23948sdkhjf

Dags att ersätta 83-årig Sundsvallsbro

Det är hög tid att ersätta den 83 år gamla Storbron över Selångersån i Sundsvall. Byggnadsarbetet inleds i dagarna av Peab som genomför uppdraget i en totalentreprenad värd cirka 106 miljoner kronor.

Ända sedan 1936 har Storbron varit en central del av Sundsvall och att nu få vara delaktig i att bygga en helt ny storbro känns självklart mycket bra. Jag ser fram emot att den nya bron står här minst lika länge som den tidigare bron gjort, säger Peabs regionchef Jörgen Eriksson.

Det blir en utmaning. Den gamla balkbron i betong15 meter bred, 65,2 meter lång och byggd i tre spann – stod nämligen i 83 år innan ålder och hårt slitage resulterat i så dålig bärighet att den revs i våras och ersattes med en provisorisk lösning. När den nya bron nu ska sättas på plats ska den samtidigt säkra rejält förbättrad framkomlighet, både på och under vägbanan. Det uppnås bland annat med hjälp av breda gång- och cykelbanor på vardera sida av de tre körfälten samt en fri höjd på 4,60 meter och 18 meters spännvidd.

Vi bygger en nyare, modernare och tryggare bro där vi samtidigt ökar rymligheten och kontakten med vattnet. Vi öppnar också upp Selångersån i och med att vi breddar ån för att minska risken för skador vid höga vattenflöden, säger Stefan Näslund, sektionschef på gatuavdelningen i Sundsvalls kommun.

I samband med breddningen sker en upprustning av kajerna på båda sidor av ån för att säkerställa den långsiktiga bärigheten. Samtidigt utförs mark- och gatuarbeten i anslutning till bron, något som bland annat ska resultera i att området anpassas efter den nya utformning av området som redan präglar sträckan nedströms Storbron.

Enligt planerna ska arbetet vara avslutat i oktober 2021. När den nya bron och kajerna är klara kommer dels den nuvarande bron att rivas och dels ska Badhusparken rustas upp som ett sista led i projektet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078