23948sdkhjf

Mångmiljonsatsning på biogas

Ett tillskott på 100 miljoner kronor i höständringsbudgeten gör det, enligt regeringen, möjligt att förlänga biogasstödet och därmed öka produktionen av biodrivmedel och stärka producenternas konkurrenskraft.

Biogas spelar en viktig roll i omställningen till ett fossilfritt samhälle. Det är en förnybar energikälla med hög miljöprestanda. Större delen av det som används vid framställningen från lantbruket och livsmedelskedjan. Viktiga inslag är gödsel, rester från mejerier, livsmedelsförädling och slakterier.

I förra årets vårändringsbudget föreslog regeringen att stödet till produktion av biogas skulle breddas så att det omfattar fler substrat än gödsel. Därför ökades stödet för den gas som uppgraderas till fordonsgas (biodrivmedel) med 270 miljoner kronor för 2018. Nu förlänger regeringen den satsningen genom att tillföra 100 miljoner kronor i höständringsbudgeten.

– Regeringen vill främja omställningen till ett fossilfritt samhälle och en konkurrenskraftig biogasproduktion är en del av den omställningen, säger landsbygdsminister Jennie Nilsson.

Regeringen har även tillsatt en utredning om hur biogasens nytta som resurs bäst ska tas till vara och hur den kan ges konkurrenskraftiga villkor på längre sikt. Utredningen ska analysera marknadsförutsättningar och långsiktiga styrmedel för svensk biogas, och redovisas innan årets slut.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Redaktionen rekommenderar

Sänd till en kollega

0.062