23948sdkhjf

Veidekke kräver säkra skoplås på alla grävmaskiner över fem ton

Veidekke sätter ner foten – alla grävmaskiner över fem ton måste ha säkra skoplås, annars får de inte användas på företagets arbetsplatser.

Enligt ett pressmeddelande är kravet ett led i arbetet mot noll allvarliga olyckor,  de vill se säkra skoplås som förhindrar att redskap kan ramla av..

Veidekke konstaterar att det finns problem med utrustning som oavsiktligt lossnar från snabbkopplingar och tiltrotatorer på grävmaskiner, och att detta lett till dödsolyckor.

- I dag finns det flera typer av snabbkopplingar och tiltrotatorer på marknaden från olika leverantörer, som möjliggör att den här typen av olyckor kan undvikas. Det ger oss möjligheten att ställa högre krav och införa det inom hela vår verksamhet, för att bidra till att nå målet med noll allvarliga olyckor både i Veidekke och i branschen. Så vitt jag vet är vi den första stora entreprenören i Skandinavien som ställer detta krav. Vi hoppas att våra branschkollegor gör detsamma så att det kan bli en branschstandard, säger Jimmy Bengtsson, koncernchef på Veidekke, i pressmeddelandet.

Enligt Veidekke ska det nya kravet införas snarast möjligt och senast vid årsskiftet.

Företaget har påbörjat en omfattande genomgång och uppgradering av utrustningen på egna maskiner. Information ska också ha skickats till alla leverantörer och samarbetsparters i Norge, Sverige och Danmark.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.11