23948sdkhjf

Varbergstunneln närmare byggstart

Det står nu helt klart att det blir Implenia som svarar för utbyggnaden till dubbelspårig järnväg mellan Varberg och Hamra i ett uppdrag värt cirka 3,5 miljarder kronor. Detta sedan Trafikverket valt att lösa ut optionen för genomförandefasen av projekt Varbergstunneln.

I juni 2018 vann Implenia kontraktet för den första delen av utbyggnaden till dubbelspårig järnväg mellan Varberg och Hamra med en option på den följande etappen.

Läs mer här.

Den så kallade fas ett inkluderade planering, projektering, förberedande arbeten samt nybyggnad av en vägbro för att möjliggöra expansionen till dubbelspår – sammantaget arbeten om cirka 200 miljoner kronor.

Nu har Implenia och Trafikverket kommit överens om riktpris och tidplan för den andra fasen som omfattar detaljprojektering och själva entreprenaden. Därmed har Trafikverket löst ut optionen för genomförandefasen av projekt Varbergstunneln, vilket innebär att Implenia fått uppdraget att i en totalentreprenad anlägga den cirka nio kilometer långa järnvägssträckan i ett uppdrag värt cirka 3,5 miljarder kronor.

Nu väntar detaljprojektering och anläggandet av en 2,8 km lång bergtunnel, 450 meter betongtunnel, 1,3 kilometer betongtråg, flera broar, en ny järnvägsstation samt totalt 2,7 mil järnvägsspår, inklusive en ny godsbangård – allt i en komplex spårmiljö som bland annat bygger på att Västkustbanan trafikeras under hela byggtiden som beräknas till 2019- 2025.

Målet är att trafiken ska släppas fram på den nya järnvägen i december 2024.

Vi har under en intensiv period tagit fram planen för vår gemensamma resa mot framtiden. Nu ser vi fram emot att implementera våra idéer lika bra och på ett säkert sätt, säger Fredrik Björckebaum, vd för Implenia Sverige.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.156