23948sdkhjf

Allvarliga brister på byggarbetsplatserna

Illegal arbetskraft, felaktiga personalliggare och farliga byggställningar var några av de vanligaste bristerna som uppdagades när åtta myndigheter samverkade och under en intensiv vecka besökte närmare 100 byggarbetsplatser.

Åtta myndigheter ska på regeringens uppdrag samarbeta för att stoppa brottslighet inom arbetslivet. I förra veckan gjordes en kontrollinsats riktad mot byggsektorn med motiveringen att det är en bransch där såväl arbetsolyckor som regelöverträdelser är vanliga.

Under kontrollveckan besöktes närmare 75 byggarbetsplatser – såväl nybyggnads- som renoveringsobjekt. Sammantaget kontrollerades drygt 100 företag, med ett resultat som visar att det finns en hel del att göra med avseende på såväl arbetsmiljö som seriositet.

Kontrollanterna konstaterar bland annat att återkommande anmärkningar gällde saknad eller bristfällig fallskyddsutrustning, ställningar som inte uppfyller säkerhetsföreskrifter, ställningsplan och utbildningsbevis som saknas, felaktiga personalliggare och utländska byggarbetare som inte är anmälda i utstationeringsregistret eller arbetar illegalt.

Företag ska konkurrera på lika villkor och ingen ska bli sjuk, skadas eller dö av jobbet. Våra kontroller handlar också om att värna vår gemensamma välfärd och de företag som vill agera seriöst. Det är oroväckande att dessa företag ska behöva tävla mot de här företagen som på ett eller annat sätt inte följer reglerna, säger Arne Alfredsson, tillförordnad chef för avdelningen för myndighetsgemensam kontroll på Arbetsmiljöverket.

Det blev till slut en diger lista på i många fall allvarliga brister som antingen hotar den personliga säkerheten eller kan vara ett tecken på brottslig verksamhet.

Exempelvis riskerar ungefär hälften av företagen att få kontrollavgifter för bland annat brister i personalliggare. Samtidigt hittades närmare 30 personer som arbetade illegalt på de kontrollerade arbetsplatserna.

Vi kontrollerar att personerna på byggena har rätt att vistas och arbeta i Sverige. Vi lagför de arbetsgivare som anställer illegal arbetskraft eller på annat sätt ägnar sig åt brottslighet i arbetslivet, säger Johan Winberg, poliskommissarie på Polismyndigheten.

Resultaten från arbetsplatsbesöken kan också leda vidare till utredningar hos andra myndigheter som deltar i kontrollsamarbetet.

Vi kan konstatera att andelen företag som får kontrollavgifter är hög, vilket visar att det finns ett stort behov av den här typen av myndighetsgemensamma kontroller, säger Conny Svensson, kontrollsamordnare på Skatteverket.

Resultatet är inte roligare på arbetsmiljösidan där drygt fyra av tio företag kommer att få krav på att åtgärda brister i arbetsmiljön. Nästan fyra av tio företag riskerar att få betala sanktionsavgifter. Så mycket som en fjärdedel av företagen hade så allvarliga arbetsmiljöbrister att de drabbades av omedelbara förbud.

De åtta myndigheter som ingår i regeringsuppdraget om myndighetsgemensamma kontroller är Arbetsförmedlingen, Arbetsmiljöverket, Ekobrottsmyndigheten, Försäkringskassan, Jämställdhetsmyndigheten, Migrationsverket, Polismyndigheten och Skatteverket.

Uppdraget går ut på att hitta effektiva, gemensamma kontrollmetoder för att motverka brott mot regler i arbetslivet. Förhoppningen är att resultatet ska ge de statliga effekterna ökad effekt med motiveringen att regelbrott får konsekvenser för många olika samhällsområden. Myndighetskontrollerna pågår under 2018-2020 och ska därefter fortsätta som permanent verksamhet hos myndigheterna.

Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078