thermomur®

Ny unik funktion i Sylvacs IoT-instrument

Vår storsäljare - MS26 riktat blixtljus

Laddningsbart varningsljus med 8 valbara blinkmönster

Vredestein Traxion XXL traktordäck sparar dig 11 kr/tim

HBA firar ett år som totalleverantör för Federal Signal

Ännu ett lyckat portalmontage!

Inverter-serie 22-607 - med ren sinusvåg 12/24V

Högkvalitativ Fatpump från FLUX

Maxtel's runda extraljus - med Evapor-teknik

Nyhet! Liten, lättplacerad sidoblinkers

MetaTrak T36 Pulsar

Gripen Wheels sponsrar team i Traktorpulling mot Corona

Välkommen Johan!

Sänd till en kollega

0.205