23948sdkhjf

BKT litar till egen kimrök

Indiska BKT räknar med att senast år 2025 ha en global marknadsandel på tio procent på terrängdäck. En av de mer väsentliga pusselbitarna för att den offensiva målsättning ska kunna uppfyllas är den kimröksfabrik i Bhuj som nyligen togs i drift.

Kimrök är ett fint kolpulver som bildas vid ofullständig förbränning av organiska material. Det används bland annat i olika typer av färger och som tillsats i vissa industriprodukter, bland annat bildäck.

Taget mellan tummen och pekfingret kan ett bildäck till ungefär en tredjedel bestå av kimrök, ett material om framför allt används för att öka slitstyrkan i gummit. Bland annat förbättras beständigheten mot nötning liksom utmattningshållfastheten.

En av dagens mer offensiva däcktillverkare är BKT som har en uttalad målsättning att öka sin globala marknadsandel i terrängdäckssegmentet från sex till tio procent senast år 2025. Ett steg i den utvecklingen är anläggningen för däcktillverkning i Bhuj som invigdes 2015 och som nyligen kompletterats med en produktionsanläggning för kimrök.

Redan i slutet av årets första kvartal nåddes en produktionstakt motsvarande 60 000 ton, vilket under det andra kvartalet steg till 80 000 ton. Bedömningen är därför att målet om en produktionskapacitet på 130 000 ton per år kommer att vara uppfyllt inom två år.

– Anläggningen gör skillnad och kommer definitivt att betala sig. Den betydande investeringen på 75 miljoner US-dollar (inledningsvis 23 miljoner US-dollar) förser däcktillverkningskedjan med viktigt råmaterial, säger Rajiv Poddar, Joint Managing Director för BKT.

– Beslutet att tillverka den här komponenten internt är en del i vår strategi. Den nya anläggningen gör oss inte bara oberoende i tillverkningen, utan säkerställer också att vi får bättre kvalitet på våra råmaterial, eftersom vi nu har fullständig kontroll över hela processen.

Företagsledningen räknar med att den egna däcktillverkningen kommer att svälja ungefär halva produktionen av kimrök, medan resten kommer att säljas på den öppna marknaden.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078