23948sdkhjf

Umeå kapar i snöröjningsbudgeten

"Vi tar bort saker från avtalen som är svåra att kalkylera på och vi går från fasta plogturspriser till timtidspriser".

Tekniska nämnden i Umeå kommun har svårt att få hop sin budget – en prognos visar på ett underskott på inte mindre än 43 miljoner kronor.

Nämndens lösning på problemet är att sänka servicenivån när det gäller till exempel städning och IT-stöd, men också att se över vinterväghållningen.

– Det här är en nödvändig anpassning till budgetläget, säger Lena Karlsson Engman, tekniska nämndens ordförande, i ett pressmeddelande.

Nämnden konstaterar att snöröjningen en stor budgetpost som inte kan undgå besparingsprogrammet.

Per Hilmersson, gatudriftchef på Umeå kommun, konstaterar också att det finns problem.

Vi har haft större kostnader än budget för vinterväghållning sedan några år tillbaka, uppger han.

Han tillägger att att budgeten för vinterväghållningen ökats, men att man trots det måste sänka kostnaderna för att nå budgeten.

– Från årets prognos på cirka 65 miljoner kronor vill vi genom nya vinteravtal, sänkningar på nivån av utförandet på vissa gator och förändrade arbetssätt nå en kostnad på 55 miljoner kronor.   

Tanken är att göra en vinterupphandling där fler kan konkurrera för att få avtalen – i stället för ett vinteravtal för Umeå tätort ska det i stället bli flera avtal, förklarar han.

– Vi tar bort saker från avtalen som är svåra att kalkylera på och vi går från fasta plogturspriser till timtidspriser och så vidare.

Det nya vinteravtalet är inte klart ännu, politikerna måste först ta ett beslut. Om de ger klartecken kan avtalen börja att gälla från hösten 2020.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078