23948sdkhjf

Välförsedd vindkraftpark

27 vindkraftverk ska byggas mellan Avesta och Norberg, ett uppdrag värt cirka 160 miljoner kronor.

Projektbolaget Vindpark Målarberget i Norberg AB låter bygga vindkraftparken på Målarberget.

Läs också: Svevia står starka

Området uppges ha goda vindförhållanden och, vilket entreprenören Svevia inte är bortskämd med, en utbyggd infrastruktur, förklarar Jens Wend på Svevia.

– Vindkraftparker byggs ofta i geografier som saknar befintliga vägar. I det här projektet behöver vi bygga cirka tio kilometer ny väg och bredda och förstärka cirka 20 kilometer av det befintliga vägnätet, säger han i ett pressmeddelande.

Svevia ska förbereda för de stora verken, utföra förstärkande markarbeten samt konstruera och bygga vindkraftverkens betongfundament.

– Vi har avverkat skog, röjt terräng och har nu påbörjat schaktningsarbetet. Under hösten bygger vi nya och förstärker de befintliga vägarna samt förbereder marken för de kranplaner som behövs för att lyfta turbinerna på plats. Parallellt med det arbetet anlägger vi vindkraftparkens el-nät och fundamenten. Byggnationen av de 27 betongfundamenten är planerade att påbörjas under våren.

Läs också: Ett varv runt jorden för Svevia

Nästa sommar ska den delen av jobbet vara klart, nästa steg blir att resa och installera vindkraftverken.

– Vårt arbete är att lägga grunden. När vi överlämnar projektet finns det breda vägar mitt i skogen som leder till öppna ytor med spridda betongfundament och det är först då de andra entreprenörerna påbörjar arbetet med att resa turbiner, installera och färdigställa parken. Efter resningen ska Svevia koppla in och spänningssätta vindkraftverken.

Ulrika Andersson

Svevia bygger för vindkraft på Målarberget.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Redaktionen rekommenderar

Sänd till en kollega

0.078