23948sdkhjf

Rivstart för elektrisk gruvutrustning

Epiroc har fått något av en rivstart för sin nya generation batterielektrisk gruvutrustning. Mindre än ett år efter lanseringen har bolaget vunnit order från bland annat Finland, Australien och Kanada.

Vi ser ett mycket starkt kundintresse för våra nya batterielektriska gruvmaskiner. Tekniken är nu väletablerad och allt fler gruvbolag inser de betydande fördelarna med att använda eldrivna maskiner i stället för diesel, säger Helena Hedblom, Epirocs gruv- och infrastrukturchef.

Epiroc lanserade sina första batterielektriska maskiner 2016. I november 2018 var det dags för en ny generation bestående av 14- och 18-tons lastare, en 42-tons gruvtruck och en medelstor borrfamilj inklusive riggar för ortdrivning, produktionsborrning och bergförstärkning.

Målsättningen är att kunna erbjuda en komplett flotta av underjordisk gruvutrustning i batterielektriska versioner år 2025. Företaget lyfter bland annat fram fördelar som förbättrad hälsa och säkerhet, lägre total driftkostnad och högre produktivitet. Tekniken kommer inte minst till sin rätt under jord där gruvbolag traditionellt måste investera tungt i ventilation för att få ut dieselavgaser.

Bland de aktuella beställarna finns Agnico Eagle Mines Limited som under tredje kvartalet beställde riggen Boltec E Battery för användning vid guldgruvan Kittilä i Finland. Dessförinnan har fler ordrar placerats för bland annat batterielektriska versioner av bergbultningsriggen Boltec, ortdrivningsriggen Boomer, lastaren Scooptram och gruvtrucken Minetruck.

Agnico Eagle Mines testkör redan flera av Epirocs batteridrivna maskiner vid Kittilä. En Boomer E2 Battery har varit i drift några månader och i augusti anlände en Minetruck MT42 Battery och en Scooptram ST14 Battery till gruvan. Projektet ingår i Sustainable Intelligent Mining Systems (SIMS). SIMS, där Epiroc har rollen som samordnare. Satsningen är del av Horizon 2020, EU:s hittills mest omfattande forsknings- och innovationsprogram.

Erfarenheterna från Kittilä är så här långt lovande.

Boomer E2 Battery har presterat mycket bra och vi har inte saknat dieselmotorn. Återkopplingen från operatörerna har varit positiv och vi ser fram emot att utöka vår flotta med mer eldriven utrustning inom en snar framtid. Därför är vi också mycket glada över att testa den batteridrivna gruvtrucken och lastaren. Dessa tester stärker oss i målet att vara en framgångsrik tidig användare av denna nya och spännande teknik, säger Jari Kolehmainen, produktionschef på Agnico Eagle Mines.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094