23948sdkhjf

Malaga nästa för David Tomasson

Han ramlade in i tävlingen av en slump och såg till sin fasa att styrningen var ”tvärtom”. Vinnarskallen från Strömsund lät sig dock inte avskräckas och vann hela rasket.

Det var David Tomasson som vann Cat Operator Challenges deltävling på Load up North i Umeå förra veckan.

45-åringen från Strömsund blir därmed en av tre förare som får representera Sverige i Europafinalen i Malaga senare i höst.

David Tomasson berättar i ett pressmeddelande att han mer eller mindre är uppvuxen i en maskin.

– Jag började redan i femårsåldern att åka med pappa som var maskinförare.

Maskiner har sedan dess varit en del av hans liv, han driver ett eget företag på deltid (Tomassons Entreprenad) och har också varit fordonslärare på Transportskolan i Strömsund.

Fajten var i Umeå hård – bröderna Anton och Axel Folkesson nafsade honom i hälarna och när dammet lagt sig var det inte ens en poäng som skiljde ettan från tvåan och David Tomasson gläds åt vinsten.

– Jag är både perfektionist och dålig förlorare så jag vill gärna vinna. Sen tävlar jag ofta med mig själv. Jag brukar ta tid och klocka det jag gör och sen ta om momenten och se vad jag kan förbättra.

Han hade faktiskt inte planerat att vara med i tävlingen över huvud taget.

– Min första tanke var att det skulle vara kul att få se hur jag låg till jämfört med de andra. Sen märkte jag att spakarnas rullar i grävmaskinen var inställda i standardläge och helt tvärtom som jag brukar vilja ha det, tiltrotatorns tilt och rotation gick därför ”åt fel håll”. Man kan jämföra det som att gaspedalen och kopplingen bytt plats i bilen, säger han.

– Därför var det roligt att få vinna även om jag inte trodde på det från början.

Nu väntar EM i Malaga, ett evenemang som är betydligt större än den västerbottniska deltävlingen. David Tomasson har dock strategin klar.

– Jag går helst fram, kör maskinerna och sen går därifrån. Jag gillar tävlingsmomentet och får lätt panik om det inte går bra.

Oavsett hur det går ser han fram emot resan.

– Jag har alltid längtat efter att få åka dit och se Caterpillars anläggning där så bara det kommer att bli speciellt. Sen får vi se hur det kommer att gå. Det är alltid små marginaler, tidsskillnaden kan handla om hundradelar av en sekund och en liten miss kan innebära att man är borta ur tävlingen helt och hållet.

Tidigare i år vann Janne Hirsikangas den första svenska deltävlingen. Han och David Tomasson får också sällskap av en tredjeförare på EM. Vem det blir visar sig på Entreprenad Live i mitten av september, då den sista deltävlingen avgörs.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078