23948sdkhjf

Volvos eldrivna minigrävare ute på kundtest

Volvos eldrivna minigrävare är ute på fälttester hos kund. Tanken är att den ska vara färdig att släppas på marknaden sommaren 2020

Colas är en fransk vägbyggare – modell större – som ingår i Bouygues-gruppen och med en tydlig profil som teknisk nydanare med avseende på energi och säkerhet. För några år sedan inledde företaget ett samarbete med Volvo Construction Equipment för att öka säkerheten i samband med arbete med rörliga maskiner.

Läs mer här.

Parterna känner varandra väl och när Volvo nu kommit så långt att det är dags för fullskaletester ute hos kund av den nya elektriska minigrävaren ECR25 är det inte oväntat att den första maskinen hamnar hos Spac – ett företag som ingår i Colas-gruppen.

Maskinen, som väger cirka 2,5 ton, ska användas för dikesgrävning vid en golfbana strax utanför Paris.

Den kommer att arbeta i en miljö där de närboende kräver respekt för lugn och ro. Därför är det avgörande för oss att vi har en maskin som lever upp till kraven, säger Elodie Guyot, Volvos projektchef för de elektriska minigrävarna.

Grävarbeten i stadsmiljö är ofta ifrågasatta, men Benjamin Silvent, Spacs platschef på golfbanejobbet, menar att den tystgående och i princip utsläppsfria driften gör arbetet mer acceptabelt.

Även för den personal som arbetar i och kring maskinen har situationen förändrats en hel del till det bättre.

När vi behöver kommunicera med killen i diket behöver vi inte skrika, han hör allt när vi pratar normalt. Med en vanlig maskin måste vi först slå av motorn för att han ska höra vad vi säger. Än bättre är att han slipper andas in alla avgaser som en konventionell maskin avger under en dags arbete. Det skulle vara helt fantastiskt om alla maskiner i företaget drivs av elektricitet, säger maskinföraren Alexandre Birot.

I ECR25 har förbränningsmotorn ersatts av en elmotor i kombination med 48 volts litium-ion batterier. Batterierna utlovas en kapacitet som möjliggör åtta timmars normalt arbete utan behov av uppladdning. En inbyggd laddare ska klara full uppladdning över natten med en vanlig stickkontakt. Det kommer också att finnas en snabbladdningsmöjlighet, men det kräver kraftigare strömtillförsel.

Maskinen presenterades för en bredare publik på årets Bauma.

Läs mer här.

ålsättningen är att maskinen ska släppas på utvalda marknader sommaren 2020.

Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125