23948sdkhjf

Värdefull info för gravida byggare

I den mansdominerade byggbranschen har information om gravidas arbetsmiljö varit minst sagt bristfällig. Därför har nu Byggnads samlat material om riskbedömning, åtgärder och förbjudna arbeten för gravida och ammande på byggarbetsplatser.

Det här är ett viktigt steg framåt för jämställdheten i byggbranschen. I dag är kunskapen för låg. Jag har fött två barn sedan jag blev byggnadsarbetare. Det förvånade mig hur lite information som fanns om arbetsmiljö för gravida. Jag hoppas att den här broschyren kommer att finnas i varenda byggbod i Sverige, säger Isabelle Lundberg från Näta, Byggnads kvinnliga nätverk.

Även om byggbranschen är mansdominerad har senare års stora brist på kompetent arbetskraft bidragit till att locka fler kvinnor. Andelen kvinnliga elever på byggprogrammet ökar och enligt Byggnads har antalet kvinnliga medlemmar dubblerats de senaste fyra åren – om än från en låg nivå.

Sverige ska byggas av hela befolkningen, inte bara halva. Det finns ett tydligt behov att öka kunskapen och förändra attityder kring graviditet på byggena. För mig är det självklart att oavsett om man är gravid, ammande eller inte ska man kunna känna sig trygg på sin arbetsplats, säger Johan Lindholm, ordförande Byggnads.

Informationsmaterialet är en satsning på ökad jämställdhet och för bättre arbetsmiljö. Det riktar sig inte enbart till gravida utan väl så mycket till skyddsombud, arbetsgivare och kollegor på byggarbetsplatserna.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094