23948sdkhjf

Svevia sköter Gävleborgs broar

Löpande underhåll av 825 broar och mer omfattande reparationer av ytterligare 15 ingår i det fyraåriga kontrakt som innebär att Svevia ska sköta broarna på det statliga vägnätet i Gävleborg.

Det löpande underhållet består av att rengöra och impregnera konstruktionerna från smuts och vägsalt som långsamt bryter ner betong och armering, men också att röja och rensa från växtlighet som tränger sig på. Vi ser också över vägräcken och lagar akuta skador som uppstår, säger Jens Wendt, entreprenadchef Svevia.

Vanliga åtgärder bland de broar som har mer omfattande skador är utbyte av tätskikt och kantbalkar.

Just nu arbetar vi med kantbalksbyte vid byn Finnshögst i Ovanåker kommun och att byta ut övergångskonstruktionen på Renbron i Bollnäs. Övergångskonstruktionen är de järn som sitter i skarvarna mellan bro och väg, och som finns där för att bron ska kunna röra sig. Det är ett jobb som vi hållit på med under sommaren där det visade sig att vi var tvungna att bila bort mer än planerat innan vi hittade frisk och opåverkad betong. När övergångskonstruktionen är utbytt kompletterar vi med ny armering, betong och tätskikt.

I uppdraget, som är värt cirka tio miljoner kronor per år, ingår även att sköta manövreringen av den öppningsbara Bångsbron övr Storsjön vid Årsunda.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11